Malé velké galaxie: Do neznáma čili Právě teď, v předalekých galaxiích…

…máte možnost vydat se odvážně tam, kam se dosud nikdo nevydal, ale kde teď bude hrozně rušno. Míří sem jedna výprava za druhou – tak buďte první, nebo na tom aspoň nejvíc vydělejte.

Během čtení naší recenze můžete přemýšlet nad malým kvízem: jaká tři slavná díla jsme citovali/ parafrázovali na předchozích řádcích. Správnou odpověď najdete na konci tohoto textu.

 

Modernizace raket i pilotů

Hra Malé velké galaxie patří mezi nejlepší velké malé hry a na FP si můžete nalistovat celou její recenzi. Zde proto nebudeme ani ve zkratce rozebírat, o čem a jaká je, a raději se věnujeme přímo nedávno vydanému rozšíření.

První, vcelku očekávatelnou částí jsou další karty planet (12) a další karty tajných misí (8) vmíchatelné do základních balíčků. Pokyny a úkoly na nich pracují jak s původním, tak s rozšiřujícím materiálem a přesně a uspokojivě tedy plní svou úlohu „spojek“.

Velkou novinkou jsou pokročilé kosmické lodě a s nimi související karty najímatelných pilotů. Na začátku hry dostanete k dispozici hangár a v něm čtyři různé kosmolodě; kromě toho je základní nabídka vyložených karet rozšířena o několik karet pilotů. Pilota si lze najmout za správné symboly na kostkách – levněji na ten druh lodi, na nějž je vycvičen, dráž i na jakoukoliv jinou. Takto pilotovanou loď vyměníte za jednu ze svých stávajících a pilot přidá k jejímu fungování svou zvláštní schopnost, která nějakým způsobem rozšíří její možnosti.

Vylepšit lze všechny lodě a ani tím možnosti nájmu pilotů nekončí – pokud se vám některý nový zdá výhodnější než vaši zaměstnanci, prostě jej najmete také a libovolnou kartu pilota jím překryjete (odbory ať táhnou do černé díry). Pochopitelně tím přijdete o schopnost onoho předchůdce, ale na konci vám zůstane jeden vítězný bod, který přináší úplně každá karta pilota.

Ani to není vše: piloti mají na svých kartách také různá vyznamenání, jejichž nejvyšší počet od každého druhu přináší na konci rovněž nějaké ty bodíky.

 

Vesmír je kulatý…

…tedy alespoň jeho neprozkoumané části. Druhá novinka pro MVG jsou totiž karty průzkumu, které mají sympaticky netradiční kruhový tvar. Kromě klasických planet můžete s libovolnou, a dokonce s více raketami přistát na okraji neprobádaného vesmíru a pustit se do průzkumu. Za určitých podmínek si musíte vybrat a vzít jednu kruhovou kartu, která vám přinese okamžitý bonus nebo postih, eventuálně nějaké vyznamenání a/nebo vítězný bod. Je to další regulérní, byť mírně riziková cestička k vítězství a současně k jinak relativně nedostatkovým bodům kultury.

A když jsme u těch bodů, tak poslední, ale velmi, velmi sympatickou částí je bodovací karta a kameny v barvách hráčů. Konečně nemusíte neustále přepočítávat a hlavně hlásit (kdo tvrdí, že na to nikdy nezapomněl, tak lže) aktuální stav bodů, a tedy i hlídat, kdo z protivníků je před vámi, kdo vám dýchá na zadek a kdo jej ani nevidí – prostě mrknete na kartu s žetony a hotovo.

Apropo, všechny nové karty planet i tajných misí mají samozřejmě značku, díky níž je v případě potřeby jednoduše separujete od základního balíčku.

Celkově je Do neznáma plnokrevné rozšíření, které skvěle zapadá, a přitom rozšiřuje základní hru, opět s krásnými ilustracemi a ve stylovém grafickém provedení. Těch několik nešťastníků, kteří MVG nepropadli, do našich řad nepřivede, ale příznivcům hry nabízí originální možnosti, jak si Malé velké galaxie o pořádný kus zvětšit.

A náš malý kvíz? Inu, obě Star – Wars i Trek – jste asi poznali, a ta „jedna výprava za druhou“ je z finále Cimrmanova Dobytí severního pólu. Kdo správně poznal všechna tři díla, může si napsat k nám do redakce a my mu pošleme rozšíření Do neznáma se stoprocentní přirážkou.

 

Scott Almes: Malé velké galaxie – Do neznáma
Vydal: Rexport s.r.o.
Počet hráčů: 1-5
Doporučený věk: 14+
Doba hry: 30-45 min.
Čeština: pravidla ano, materiál ano
Cena: 499 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď