Rozhovor se spisovatelem Přemyslem Krejčíkem o fantastice, životě, vesmíru a vůbec

Osobnost Přemysla Krejčíka v sobě snoubí spisovatele fantastiky a muže, který se tomuto žánru věnuje i v teoretické rovině. Má fantastika své místo ve světě literatury? A co v akademickém světě? Tyto a mnohá další ožehavá témata nakousl Přemysl Krejčík s rozvahou sobě vlastní – a přináší k mnohokrát omílaným otázkám několik zajímavých argumentů!

Avengers: konec jedné éry

11 let. 22 filmů. 3 fáze. Marvelovské filmové univerzum se dobralo svého milníku a jeden z nejočekávanějších blockbusterů letošní sezóny drancuje kina a překonává všechny možné ekonomické rekordy. Zaslouženě?

Když píšu fantasy, musím tak nějak spočinout, odplynout do toho světa,
prozrazuje na sebe Veronika Válková

Když píšu fantasy, musím tak nějak spočinout, odplynout do toho světa, prozrazuje na sebe Veronika Válková

Bohatá fantasie se v její rodině vyskytuje pořád. Jejím předkem byl Josef Mervart, autor divadelních her, které dávali na První republiky i v Národním divadle. Maminka si vymýšlela pohádky a příběhy, starší bratr po večerech odvyprávěl celé romány. Tak v takovém prostředí vyrůstala Veronika Válková, autorka známé Wetemay a jejích pokračování. Sama si některé své knihy ilustruje, je autorkou scénáře ke studentskému filmu Hrútvang i scénářů ke komiksům…

Hobit: Neočekávaná cesta

Hobit: Neočekávaná cesta

Je to tady. Poslední letošní žánrový blockbuster a odpověď na toužebná volání fanoušků po epickém high fantasy příběhu, který by žánru vrátil lesk a možná probudil podobnou mánii, jako poslední z jeho velkých bratrů před devíti lety. Otázka, která všechny pálí víc než ranní vzpomínka na noc mexických jídel – povedlo se to? Stojíme na začátku nového tolkienovského šílenství nebo se starý profesor obrátil v hrobě?

Pevnost 7/2012

Pevnost 7/2012

Život čtenáře fantastiky je nelehký. Ztěžují nám ho podivné pohledy našich příbuzných a cizích lidí plné nepochopení, ale i dokonalá díla, od nichž se nemůžeme odtrhnout. Avšak největším nepřítelem fanouška je čas. Musíme čekat na další díly ság, čtvrtá pokračování trilogií nebo na filmové trháky, které se již před delší dobou měly zrodit, ale stále se nedostaly na plátna kin. Někdy se nedočkáme vůbec, jindy ano.

Výsledky Velké novoroční soutěže FP

Výsledky Velké novoroční soutěže FP

Ve druhé polovině ledna jsme uspořádali soutěž, v níž jste nám posílali žebříčky nejlepších loňských knih a komiksů, samozřejmě z fantastického žánru. Mile jste nás překvapili – jak účastí (103 soutěžících), tak nominovanými tituly. Máte dobrý vkus. 🙂 Jaké knihy se umístily na předních místech a kteří čtenáři vyhráli naše skvělé ceny? To vše najdete v následujícím článku…

Cesty k fantastice I. – Martin Fajkus

Vždy jsem toužil být skutečným hrdinou! Jako udatný rytíř v brnění potřísněném krví (bez přilby, aby vynikl můj sveřepý výraz tváře víc než jasně naznačující, že ONI neprojdou) kosit proklatě ostrým mečem hordy nepřátel, zatímco by mi záda kryla krásná, spoře oděná čarodějka, jež by si mezi vrháním ohnivých koulí a grilováním mých protivníků vždy našla chvilku, aby se na mě láskyplně usmála. Leč moderní doba hrdinským kouskům nepřeje, takže mi zatím nezbývá nic jiného než snít a číst fantasy…

Historie moderní fantasy #11: 1993-1994

Začátek 90. let se nesl ve znamení slibných titulů od nových i staronových tváří. V dnešním přehledu se tak dočkáte příjemné porce dosud neznámých autorů. Pokud jde o česká vydání vybraných prací, pak je situace opět zoufalá. Ačkoli je fantasy u nás zdaleka nejoblíbenějším fantastickým žánrem, těch opravdu kvalitních věcí mnoho nevychází. To bohužel vypovídá své nejen o vydavatelích, ale především o obecném čtenářském vkusu.

1 2