1938 – Věrni zůstaneme

  • Autor:
  • Nakladatelství: Cpress
  • Cena: 399 Kč
  • ISBN: 978-80-264-1302-8
  • Vyšlo: 30. 11. 2016
  • Žánr: sci-fi
  • Provedení: váz.
  • Autor obáky: Jiří Pánek
  • Počet stran: 496

Všechno mohlo být úplně jinak!

Osudový rok 1938, období Mnichovské zrady a největší potupy mladé Československé republiky. Rok, který předznamenal konec naší státnosti o pár měsíců později. Dodnes se mezi vojenskými analytiky, historiky, ale i celou veřejností vedou vášnivé debaty o tom, zda jsme měli odmítnout postoupení Sudet a se zbraní v ruce bránit naši vlast. Stačilo málo, aby…, kdyby… A právě oním „kdyby“ se zaobírá tato jedinečná historická mystifikace , která svým smyslem pro detail i celek, strategii i taktiku, ale i příběh samotný, bravurně vypráví příběh fiktivní obrany naší republiky před hitlerovskými vojsky. NOvé, přepracované vydání kultovní knihy Jana Drnka.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

48 komentářů

  1. Jakože Žáby v Mlíku bez gramatických chyb a historických nesmyslů (jako třeba bitva u Havířova v roce 1938 😀 ), jo? Pro toho, kdo žáby ještě nezná dobré počtení, pro majitele původní knihy asi zbytečné.

  2. No, ona je to vlastně polovina Žab v mlíku zvětšená na dvojnásobek a docela zajímavými novinkami, vlastně jako když psal Neff Tmu tuším na čtyřikrát. Takže asi zbytečná není.

  3. Když já si vždycky vzpomenu na to slavné Vávrovo drama Dny zrady, jak tam ten otlemený Kléma neustále prudil s tím svým Sovětským svazem, až se z toho stala jeden čas v našich kruzích docela oblíbená hláška. Prakticky na cokoliv jsme volali:”Ale pane prezidente, ten Sovětský svaz, nám nabízí nezištnou pomoc…” 🙂 Takže když jsem četl Žáby, tak jsem se musel celou dobu neskutečně chlámat, neboť jsem netušil, že Vávru může ještě někdo překonat.

    Nicméně pokud to Drnkovi vydělá na nějaký ty špekáčky a chleba s hořčicí, tak mu to přeju!!!!!!! (Protože proti němu osobně nic nemám!)

  4. No, já jsem taky přesvědčen že jsem vyrostl s komixů někdy před 50 lety, ale já jsem přející. 🙂 To tak bývá, že jsme každej tak trochu jinej. I když mě denně přesvědčují v televizi co si mám myslet. No, já mám za sebou několik desítek let tréningu, jak si získat informace a jak číst mezi řádky. Na starce se holt musí jinak. Třeba přidat 40 korun měsíčně, jak nedávno.
    Mimochodem, ty Klémovy výroky jsou asi pravý. Ale jestli by SSSR byl schopen ty Gottwaldovy sliby splnit, to už moc jisté není. A za jakou cenu, to už opravdu není jasné. Nebo vlastně je.
    Zrovna teď jsem odložil dvě slibné knížky (jo ty pochvalné recenze) už ve třetině. Jedna byla neuvěřitelně špatně napsaná že jsem nepochopil který hrdina zrovna vystupuje a druhá je jen pro fandy her – tzv. pařany. Což fakt nejsem, neb mé herní schopnosti končí u domina a piškvorek. V těch jsem ale bejval fakt dobrej.

  5. to Racek: Viktor Suvorov v jedné své knize psal, že když v té době poslali z Prahy telegram do Moskvy, jak konkrétně hodlá Sovětský svaz dodržet svoji nabídku, tak prý se v Moskvě najednou nenašel nikdo, kdo by jim odpověděl. Až prý bylo po všem, tak napsali něco ve smyslu, že přeci jasně řekli, že nás podpoří a že jsme se měli bránit a spolehnout se na jejich původní slovo.

    Jaké knihy jsi nedočetl? Napiš, ať jsem varován!

  6. Každý národ se má především sám na sebe spoléhat, armádu vyzbrojovat, bunkry budovat! To, že se Češi tehdá nebránili byla obrovská chyba, jejíž následky vidíme dodnes!

