Písně temných věků - Ondřej Jireš (ed.)

Písně temných věků – Ondřej Jireš (ed.)

Písně temných věků. Jen tři slova, přesto bohatě stačí k tomu, aby rozezněla struny fantazie, jež ihned začne snovat představu temných, neprostupných hvozdů, obývaných divou zvěří i lecčím ještě horším, představu světa, kde je každodenní život neustálým bojem, jak se sebou samým, tak s ostatními lidmi i s přírodou a dalšími záhadnými silami.

Wilth Ahwa - ed. Holub Zbyněk K.

Wilth Ahwa – ed. Holub Zbyněk K.

Jedním ze subžánrů, který mezi čtenáři české a slovenské fantastiky hodně frčí, je historická fantasy. To platí od dob, kdy byl napsán Stín modrého býka, a hodně ji proslavili i autoři Jaroslav Mostecký, Juraj Červenák či editor Ondřej Jireš. I proto je nápad méně známých autorů sepsat historickou fantastiku celkem dobrým receptem na velmi čtený titul. Wilth Ahwa je sborník povídek právě mladých autorů, kteří na svoji pozici v síni slávy teprve čekají. Pojďme se tedy podívat, jestli do ní mají aspoň trochu nakročeno.

Con na vrbě II. již tento týden! (PR)

Con na vrbě II. již tento týden! (PR)

Tento pátek proběhne ve smíchovské pobočce Městské knihovny v Praze (Nám. 14. října 15, Praha 5) Con na vrbě II. Protože jde o druhý ročník úspěšné akce, můžete to brát jako jistou záruku, že bychom podruhé nezkoušeli něco, co se nepovedlo. Ano, jde o nejlepší con v tomto roce, nejúžasnější a nejdokonalejší akci… a ano, občas trochu přeháníme… Abychom vás nalákali, přinášíme i poslední verzi programu. To abyste věděli, na co se těšit…

Antologie Legendy: Draci – pohled editora (PR)

Už netuším, kdy přesně to začalo. Nejspíš to bude tak čtyři, pět let. Jakub „Drak“ Kočí se rozhodl, že si ve Strakách sestaví vlastní sborník – a jelikož je jako většina draků převelmi marnivý, měl být samozřejmě o něm; tedy obecně o dracích. Nápad se mi zalíbil a konec konců – říkal jsem si – proč bych měl dělat všechnu práci v nakladatelství pořád sám! Takže jsem ho v jeho plánu podpořil a ponechal si pouze právo veta.

Con na vrbě: Létaly karty, tekla krev…

Malé coníky ve smíchovské pobočce Městské knihovny v Praze se už dávno staly zárukou příjemně strávených odpolední v báječné atmosféře a ve společnosti starých i nových přátel. Con na vrbě nebyl takový. Byl ještě o něco lepší.

Legendy české fantasy – Jireš Ondřej (ed.)

Na počátku léta vydalo nakladatelství Triton v edici Trifid sborník pěti novel s názvem Legendy české fantasy od současných českých autorů fantasy. Všechny práce mají společnou návaznost na již publikované autorské cykly. Sborník sestavil Ondřej Jireš, výtvarného provedení se zhostilo šest známých českých ilustrátorů SF.

Rok 2005 očima redakce

Připravili jsme pro vás přehled knížek, které nás loni nejvíce zaujaly. Není to žádný TOP 10 knih, i tak ale padnou jména titulů, které byste si určitě neměli nechat ujít a které považují naši recenzenti třeba za vůbec nejlepší knihy loňského roku. Takže, co u nás v redakci loni nejvíce frčelo? Každý má jiné priority, proto v našem komentovaném přehledu najdete čistě dobrodružné čtivo i filozofickou sci-fi.

Stín modrého býka

Stín modrého býka

  • Autor:
  • Nakladatelství: Straky na vrbě
  • Cena: 225 Kč
  • Vyšlo: 18. 11. 2005

…Jsem železo a švih a sek; jsem rudá krůpěj na konci ostří. Jsem ostrý kov a paže bez únavy, jsem oblouk srpu v obilném poli, jsem kalená čepel a svist ve……

Číst více

Čas psanců – ed. Jireš Ondřej

Antologie Čas psanců, která vyšla při příležitosti čtvrtého výročí FP, získala pozitivní kritiky v odborném tisku. Do následujícího článku jsme převzali kompletní text tří recenzí – z Pevnosti, Ikarie a webové stránky slovenské Fantázie.

1 2