10 nejlepších komiksů roku 2010

10 nejlepších komiksů roku 2010

Bilancovaní uplynulého roku se samozřejmě neobejde bez komiksů. Do závěrečného hodnocení se dostaly především mainstreamové tituly, které za velkou louží vycházely před několika lety, ale máme zde i čerstvé a dokonce i ne-tak-úplně mainstreamové kousky. Krátké resumé si neodpustíme ani v oblasti zahraničních komiksů. Vzhledem k odlišnosti vybraných titulů jednotlivým dílům nebudou přirazena pořadová čísla.

Konečně je tu cesta Temnými hvozdy, nejlepší komiksový horror současnosti

S podzimem přichází lezavý chlad, neklidný studený vítr odhánějící pocit veškerého tepla a postupně se zkracující dny, kdy stíny a noc vládnou zvláštní, tajuplnou mocí potutelně si zahrávat s lidskou fantazií. Komiks od Emily Carrollové prostě nemohl vyjít ve více příhodné chvíli. I když se zavřete v bezpečí domova, připravíte teplý šálek kávy a obmotáte tělo teplou huňatou dekou, u čtení morbidních příběhů komiksu Temnými hvozdy se budete navzdory všem opatřením třást strachem.

Ceny Akademie SFFH za rok 2010 – výsledky

Ceny Akademie SFFH za rok 2010 – výsledky

Na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy byly v sobotu 14. 5. předány Ceny Akademie scifi, fantasy a hororu. Moderování se ujala tradiční dvojka Eva Decastelo – Richard Klíčník. Roli předávajících si užil například ředitel nakladatelství Argo Milan Gelnar, Jana Jůzlová či Jaroslav Rudiš. Přinášíme kompletní výsledky.

Batman: Vánoce: Ten nejdojemnější Batman ze všech

Bylo to roku 1992, kdy Jim Lee založil WildStorm Productions. V roce 1998 WildStorm stalo součástí nakladatelství DC Comics, a do roku 2010 kdy, zaniklo, se v jeho řadách vystřídalo mnoho nadaných tvůrců. Jedním z těch nejpracovitějších je bezesporu Lee Bermejo. Svůj talent prokázal při spolupráci s Brianem Azzraellem (Batman – Zatracení, Joker, Lex Luthor: Muž z oceli), ale spolupracoval na mnoha dalších projektech, a to nejen u DC. Ovšem své první samostatné autorské práce, tedy knihy, na nichž by pracoval nejen na výtvarné stránce, ale také na scénáři, se dočkal až v roce 2011. Tím se stal grafický román Batman Vánoce, který nám letos v pěkném a citlivém překladu Richarda Klíčníka přineslo pod stromeček nakladatelství BB Art.

Každý jeden den: Život Bráse de Olivy Domingose v deseti kapitolách

Kdysi dávno byly komiksy zábavou pro děti, kdysi dávno byly komiksy doménou opláštěnkovaných superhrdinů, jenže v roce 1993 vzniklo pod vedením Karen Bergerové DC Vertigo a začalo vydávat trochu jiné komiksy. Tedy, i zde vycházeli příběhy o pláštěnkářích, ale také příběhy, které jsou úplně jiné než vyprávěnky o Batmanovi či Supermanovi. K takovým bezesporu patřil Sandman Neila Gaimana, či Bažináč Alana Moora. K těmto dospělým grafickým románům s přesahem se v roce 2010 zařadil i Daytripper brazilského sourozeneckého tvůrčího týmu Fábio Moona a Gabriela Bá. Ovšem i na poměry DC Vertigo je jejich komiks hodně výjimečný a svým způsobem netradiční. U nás ho pod názvem Každý jeden den vydalo komiksové nakladatelství CREW a já vám teď povím čím je tenhle komiks tak zvláštní.

Rok 2019 – tentokrát očima našich čtenářů

Konečně je to tady.
Po dlouhých dohadech, počítání, pečlivém zapisování, dalším počítání, třídění, nadávání, kopání do věcí, šikanování redakčního šotka a výrobě voodoo panenek pro vás máme žebříček toho, co jste četli za minulý rok a neváhali se o to s redakcí podělit!

1 2 3 4