  7. Jo, KarleC, tu informaci si prý nakonec vymyslel Alexandrov ve svatém nadšení a v Moskvě ho pak za to pěkně zpucovali .
    No, jak vždy říkám, je to jen můj názor. Legenda o Panáčkovi a Armada.
    Podchaljuzin : v situaci když máte třetinu obyvatel nepřátelsky naladěných v zádech, spojenci vás hodili přes palubu a nakonec Maďaři s Poláky vznesou nároky na části našeho území to měl Beneš opravdu těžké. Spor o tom nikdy neskončí. No a rozhodně si nemyslím, že bychom byli hůře než národy které měly jinej osud. Prostě tyhle názory nemám rád. Není to totiž pravda.

  8. to Racek: No, to by mohl říct každý, máme někoho v zádech, spojenci nás opustili… Třeba Rusové, ti taky mohli říct: Němci jsou skoro v Moskvě, nemáme náboje, nic nemá cenu… Ale neřekli to, bojovali a zvítězili! A i kdyby nezvítězili, tak by alespoň padli v boji, a nepochcípali by hlady v koncentračních táborech. Takový osud totiž proradní Němčíci chystali Čechům, a jen díky Rusům to nestihli!

  9. Pánové – nabídnu čistě strategický pohled: Údajně jsme měli až milion mužů ve zbrani během mobilizace. Ten milion chlapů neprodukuje žádný zisk. Naopak někdo je musí živit, šatit a zbrojit. Nemyslím si, že by to naše tehdejší hospodářství utáhlo déle něž půl roku. (Bez spojenců, kteří by nás zásobovali. ) Hitler by ani nemusel nasazovat všechno. Ani by příliš nemusel taktizovat. Jen by úměrně tlačil. On naopak měl všechno a spojenců tři prdele. V březnu 39 by nás měl tak jako tak na lopatkách. A tahle skutečnost bohužel Drnkovi, ani celé řadě vojenských badatelů nedochází.

    A pokud jde o naše obranná zařízení – Finové měli mnohem mnohem lepší!! A v mnohem strategičtějším terénu. (Ten jejich obranný val byl považován tehdejšími prostředky za nedobytný. A Rudá armáda ho prolomila!! A všichni víme jak rychle! A to tak, že Finové museli žádat o mír a stálo je to obrovské územní ztráty. Opravdu někdo věří že by Wehrmacht nezvládl prolomit mnohem slabší obranu v mnohem mírnějším terénu?

  10. to KarelC: Já nechápu, kde se ve vás porád tleto poraženectví béře! Takhle kdyby Žižka uvažoval, tak by jsme tu nýčkon vůbec nebyli! Vzchopte se, dobří lidé! Lépe je zemřít, než si nechat od proradných Němčíků nebo mohamedánů diktovat!

  11. to Podchaljuzin: Jedna věc je padnout v boji a úplně jiná je být povražděn běsnícím nepřítelem. Tak jak to provedli Japončíci třeba v Manile, nebo v Nankingu. A odpor jen pro odpor samotný, bez spojenců to by vedlo jen k masakrům na civilním obyvatelstvu. Ostatně všichni víme jak dopadla Francie a to měla za spojence Británii.

    A pokud jde o bratra Žižku – tak to se snad vůbec nedá srovnávat. To byla legální občanská válka s nejasným spojenectvím a s nejasným nepřítelem, která v důsledku České království jenom likvidovala a ožebračovala.

  12. to KarelC: Ale prosím tebe! Co je zase tleto? Když na tebe jde běsnící nepřítel, tak se prostě musíš rozběsnit ještě víc než on 🙂 A ve válkách, které Evropu čekají se na nějaké civilisty nehraje! A na spojence se taky vybodni, každý národ se sám musí bránit! Jak to říkal Žižka: Proti všem!

