Jak lvové v kleci jatí

Jak lvové v kleci jatí

Nový plnokrevný steampunkový román Jak lvové je fakt nářez. Nečekejte krásné dámy v krajkách a pány ve vysokých cylindrech, jak se vezou na nablýskaném stroji v oblacích dýmu. Připravte se spíš na zástupy mrzkých trolích výpěstků a absenci ozubených koleček. Tohle je totiž nefalšovaný Schink.

Hvězdolet Vltava: Když se soudruzi ztratí mezi hvězdami

Sametová revoluce nikdy neproběhla, nebo možná byla brutálně potlačena, a Československá socialistická republika pod vedením KSČ kráčí dál ke světlým zítřkům. Tak tuhle premisu zná každý fanoušek alternativní historie, či čtenář některých knih Davida Šenka, Dalibora Váchy nebo Aleny Morštajnové. Nejinak je tomu u Tomáše Lipnera a jeho románu Hvězdolet Vltava. I on vychází z předpokladu, že jdeme dál se Sovětským svazem na věčné časy. Ale na rozdíl od všech výše jmenovaných své hrdiny nežene do bitev na matičce Zemi, ale ve vesmíru.

Nejlépe je mi někde pod kamenem s počítačem, 
přiznává Petr Schink

Nejlépe je mi někde pod kamenem s počítačem, přiznává Petr Schink

Byl jednou jeden fanda sci-fi a fantasy, který se rozhodl, že to zkusí taky. Nebylo za tím žádné vnitřní pnutí, prostě jen chuť přijmout takovou výzvu. A vyšlo to. Nejprve se zrodil detektiv Charlie Parker, žijící v alternativní Americe 50. let 20. stol. po nukleárním holokaustu, víc mafián a gangster než řádný muž zákona. Časem ho následoval klíčový hrdina Fastynger van Hauten, také žádný svatoušek, jehož dobrodružství laděná ve stylu dark steampunku se postupně rozvíjí v paralelní linii povídek a nejnověji také v románu Jak lvové. Oba antihrdiny si oblíbila celá řada čtenářů, kteří pro sebe objevili autora s osobitým stylem a břitkým humorem – Petra Schinka. Následující rozhovor je sice inspirován hlavně jeho poslední knihou, kterou letos vydalo nakladatelství Epocha, ale jak už to bývá, nezůstalo jen u ní…