Dobré věci není třeba měnit

Dobré věci není třeba měnit

Jedna z nejpopulárnějších českých fantasy sérií, Krvavé pohraničí, se vrací ve formě druhého vydání knihy Ploty z kostí. Od původního vydání v roce 2007 již na pultech knihkupectví přistálo mnoho dalších knih Vladimíra Šlechty, ale Brokilon správně tuší, že i přes poměrně překotný vývoj fantasy žánru má tato klasika i po letech čtenářům stále co nabídnout.

Píšu věci tak, jak jsou, bez příkras, tvrdí Dana Beranová

Loni v listopadu se na pultech knihkupectví objevil román Zpěv straky, který čtenáři přirovnávají k Sapkowského Zaklínači, a to především pro jeho typickou hořkosladkou atmosféru. Přestože v Hostu knihu zařadili k hrdinské fantasy, hlavní postava Henika má k něčemu takovému dost daleko. Nezachraňuje svět a nebojuje s příšerami. Je léčitelkou a jejím cílem je především pomáhat. Užívá dost netradiční léčebné postupy, které kolikrát napravují nejen tělo, ale i duši. Nesporně je takovým alter egem samotné autorky, působící ve zdravotnictví. Danu Beranovou znám už mnoho let. Když jsme se setkaly poprvé, byla ještě členkou jičínského literárního spolku. Mezi těmi usedlými pány, co si šmudlili své básničky o krásných ženách a povídky o životě chrousta, se s fantasy příběhem vyjímala dost nepatřičně. Regionální to mají vždy o něco těžší než ty z Prahy, pohybující se dlouhodobě ve funkčních literárních a nakladatelských kruzích. Přesto se Daně podařilo vydat prvotinu Eva a Kniha poznání (2014) a o dva roky později i povídku Nikdy neříkej nikdy v antologii Žena se lvem (2016). Dana mi byla vždy něčím sympatická a já doufala, že o ní ještě uslyším. Na pár let ale bylo ticho. Když se mi nyní do ruky dostal Zpěv straky, nedalo mi, abych ji nevyzpovídala.

Skleněný trůn - Sarah J. Maasová

Skleněný trůn aneb i prvotiny někdy dopadají dobře

Pokud byste se někoho zeptali kterou young adult sérii má nejraději nebo která patří mezi nejoblíbenější, z takových 80% by padlo, že sérii Dvorů nebo Skleněný trůn a dalo by se říci, že přečtení prvních dílů patří k povinnosti každého fanouška young adult. Já se nechala zlákat kamarádkou. A co vy, necháte se zlákat také?

Otázky pro Marka Bergera a Ondřeje Kavalíra, tvůrčí tým komiksu Octobriana

Pro velkou část čtenářů bude první ryze česká superhrdinka, Octobriana, velkou neznámou. A právě proto jsme se rozhodli vyzpovídat osoby nejpovolanější, Marka Bergera a Ondřeje Kavalíra, kteří dali téhle hrdince „novodobou“ slušivou komiksovou podobu. Dozvíte se, kolik za tím vším stálo práce a bádaní, proč není Octobriana „tuctovka“ jako hrdinové z Marvelu a DC i jaké má tvůrčí duo plány do budoucna.

„Chtěl jsem do Noci pro chrliče otisknout sebe.“, prozrazuje Filip Kalčák

Čtenář přijde až k hotové knize. Ale co všechno stálo na pozadí jejího vzniku už se dozví většinou jen těžko. Proto jsme trochu potrápili Filipa Kalčáka, autora knihy Noc pro chrliče. V rozhovoru vás přesvědčí, že jeho prvotina je co se jeho tvorby týká opravdu jen špička ledovce, a ukáže, že se našich kousavých otázek nebojí.

Písečníci se vrací: Rušná vesmírná akademie a spící král

Je tu další školní rok, do kterého se Tomáš Nebula a jeho přátelé probouzí z hibernace. Po dlouhém odpočinku je čeká zase pořádně rušné období. A kromě všech povinností, testů, cvičných poplachů a dalších školních „mučení“ je tu ještě něco, co nedá Tomášovi spát. Co asi znamenají tajemné vzkazy o probuzení krále?

1 2 3 21