Za hranice space opery

Za hranice space opery

Nebula, Cena Britské asociace science fiction, Hugo, Cena Arthura C. Clarka nebo Locus – to je jen malý výčet ocenění, jimiž je ověnčena prvotina Ann Leckieové Ve službách Spravedlnosti. První díl trilogie, která se ve světě sci-fi stala naprostou senzací a která svými kvalitami oslovila i nežánrové publikum, právě vychází v nakladatelství Plus.

Vidíme jen výjevy – V. (duben/květen)

Výjevy máme rádi a doufáme, že vy také. Dokonce, protože jsme optimisté, doufáme, že je mají rádi i nakladatelé. Nejen že se jedná o službu jejich počinům, ale navíc si mohou psát a povídat s mladými, inteligentními a krásnými lidmi, kteří je slušně (třeba ve tři ráno) a nenásilně (díky googlu vím, kde bydlíš a parkuješ) prosí o nějaké to vyjádření, případně kontakt na žádoucí osobu (ještě se můžeš zachránit, ale musíš udělat tohle…). Vlastně je udržujeme v pohotovosti a ve formě, že jo?

Ediční plán nakladatelství Laser-books (PR)

Ediční plán nakladatelství doslova překypuje zajímavými tituly. Chybět nesmí slavná a oblíbená jména jako Dan Simmons, China Miéville, Orson Scott Card, William Gibson, Tim Powers nebo editorská hvězda Gardner Dozois. Ovšem dočkáte se i knih od nadějných nováčků, stačí snad zmínit Scotta Lynche, Johna C. Wrighta, Daniela Abrahama, Jaye Lakea či Elizabeth Bearovou. Každý si tak bude moci vybrat z tradičně bohaté a různorodé nabídky nakladatelství Laser-books.

Ílion – Simmons Dan

Nový dvojdílný opus mistra science fiction, Dana Simmonse, začíná knihou, jež nese název Ílion. Název, který přímo odkazuje na inspirační zdroj – Homérovu Íliadu. Nejen že je román k prasknutí naplněný nápaditými a často humornými paralelami ke slavným dílům literární klasiky, ale přínáší také zábavný a napínavý děj, který zaujme především příznivce space opery.

Historie moderní fantasy #15: 1998

Ročník 1998 byl bezesporu poněkud slabší, především v porovnání s tím předchozím. Přesto i on nabídl hned několik zajímavých románů a pár nadějných počátků pro žánr tak příznačných sérií. Ačkoli se již i u nás objevují čím dál častěji velmi aktuální díla světové fantastiky, tentokrát to s českým vydáním jednotlivých děl nevypadá příliš slavně…

Vítr z východu (rozhovor se S. Lukjaněnkem)

Už téměř před třemi lety vyšel v polském časopise Esensja rozhovor s ruským spisovatelem Sergejem Lukjaněnkem. I když v něm nepadne o obrovském úspěchu filmu podle jeho knihy Noční hlídka ani slovo, přesto v nejmenším nezastaral a přináší zajímavé poznatky pro české čtenáře.

Historie moderní science fiction #7: 2000-2001

Rok 2000 se nesl ve znamení triumfálního návratu Ursuly K. Le Guinové k románové tvorbě. C. Miéville se pustil do odvážné žánrové reformy, kterou označil termínem New Weird. A. Reynolds publikoval jedno ze stěžejních děl tzv. New Space Opery. Obě díla se osobitě navrací ke kořenům fantastiky z 30. let. Z roku 2001 stojí za vyzdvihnutí nedávno vydaný román R. C. Wilsona a možná poslední rozsáhlejší dílo Jacka Williamsona, posledního žijícího dinosaura éry Zlatého věku.

1 2