Fantasticky prostřeno - Lembas

Fantasticky prostřeno – Lembas

Tato rubrika prostě nemůže dojít uznání, pokud se v ní neobjeví recept na lembas. Pokrm notoricky známý, výživný, trvanlivý a elfí. Slyšel o něm snad každý, a to leckdy ani nemusel přijít do styku přímo s dílem J. R. R. Tolkiena, potažmo Petera Jacksona. Lembas je prostě pojem a ti šťastnější už ho beztak dávno ochutnali nebo si ho doma sami pečou.

Fantasticky prostřeno - Letní vitamínová bomba aneb Rimmerovo Gazpacho

Fantasticky prostřeno – Letní vitamínová bomba aneb Rimmerovo Gazpacho

I když zní název nejznámější španělské polévky poněkud honosně a ve společnosti ho lze díky troše výřečnosti bez obtíží poměrně snadno prodat jako skutečný vrchol vlastních kulinářských dovednosti, její příprava není nijak složitá. Jako příjemné osvěžení se může hodit do nadcházejících (doufejme) parných dnů nebo na zklidnění rozbouřeného žaludku po náročném večeru, takže rychle vzhůru pro nezbytné ingredience a můžeme se společně vrhnout do práce!

Fantasticky prostřeno - Listerovo Vindaloo aneb Konečně pořádnej indickej vypalovák

Fantasticky prostřeno – Listerovo Vindaloo aneb Konečně pořádnej indickej vypalovák

Když se řekne Anglie, leckomu se vybaví fotbal, humor, typická snídaně, čaj o páté a možná trochu paradoxně i slavné vindaloo, které se stalo nedílnou součástí zdejší kultury. Globalizace v tomto případě zapracovala na výbornou a o restaurace s touto specialitou zakopnete na každém rohu. Protože při vaření nejsme nijak limitováni ani v našich klimatických podmínkách, představíme si tenhle pikantní pokrm blíže, ať můžeme v brzké době spáchat dobrovolnou genocidu vlastních chuťových pohárků a zjistit, co na něm ten Lister vlastně má.

Fantasticky prostřeno - Mlsáme s Harrym I.: Hagridovy griliášové hrudky / Rock cake

Fantasticky prostřeno – Mlsáme s Harrym I.: Hagridovy griliášové hrudky / Rock cake

Všechny děti rády mlsají a ty čarodějnické rozhodně nejsou výjimkou. I v kuchyni se dá totiž vyřádit s kouzly a vytvořit neodolatelné dobroty. A svět J. K. Rowlingové je jimi zcela prostoupen – ať už vás zabaví ve vlaku, odstraní otylé „nepřátele“ nebo se vám kvůli nevhodné příchuti vzpříčí na dlouhou dobu. Na internetu můžete nalézt takových receptů mraky, ale většinou jsou jen okopírované a nepřináší nic nového. Proto jsem se rozhodla rozjet malou sérii i na našem webu. U mě ale, milí čtenáři, máte
jistotu, že co nabízím, to jsem si sama ukuchtila, a hlavně ochutnala.