Čtenáři čtenářům: knižní tipy I

Čtenáři čtenářům: knižní tipy I

Vánoční soutěž skončila, ceny pro výherce jsou buď na místě určení, nebo ještě v rukou České pošty, a je nejvyšší čas podělit se o vaše knižní tipy. Sešlo se jich víc než dost, a proto jsme doporučené tituly rozdělili do několika článků. Dnes přicházíme s první částí. Takže se bez dalšího zdržování pojďme podívat, jaké zapomenuté klenoty jste doporučili!

Rozhovor se spisovatelem Přemyslem Krejčíkem o fantastice, životě, vesmíru a vůbec

Osobnost Přemysla Krejčíka v sobě snoubí spisovatele fantastiky a muže, který se tomuto žánru věnuje i v teoretické rovině. Má fantastika své místo ve světě literatury? A co v akademickém světě? Tyto a mnohá další ožehavá témata nakousl Přemysl Krejčík s rozvahou sobě vlastní – a přináší k mnohokrát omílaným otázkám několik zajímavých argumentů!

Lovci monster: Fantom: V Čechách nám strašit nebude!

Strašidla, děsové a běsové mají v Čechách tradici. A myslíte, že si toho někdo ze zahraničních spisovatelů všimnul? Světe div se – i když jich nebylo mnoho, odpověď zní ano. Mimo jiné třeba Larry Correia, autor populární akční série Lovci monster s. r. o., který ve své knize stvořil českou jednotku lovců nazvanou Fantom. A pak Fantom začal žít vlastním životem. Jakub Mařík s Martinem Fajkusem dali dohromady celou sbírku povídek o českých lovcích z per ryze českých autorů, což je něco, co nám bez přehánění závidí celé početné Correiovo fanouškovské univerzum!

Rozhovor s Janem Kotoučem – část třetí

V závěrečné části našeho rozhovoru jsme se zeptali, jak se vlastně knihy Jana Kotouče dostaly ke čtenářům za hranicemi, a zjistili, že se Honzovi v zahraničí dost daří. Ale protože nejen psaním je spisovatel živ, také jsme zabrousili do oblasti volného času. A budete se divit – Jan Kotouč má dokonce vlastní hrad! A taky Star Wars flotilu…

Cyberpunk 2077 – Máš moje slovo: Zatím nejlepší příběh ze světa kultovní hry, který si můžete přečíst

Když 10. prosince 2020 vratislavská divize polské společnosti CD Projekt vydala hru Cyberpunk 2077, bylo jasné, že si většina hráčů bude muset pořídit silnější stroje. Akční RPG se totiž na rozdíl od jiných cyberpunkových her odehrávalo v otevřeném světě. Ten byl složen ze šesti regionů kalifornského velkoměsta Night City. Korporátní městské Centrum, převážně imigranty obydlený Watson, luxusní Westbrook, předměstí Heywood, gangy zamořená a chátrající Pacifica a industriální a maloměstské Santo Domingo i vyprahlé Pustiny, obklopující tuto aglomeraci se staly rájem nejen kyberpunkerů, ale také zločineckých gangů. Ve městě naopak vládne korporace Miltech disponující svojí vlastní armádou.

„Chtěl jsem do Noci pro chrliče otisknout sebe.“, prozrazuje Filip Kalčák

Čtenář přijde až k hotové knize. Ale co všechno stálo na pozadí jejího vzniku už se dozví většinou jen těžko. Proto jsme trochu potrápili Filipa Kalčáka, autora knihy Noc pro chrliče. V rozhovoru vás přesvědčí, že jeho prvotina je co se jeho tvorby týká opravdu jen špička ledovce, a ukáže, že se našich kousavých otázek nebojí.

Hrdinové umírají. Ale proč a za co?

Novinka z Planety9 Hrdinové umírají slibuje divokou kombinaci futuristického světa budoucnosti a klasické fantasy. Nemějte strach – vše je vysvětleno a vyargumentováno a dokonce se tyhle dva světy podařilo výborně propojit. Za vším stojí jedna „reality show“, na jejímž vysílání si filmové studio chce pěkně nahrabat!

Co se sluší v jiném kraji

Na návštěvu do jiného kraje zve stejnojmenná antologie povídek všech možných fantastických žánrů. Těšit se můžete na pestrý žánrový koktejl – od epické fantasy, arcanepunku, retellingu, přes kyperpunk, magický realismus až po horor. Spojovat by je mělo jedno slovo – moderní.

1 2 3 11