  13. to Podchaljuzin : Vy se ni líbíte!! Přesně tak! Jací civilisti? Ve válce jsou všichni! Každý kdo unese oštěp! A ať si žerou třeba vlastní…, ale nedát se! Hrrr na ně! Mohutná vlna národního odporu se vzedme a požene buržuje až do Atlantiku! A zakusí ocelovou pěst dělníka, rolníka, či pracujícího inteligenta!!! A reakcionáře, zbabělce a zrádce, jako je Cedr zavřeme do gulagu! A jeho žena a dcery budou sloužit u pluku, jako věrné soudružky kuchařky a pradleny!
    Mimochodem kdy vyrážíme? Já bych to nerad zaspal.
    🙂

  14. to Špilas a Podchaljuzin: Chlapci jestli je něco takového ve vzduchu tak dejte včas vědět. Sbalím kufry a rodinu a hurá do Itálie.

    Pokud jde o “Každý kdo unese oštěp” tak to je názorný příklad toho, že ani to největší národní vzepětí a odhodlání klást odpor nemusí stačit. A to tam na ně doráželi jenom všeobecně podceňovaní Italové.

  15. to Špilas: To poznáš. Až oddíly pravověrných překročí hranice mezi Německým chalifátem a Českem, zář hořících vesnic ti dá jasný signál 🙂

  16. to KarelC: No to bys tomu dal! Prý do Itálie! Člověče, byls někdy v Itálii? 🙂

  17. to Podchaljuzin: Můj otec je Ital a má tam na jihu zavedenou praxi a máti tam žije s ním. (Poměrně složitá rodinná historie a nic co bych chtěl svěřovat veřejnému fóru. 🙂 ) Takže jo, v Itálii jsem poměrně často.

  18. to KarelC: Ta Francie neni moc dobry priklad, protoze se stala o dva roky pozdeji. Nemecka vyzbroj jak na zemi, tak ve vzduchu byla uplne jinde nez v roce 1938 (zejmena kdyz znatelnou cast te pozemni ziskali za hubicku od nas). V jistem smyslu se da rict, ze pro nas to byl nejvhodnejsi cas pro boj, protoze nase technika byla nejvyse, kam se dala nasimi prostredky dovest (zacali jsme tenkrat zaostavat v technologiich, coz bylo dost znatelne prave na tom, jaka vyzbroj se v te dobe chystala pro dalsi obdobi). Naopak Nemcum v te dobe ten jejich blitzkrieg jeste moc nefungoval (viz zkusenosti z Rakouska).
    Ja si myslim, ze bojovat stalo za to. Pri trose stesti bychom se par dnu udrzeli, zpusobili ztraty a Hitler by to nemusel vnitropoliticky ustat. A bez toho stesti bychom dostali na prdel, ale zachovali si pater. Nejake hromadne hubeni by nam nejspise neskodilo (muzeme-li soudit dle prikladu Polska), usetrili bychom si moralni nejasnosti typu zda jsou protektoratni cetnici s nami ci proti nam (deda byl taky, bohuzel umrel moc brzo na to, abychom si o tom pokecali). Mozna bychom se i komunistum podvolili mene ochotne jako Polaci, kteri si nikdy nenechali zestatnit zemedelstvi a drobne sluzby, dokonce i s emigranty meli mnohem pratelstejsi vztahy. Ale to jsou jen spekulace.
    Mimochodem Zaby v mliku povazuji za velmi zdarily humoristicky roman, smal jsem se hodne. Skoda ze to skoncilo tak brzy, ve ctvrtem dile jsme po naprostem ovladnuti Zeme mohli zabrat jeste Mesic a Mars.

  19. to KarelC: Do Itálie dováží zrádní politici sloužící zrůdné neomarxistické EU tisíce “uprchlíků” týdně. Jak dlouho myslíš, že bude trvat, než tam vypuknou rozsáhlé nepokoje? Totéž se stane ve Francii, Belgii, Německu, Švédsku, Norsku… Celá Evropa se stane jednou velkou Jugoslávií, kde bude bojovat původní obyvatelstvo s “uprchlíky” strašlivou “občanskou” válku. Já teda nevím, jak u vás ve městě, ale u nás ve vsi tohle ví i malé děti!

  20. Pánové mějte rozum::
    to pH: Vzpomeňme na příčiny které vedly k Mnichovské dohodě. Hitler by to vnitropoliticky ustál majíc dohodu od velmocí v kapse a spřátelenou Itálii v zádech. U nás by vzápětí eskalovalo napětí, které by vedlo k občanské válce. On by Adolf snad ani nemusel bojovat. A nakonec by ho ještě někdo pochválil, že tady stabilizoval poměry.

