10 nejlepších filmů roku 2010

10 nejlepších filmů roku 2010

Blíží se konec roku a s ním i čas závěrečných rešerší, které někteří nenávidí, někteří (například já) milují. Nyní se tedy podíváme na čistě subjektivní (ale snad i trochu všeobecný) žebříček těch nejlepších filmů roku (z toho 8 obsahujících prvky fantastiky a další dva nežánrové, ale přesto fantastické). Literatura bude následovat, na starost si ji vezme Boris Hokr. Pokud s názory autora nesouhlasíte, neváhejte se vyjádřit v diskuzi.

Top ten nejlepších knih roku 2011

Top ten nejlepších knih roku 2011

Přelom roku je ve znamení stoupajícího počtu utopenců v šampaňském, genocidy kapří populace a epidemie nejrůznějších přehledů a žebříčků. Nikdo nejsme odolní. A i když jsem původně laboroval s potřebou seznámit vás s deseti nejdelšími spánky své kočky Mikešky, byl jsem nakonec infikován kmenem zvaným „Literární Top ten 2011“. Tož tady je…

Dojmy z devátého Animefestu

Dojmy z devátého Animefestu

Devátý ročník Animefestu, nejstaršího, nejlepšího a největšího conu tohoto druhu v České republice, právě skončil. Stála jeho návštěva za to? Zvládli organizátoři přesun do nových prostor brněnského výstaviště? Jaký byl nejlepší film celé akce? Odpovědi na tyto a další otázky byste měli nalézt v této subjektivní reportáži.

Tanec pana Míly (rozhovor s Mílou Lincem)

Tanec pana Míly (rozhovor s Mílou Lincem)

Míla Linc patří k nepřehlédnutelným osobnostem naší malé fantastické rodiny – organizátor řady conů, malých i velkých, výborný publicista zaměřený především na historii, o níž by mohl dávat přednášky autorům začínajícím i pokročilým, a v neposlední řadě sám spisovatel, na jehož díla se vyplatí nějaký ten pátek počkat. A jelikož nyní jeden takový pátek přišel, vyzvali jsme Mílu k rétorickému tanečku…

Gandalfovo brko i Sauronovo péro už znají své vítěze!

Gandalfovo brko i Sauronovo péro už znají své vítěze!

Trvalo to sice dlouho, ba předlouho, ale v březnu vyhlášená publicistická soutěž o Gandalfovo brko už zná svého vítěze. Stejně jako zná svého nositele Sauronovo péro, anticena pro prznitele české fantastiky a fantastické publicistiky v loňském roce. Slavnostní vyhlášení obou cen se uskuteční v sobotu 24. září v Malém sále Ústřední knihovny v Praze během Coniáše 2011. Seznamte se s nominacemi.

Vějíř 3

Vějíř 3

Kvalita Vějíře – sborníků české mangy – je na vzestupu. Ačkoli rozdíl mezi druhým a třetím sborníkem není tak velký jako mezi prvním a druhým, díky neúčasti některých předchozích autorů vznikl prostor pro nové autory, kteří toho v rámci možností využili. Pár velmi kvalitních komiksů, stále méně vyloženě slabých příspěvků a jako vždy velká dávka originality mladých autorů „české mangy“.

1 2 3