Recenzenti recenzentům – začínáme

Milí čtenáři a zejména milí recenzenti; a vlastně všichni, kteří se zajímáte o knihy. Že se mnozí rozhodují o koupi knihy na základě recenze, to každý ví. Liší se názory, jak velký vliv to má na prodejnost, ale to zatím ponechme stranou. Jenže nám tu vyskakuje mnoho otazníků: jak takovou recenzi napsat, jak danou knihu hodnotit a také, jak recenzi číst?

Cesty k fantastice III. – Jiřina Vorlová

Moje cesty k fantastice? Víte, já nemám kladný vztah k historii a nejsem dobrým pamětníkem. Moje máma byla učitelkou dějepisu, cpala ho do mě horem dolem, takže jsem k němu záhy získala jakýsi bytostný odpor. To možná vysvětluje fakt, že se dosud nerada zaobírám minulostí a raději hledím vstříc zítřkům, zejména tedy těm světlým. A jako vrozený optimista vždycky předpokládám, že budoucnost bude lepší než včerejšek :-).

Rozbor “překladu” Kingovy knihy O PSANÍ

Letos obdržela anticenu SKŘIPEC za nejhorší překlad roku kniha Stephena Kinga O PSANÍ. Podrobný přehled všech nehorázností, kterých se překladatelka dopustila, naleznete v tomto článku překladatele Viktora Janiše. Článek jistě pomůže všem majitelům knihy, kteří se v ní marně snaží vyznat, ale také jasně dokazuje, co všechno ještě musíme od špatných překladatelů snášet.

Ceny Akademie SFFH za rok 2002

“V sobotu 26.4.2003 se v rámci knižního veletrhu Svět knihy již tradičně konalo předávání Cen Akademie SF, fantasy a hororu. Téměř stovka odborníků na fantastické literární žánry rozhodla hlasováním o tom, jaké knihy a počiny byly nejvýznamější z produkce roku 2002.“ Tak praví anotace na seznamu s výsledky. Seznam jsem doplnil komentáři.

Reportáž z Fénixconu

Fénixcon 2009 je minulostí, v různých reportážích a povídáních však bude žít ještě dlouho. Třeba proto, že se i letos do Brna slétla spousta osobností. Nebo že že se organizátorům opět povedlo sladit téma přednášek, kostýmů a jiných malý, ale milých vychytávek. Na FP se za Fénixconem ohlédne Petr Bouda, tajemného hlasu v kurzivním pozadí se zhostila Pavla Lžičařová. Zavzpomínejte či se nechte pro příští rok inspirovat. Určitě to bude stát opět za to…

1 2