Problém Card – část druhá

Problém Card – část druhá

Minule jsme se podívali do kurníku homofobního Mormona a obnažili jeho nejznámější vejce kritickým pohledem zdravého rozumu. Nyní se mrkneme, jestli v kukani pod tou tlustou a plodnou nosnicí, jíž Card mezi slípkami fantastickými je, nezbylo ještě něco, co by zasluhovalo naši pozornost. Zbylo. Urodilo se. A skořápky duní na notečku souzvučnou.

Anton Stiffel: Věda je po sci-fi moje druhá největší láska

Anton Stiffel: Věda je po sci-fi moje druhá největší láska
|Je mi velikou ctí, že v následujícím rozhovoru mohu představit a přiblížit významného nestora slovenské literární fantastiky se zarytě úzkým zaměřením na její vědecko-fantastický žánr. Řeč není o nikom menším než o Antonu Stiffelovi, držiteli mnoha ocenění v nejenom tuzemských soutěžích, autorem dvou samostatných knih Zabudnutý vesmír (2015, 2019) a Časonauti (2022) a přítomného v nemalém množství povídkových antologií. Řeč bude převážně o nejnovější knize – tak bez dalšího oddalování můžeme začít rovnou s otázkami.

Problém Card – část první

Problém Card – část první

To jméno vám asi něco řekne. Držitel Huga, Nebuly, Locusu a bůhvíčeho ještě a také jediný člověk, který jako první obě dvě zmíněná ocenění vyhrál dva roky po sobě. Autor desítek románů, odnedávna také učitel tvůrčího psaní na Univerzitě v Jižní Virginii. A taky chlápek, jehož nejslavnější knihu kdysi interpretovali jako apologetiku Hitlera. Což je tak trochu rána, protože on sám to vyvrátit nedokázal.

Modely pro scifisty #28: Úvod do problematiky Star Trek modelů

Na rozdíl třeba od Star Wars byla situace okolo Star Trek modelů v základu jiná. Společnost Paramount poskytovala jen velmi omezené množství licencí pro využití jeho značky a v oblasti modelů už od dob prvního seriálu v šedesátých letech držela prakticky monopol na jejich výrobu jediná firma: Americký Ertl, později přejmenovaný na AMT/Ertl.

Nájsť prvého vydavateľa bola strašná odysea, svěřila se nám Jana Plauchová,současná hvězda slovenského fantastického nebe

Ač mladá věkem, má už za sebou několik románových titulů. Svou tvorbou potírá řadu genderových sterotypů o blbých blondýnách, nebo o tom, že děvčata nerozumí technice. Dokáže hovořit o kosmu zaujatě celé hodiny. Jen pár větami vás přesvědčí, že stojí za to se tímto světem zabývat. Řeč je o Janě Plauchové, jejíž knihy zatím vychází především na Slovensku. Věříme, že tento rozhovor vás naláká menší jazykovou bariéru překonat, protože se jedná o velmi vyjímečnou osobnost. Obzvláště, máte-li rádi/rády science fiction. Pomalu abyste si běželi pro skafandr…

Žáby v mlíku - Drnek Jan

Žáby v mlíku – Drnek Jan

V roce 2007 se na knižním trhu objevila objemná kniha s divoce zbarvenou obálkou a podivným názvem Žáby v mlíku. Šlo o paralelní dějiny ČSR od známého plzeňského trampa a monarchisty Jana Drnka. Původní cena kolem 450,- Kč, ne zrovna lákavá obálka a dost netradiční rozměry patrně způsobily, že na Aukru se dal ještě v květnu 2011 tento zajímavý spis sehnat kolem 160,- Kč i s poštovným, což je za 641 stran textu velmi slušná cena.

Vidíme jen výjevy IX. - novoroční speciál

Vidíme jen výjevy IX. – novoroční speciál

Že už se nemůžete dočkat, čím načnou nakladatelé nový rok? Máme pro vás speciální díl Výjevů, v němž odhalíme jejich plány a naservírujeme vám je se vší parádou – s anotacemi, obálkami a komentáři zasvěcených. Doplnili jsme je i ohlédnutím za předvánočními tituly, kterými si můžete zpříjemnit čekání na novinky, a třemi tipy na žánrové filmy, které v lednu budou mít premiéru. Čtěte, komentujte a hlavně se těšte. 🙂

1 2