Písně temných věků - Ondřej Jireš (ed.)

Písně temných věků – Ondřej Jireš (ed.)

Písně temných věků. Jen tři slova, přesto bohatě stačí k tomu, aby rozezněla struny fantazie, jež ihned začne snovat představu temných, neprostupných hvozdů, obývaných divou zvěří i lecčím ještě horším, představu světa, kde je každodenní život neustálým bojem, jak se sebou samým, tak s ostatními lidmi i s přírodou a dalšími záhadnými silami.

Hodně se radím se spisovateli samotnými, přiznává skromně Ondřej Jireš

Hodně se radím se spisovateli samotnými, přiznává skromně Ondřej Jireš

Kvalitní obálka, kvalitní pevná vazba s přebalem, famózní vůně kvalitního papíru a povídky známých autorů uvnitř – za tím bude dozajista Jireš. Ten prostě umí… A dokázal to už několika svými antologiemi, mezi nimiž bezesporu září Legendy české fantasy, pozornost strhává cyklus Fantastická historie a pomyslný trůn zaujímají nejnověji vydané Klenoty české fantasy. Ondřej Jireš má jednak dobré oko na autory, jednak se nebojí udělat pro dosažení kvality „něco navíc“. Koncepci svých antologií pečlivě plánuje, vše má do detailů rozvržené, včetně alternativních řešení. Těžko uvěřit, že je to jenom koníček pro dlouhé zimní večery…

Krvavá čest - Ondřej Jireš (ed.)

Krvavá čest – Ondřej Jireš (ed.)

V květnovém čísle Pevnosti Boris Hokr napsal, že jedním z motorů současné české fantasy je její historická podoba a že k hlavním strůjcům jejího úspěchu patří Ondřej Jireš. Nemám v úmyslu s tímto tvrzením polemizovat, naopak přitakávám: ano, Ondřej Jireš se významně zasloužil o rozvoj a propagaci historické fantasy u nás.

Krvavá čest - Ondřej Jireš (ed.)

Krvavá čest – Ondřej Jireš (ed.)

Historická fantasy se u nás těší konstantní oblibě. Je možné rozjímat nad tím, jestli dědictví Františka Palackého a Aloise Jiráska skutečně tkví tak hluboko v národním podvědomí, anebo jestli je to tím, že předmoderní doba středověku, případně raného novověku s fantastikou až tak dobře ladí. Jedním z vrcholů, které česká scéna skýtá, je bezpochyby volný cyklus Fantastická historie, zaštítěný osvědčeným jménem Ondřeje Jireše.

Rozhovor s Ondřejem Jirešem

Jako třetí narozeninový dárek jsme si pro vás po druhém dílu Vidíme jen výjevy a úvodníku připravili rozhovor s bývalým šéfem FP Ondrou Jirešem. Povídali jsme si o tvoření antologií, projektu Fantastická historie, o nejzajímavějších zážitcích ve fantastice a samozřejmě i o našem webu.

Preview: Písně temných věků (PR)

Příznivci historické fantasy a skvělých českých spisovatelů se mohou radovat. V červnu vyjde v nakladatelství Triton antologie fantasy povídek a novel zasazených do známých historických prostředí. V knize naleznete především známá a osvědčená jména, ale i mnohá překvapení.

1 2