Ílion – Simmons Dan

Nový dvojdílný opus mistra science fiction, Dana Simmonse, začíná knihou, jež nese název Ílion. Název, který přímo odkazuje na inspirační zdroj – Homérovu Íliadu. Nejen že je román k prasknutí naplněný nápaditými a často humornými paralelami ke slavným dílům literární klasiky, ale přínáší také zábavný a napínavý děj, který zaujme především příznivce space opery.

Vzestup Endymionu – svazek 1

  • Autor:
  • Nakladatelství: Perseus
  • Cena: 219 Kč
  • Vyšlo: 1. 11. 2001

Ve „Vzestupu Endymionu“ Dan Simmons mistrovsky spojí dohromady množství příběhů této série. Odpoví na všechna nerozřešená tajemství nastolená v dřívějších dílech a završí příběh planety Hyperion, kde to všechno začalo. Vzestup……

Číst více

Pevnost 01/2021: S Pevností do nového roku

Uffff, tak konečně jsme rok 2020 doklepali do zdárného konce. Stálo to sice hodně sil, ale i tak nás redaktoři Pevnosti zásobovali řadou knižních/seriálových/filmových/komiksových a herních tipů, s nimiž si člověk zpříjemnil a ukrátil volný čas. A zdá se, že i v nadcházejícím roce se máme na co těšit! Pojďme si tedy společně prolistovat lednové číslo!

Jak si užít fantastický víkend

Jak si užít fantastický víkend

Máme pro vás zbrusu novou rubriku! Víkend je většinou čas odpočinku, ať už pasivního (taky se nemůžete celý týden dočkat popůlnočních postelových seancí s knížkou?), či aktivního (což zahrnuje samozřejmě i cony). Pokud si však příliš plány neděláte a rádi se necháte inspirovat, můžete si vždy v pátek přečíst, s čím a jak doporučují strávit víkend naši redaktoři. Knížky, filmy, seriály, hudba, cony, novinky i kulty prověřené časem – meze fantazii si rozhodně neklademe!

Vidíme jen výjevy – IV. (únor/březen)

Tak, nejstudenější měsíc máme za sebou a již brzy se všechno pomalu, ale jistě začne probouzet k novému životu. Mrazivý leden byl ideálním obdobím zalézt si s knížkami pod peřinu a dočíst všechno, na co během uplynulého roku nebyl čas. Nových titulů totiž moc nevyšlo. Nyní jsou ale nakladatelé po zimním spánku opět v plné síle a chystají spoustu lahůdek.

Historie moderní science fiction #1: Rok 1989

V následující sérii článků se pokusím o nelehký výběr nejzásadnějších románových děl posledních patnácti let, tedy období, které pro mne reprezentuje podobu moderní science fiction jako dospělého žánru, jenž si i přes dlouhý a nesnadný vývoj dodnes udržel onu tajemnou jiskru – pocit údivu.