    Pokud jde o Polsko – no tak já bych rozhodně neměnil!!

    to Podchaljuzin: Dobře přesvědčil jsi mne. Odjedu do Argentiny. Usadím se v Buenos Aires. To je Mekka všech bibliofilů a knižních nadšenců. Taky si zajedu trajektem do Montevidea, třeba některou sobotu. A v neděli odpoledne si zajdu na procházku někam na břeh řeky Paraná. To teče hned za městem. Prej se tam může rybařit s prutem bez lístku a povolenky. To v Brně nemáme. Na Svratce musíš mít obojí. Na oběd si zajdem třeba do Mar del Plata – tam je moc pěknej výhled na Atlantik. A potom si koupím v trafice Fierro a Condorito vyvalím se s tím někde za molo a budu tady na vás s láskou vzpomínat.

  21. to KarelC: No, jen jestli o tebe v Argentině budou stát 🙂 Navrch, jestli se “uprchlíkům” podaří zničit Evropu, jistě se poté vypraví i do Jižní Ameriky!

  22. Tak ono přeplout Atlantik není až taková legrace, jako doplácat se z Turecka do Řecka na pálavě od Gumotexu. A v Jižní Americe navíc žijou jinačí sekáči, ti se nezakecají. 🙂

  23. to E. K.: Nemusí nic přeplouvat. V USA jich je dost. I dosud úřadující prezident je jeden z nich 🙂

  24. to Podchaljuzin: Že by nestáli o bílého pana doktora z Evropy? To bych se fakt moc divil! 🙂 🙂 (Já vím, já vím…moje sebestřednost je neskutečná!)

    To není uprchlík!! Toho si tam určitě dovezli. Donald má od něj určitě ještě někde schovanou účtenku.

    to E.K. : To je fakt! Můj tamní nejoblíbenější konflikt je válka o papírny mezi Argentinou a Uruguayí.

  25. to KarelC: Když těch doktorů bude milion 🙂 Kdepak, útěk není řešení, je třeba bránit svou zemi! Žižka by vám dal útěk!

  26. to Podchaljuzin: No tak dobře! Já to mám nejblíž k hranici do Valtic, tak je tam hned zítra požádám, aby tamní kolonáda byla navrácena armádě a přestavěna k původnímu účelu, totiž k pozorování území Rakouska. A hned jak se to tam začne hemžit, tak ti tady dám vědět a ty dojedeš s šestou motostřeleckou brigádou a já povolám šestý pěší z Ivančic!
    🙂

  27. to KarelC: To je jiná řeč! Poučme se z historie, dobří lidé! Ustupování zlu k ničemu dobrému nevede! Nakonec válka stejně přijde, a je pak ještě horší, než by byla, kdyby se hadu včas hlava ukrátila!

  28. to Podchaljuzin: Tenkrát jsem si to kupoval, ale přiznám se s ostudou, že jsem to ještě nečetl. Ale díky za připomenutí – doženu to!

  29. Bránit jsme se měli.
    Stále mě překvapuje to poraženectví které je mezi námi.
    V jedné diskuzi mi kontrovali chemickými které Hitler proti nám měl použít..ty chemické zbraně které nepoužil celou válku i když stáli Rusové před Berlínem??
    Za druhé použiji jeden argument z článku na valka.cz (autora si už nepamatuji .: ( ) “wehrmacht roku 1938 není wehrmacht roku 1942”
    -nízké zásoby munice-nezkušenost vojáků a personálu-nechuť vyššího německého velení do války s ČSR jít.
    Byly malé státy které kladly odpor a dodnes jejich občané a ozbrojené složky z tohoto čerpají,nám to bohužel zlomilo vaz .

  30. to Gurp: Tak jako mnoho jiných badatelů přehlížíte celkový historický kontext a zaměřujete se jenom na úzce vymezenou dějinnou pasáž a nicneříkající tabulkové poměřování jednotlivých armád.

    Je třeba nejprve odpovědět na zásadní otázku: “Co k této situaci vedlo a jaký by byl další politický vývoj v zemi, pokud bychom nepřistoupili na podmínky Mnichovské dohody a jaké by to mělo mezinárodní důsledky.”

