Město schodů: Sugestivní mozaika, kterou narušuje přítomnost několik trhlin

Město schodů: Sugestivní mozaika, kterou narušuje přítomnost několik trhlin

Ještě na sklonku uplynulého roku 2015 na tuzemský knižní trh vstoupil bez přílišného humbuku román Město schodů: zajímavý přírůstek do stále oblíbenějšího subžánru městské fantasy z pera Roberta Jacksona Benneta. Hlavní lákadlo, kterým se může tento titul pochlubit, je znamenitě zvládnutá konstrukce fantaskního světa.

Mozaika

Série Amatérské povídky.
Nejedná se o tuctovou fantasy ani sci-fi, ale právě svým zvláštním pojetím a dějem si zasloužila místo v naší sérii.

Mozaika rôznobežných ciest – TriÉder

V bežnej čitateľskej i autorskej praxi prevláda rovnica jedna sa rovná jednej – čiže jeden autor, jedna kniha. Ako osvieženie sa vyskytujú prípady autorských dvojíc (bratia Strugackovci, Konkol a Pavelková), prípadne zborníky poviedok či básní. Traja autori v jednej knižke, v dvoch prípadoch dokonca vytvárajúci autorské dvojice (Zuska Minichová – Tono Stiffel, Vilo Búr – Tono Stiffel) tvoria vskutku výnimočný prípad.

Zlé časy: A bude hůř?

„A my mu říkali – hlavně žádnej průšvih, Hofírek, na nic nešahat, jak tu minulost jednou změníš, už to nejde vrátit a bude to celý roz.. ehm, rozhozený. A von né, no a průšvih je na světě. A teď tady hopsá časem jak vožralej klokan, a čumí, co ty jeho nenechavý ruce způsobily.“

Anton Stiffel: Věda je po sci-fi moje druhá největší láska

Anton Stiffel: Věda je po sci-fi moje druhá největší láska
|Je mi velikou ctí, že v následujícím rozhovoru mohu představit a přiblížit významného nestora slovenské literární fantastiky se zarytě úzkým zaměřením na její vědecko-fantastický žánr. Řeč není o nikom menším než o Antonu Stiffelovi, držiteli mnoha ocenění v nejenom tuzemských soutěžích, autorem dvou samostatných knih Zabudnutý vesmír (2015, 2019) a Časonauti (2022) a přítomného v nemalém množství povídkových antologií. Řeč bude převážně o nejnovější knize – tak bez dalšího oddalování můžeme začít rovnou s otázkami.

FINCH: Neskutečně blbej tejden detektiva Finche

Jeff VanderMeer je pro znalého českého čtenáře symbolem temného „podivna“ podávaného v koňských dávkách a ve formě znepokojivých fragmentů, které je třeba si s vypětím všech sil doskládat do kompletního příběhu. Ani tentokrát ze své pověsti příliš neslevil, i když Finch je proti trilogii Jižní Zóna mnohem konkrétnější a uchopitelnější. Stále je však mrazivý, atmosférický a především vzdálený mainstreamovému čtivu. A originální, proklatě originální!

Dvacetiny s Fantasy Planet: Mystery Press představuje tak trochu historické kusy

Dnes se podíváme na dva autory, které se rozhodl Mystery Press vytáhnout z fondu zlatých klasik – Jaroslava Velinského a jeho detektivky s Augustinem Velikým v hlavní roli, a také na Ellise Peterse, autorku (ano, je to tak) historických detektivek a jejího bratra Cadfaela. Pokud se trochu ve světě detektivky orientujete, pak nám dáte zajisté zapravdu, že co jméno, to pojem.

Psí vojáci: Hranice mezi hodným psem a bezduchým monstrem může být VELMI tenká

Lidská potřeba neustále válčit dostává zcela nové rozměry. Proč by měli pokládat životy lidští vojáci když za ně mohou udělat všechnu špinavou práci bioformové – zvířata s implantovanou inteligencí a vražednými schopnostmi mnohokrát převyšující ty lidské? A kdo je potom ten špatný: zvíře poslouchající rozkazy nebo člověk, který je vydává?

1 2 3 6