Eva a Kniha poznání

Eva a Kniha poznání

Občas se zajímavé knihy ukrývají za nenápadnou obálkou. Takovou je i Eva a Kniha poznání. V záplavě fantasy ság pro mládež bylo docela těžké ji objevit. Ale rozhodně to stálo za to. Příběh se silným ekologickým podtextem čerpá inspiraci z české tradice, známých pohádek, pověr i mýtů.

Alex Drescher: Jeden z devíti - Prolnutí, kniha druhá

Alex Drescher: Jeden z devíti – Prolnutí, kniha druhá

Někteří vstoupili do armády, aby za ně stát z veteránského fondu zaplatil
školné na vysoké. Jiní to viděli jako občanskou povinnost. Druhá afghánská
většinu z nich poslala domů v zinkové rakvi potažené vlajkou. Jindřich
Schlick se stal vojákem, protože v krizemi zbídačeném srdci Evropy neměl
jinou možnost. Chtěl jen přežít. Když to ale dokázal, v Prolnutí tím vyvolal
největší štvanici za posledních padesát let. Jeho touha se tím změnila jen
trochu – pořád chce přežít. A k tomu zjistit, kým se stal… Ukázka celé první kapitoly.

Kniha hrůzy a rozkoše - Michal Tesáček

Kniha hrůzy a rozkoše – Michal Tesáček

Kdo má rád pulp, Oscara Wilda, pop-kulturu, erotiku, pohádky, pornografii, hrdinské příběhy, paranormální vyšetřovatele, Káju Saudka, Rožmberky, Vánoce, ramlice a Borise Hokra, zvedněte prosím levou bradavku. Michal Tesáček vám pod naším laskavým dohledem na tu druhou napojí elektrodu a během čtení bude měřit kolísání stimulace vašeho libida a intelektu. Geigerovým přístrojem.

Píšu věci tak, jak jsou, bez příkras, tvrdí Dana Beranová

Loni v listopadu se na pultech knihkupectví objevil román Zpěv straky, který čtenáři přirovnávají k Sapkowského Zaklínači, a to především pro jeho typickou hořkosladkou atmosféru. Přestože v Hostu knihu zařadili k hrdinské fantasy, hlavní postava Henika má k něčemu takovému dost daleko. Nezachraňuje svět a nebojuje s příšerami. Je léčitelkou a jejím cílem je především pomáhat. Užívá dost netradiční léčebné postupy, které kolikrát napravují nejen tělo, ale i duši. Nesporně je takovým alter egem samotné autorky, působící ve zdravotnictví. Danu Beranovou znám už mnoho let. Když jsme se setkaly poprvé, byla ještě členkou jičínského literárního spolku. Mezi těmi usedlými pány, co si šmudlili své básničky o krásných ženách a povídky o životě chrousta, se s fantasy příběhem vyjímala dost nepatřičně. Regionální to mají vždy o něco těžší než ty z Prahy, pohybující se dlouhodobě ve funkčních literárních a nakladatelských kruzích. Přesto se Daně podařilo vydat prvotinu Eva a Kniha poznání (2014) a o dva roky později i povídku Nikdy neříkej nikdy v antologii Žena se lvem (2016). Dana mi byla vždy něčím sympatická a já doufala, že o ní ještě uslyším. Na pár let ale bylo ticho. Když se mi nyní do ruky dostal Zpěv straky, nedalo mi, abych ji nevyzpovídala.

Rozhovor se spisovatelem Přemyslem Krejčíkem o fantastice, životě, vesmíru a vůbec

Osobnost Přemysla Krejčíka v sobě snoubí spisovatele fantastiky a muže, který se tomuto žánru věnuje i v teoretické rovině. Má fantastika své místo ve světě literatury? A co v akademickém světě? Tyto a mnohá další ožehavá témata nakousl Přemysl Krejčík s rozvahou sobě vlastní – a přináší k mnohokrát omílaným otázkám několik zajímavých argumentů!

Představujeme: nakladatelství Planeta9

Devátá planeta, někdy též PlanetaX (X jako “neznámá”, nikoliv jako číslovka 10), hypotetická planeta, zatím neviditelná, se má údajně nacházet v oblasti Kuiperova pásu až někde za planetou Neptun, v temném kosmickém stínu. K mystice tušeného vesmírného tělesa se hlásí celá řada fanouškových uskupení. Jedno takové patří k nakladatelským benjamínkům, ale roste jako z vody. Už přes dva roky se pouští do vydávání jak klasické, tak i moderní sci-fi literatury.

Oskar Fuchs, muž, který má stále šuplík plný zajímavých příběhů

Oskar Fuchs k nám prichádza už so svojou treťou knihou s názvom Leichenberg. Frost a Hitokiri si u čitateľov získali nečakane veľkú priazeň, náklady sa vypredali a kedysi nesmelý chlapec zo Sudet sa stal hviezdou akčnej fantastiky. No jeho knihy sa nedajú zaradiť len do jedného žánru. Rád experimentuje a píše tak, ako mu to prsty na klávesnicu prinesú. Leichenberg je zmes štýlov, hlavný hrdina sa dá kľudne zaradiť k morálnemu dnu, no napriek tomu si ho zamilujete. Tak, ako jeho autora, ktorý má zmysel pre humor a kopu dobrých nápadov. Mnoho vecí si už dnes o Oskarovi Fuchsovi prečítate na internete. Preto som sa teraz sústredila na veci okolo jeho novej knihy a pridala pár zákerností. Tie mi autor sľúbil raz spočítať a vrátiť aj s úrokami. Veď vravím, má zmysel pre humor…

1 2 3 6