  31. Kristovo kopyto! Jaký by byl asi vývoj? Buď bychom vyhráli, nebo prohráli! Prohrát, to není hanba. Hanba je, vzdát se bez boje!

  32. to Podchaljuzin: Jakožto milovník Warhammeru mám samozřejmě rád zoufalé boje o všechno, ale v tom Warhammeru ti většinou stojí za zády Císař, zatímco tehdy tam stál akorát Beneš. Což je poněkud rozdíl.

    P.S. Četl jsi alespoň znění té Mnichovské dohody?

  33. to KarelC: Češi měli bojovat, ať tam stál Beneš, nebo třeba Kokeš! Znění dohody jsem nečetl, neb nic, co sepsali proradní Němčíci nemá ani cenu tletoho papíru, na kterém je to sepsáno. V tomhle je s tebou těžká řeč, Karle. Ty si prostě myslíš, že se má dělat vždy to, co je pro člověka nejvýhodnější. Ale jsou prostě situace, kdy je potřeba udělat ne to nejvýhodnější, ale to nejsprávnější. Již brzy nás Hospodin vystaví podobné zkoušce, a já pevně doufám, že Češi tentokrát obstojí se ctí a rozsekají proradným Němčíkům a jejich mohamedánským spojencům pořádně prdel!

  34. to Podchaljuzin: Já jsem prostě starý pragmatik. A Němčíky bych nepodceňoval! Pokud jde o to “že Češi tentokrát obstojí se ctí a rozsekají proradným Němčíkům a jejich mohamedánským spojencům pořádně prdel!” tak to bych chtěl vážně vidět! Nebo snad ani nechtěl! Vždyť tady nemáme žádné zálohy, které by šlo povolat. Povinná vojenská služba tady neexistuje mnoho let. A ti šašci co tady běhají po kotárech s kuličkovkama – těm bych skutečnou zbraň nesvěřil ani v té nejhorší situaci! Jo za Husáka, to byla jiná kamaráde! To nás NATO hodnotilo jako sedmou nejlepší armádu na světě. Tenkrát bych se nebál postavit nikomu. Ale dnes… ech, darmo mluvit. Techniku nakupujeme kdesi v prdeli, letadla máme na doplňkovou půjčku a nesmí se s nima moc lítat, bo benzín je drahej, Tatra není schopná vyrobit pitomý Tatry, atd, atd, atd…možná se Němčíci budou tak strašně smát, až dostanou infarkt. Ale nevsadil bych na to.

  35. KarelC :Tatra překvapivě auto vyrobit schopná je,ale musí jí vzít český zbrojař.Dnes finišují aby měli tento rok 1600 vyrobených aut.Já vím co je to 1600 aut za rok,když před převratem to bylo 15000. Chápu vaše postesknutí,z průmyslového, potravinově soběstačného státu,je 17 spolková kolonie Německa(ať žije Herman)samozřejmě se vším co z toho vyplývá,například třetinové platy …….. psst … už jsem tiše… zavání to obdivem k minulým pořádkům…a ty já rozhodně neobdivuji..jsem z rodiny “kulaků”, kteří to v roce 1948 dostali pořádně sežrat..proto říkám měli jsme bránit republiku, rok 1948 by vypadal možná jinak

  36. to KarelC: U nás ve vsi máme takové rčení: Kdo se bojí, sere v síni! Na nějakou povinnou vojnu se vybodni! Vem každého molodce od 18 do 50, rozdej jim automaty a poženou proradné Němčíky i jejich mohamedány až do Atlantiku! To je pořád cirátů!

  37. to Podchaljuzin: No tak jestli takovým způsobem chceš vést válku, tak tvůj nepřítel nemusí ani hnout prstem. Třetina lidí ti z toho ani nedokáže vystřelit, natož vyměnit zásobník, a pokud se jim to náhodou podaří, potom se akorát postřílí navzájem. Druhá třetina bude hájit vlastní zájmy a ta poslední třetina se přidá raději k těm Němčíkům. Aby byl voják použitelný musí mít patřičný výcvik. Jinak je nepoužitelný a skutečným vojákům s výcvikem je leda tak na obtíž. Armáda musí být efektivní, musí mít zajištěné zásobování, musí mít možnost nepřítele vymanévrovat (což přesně dělal tvůj zamilovaný Žižka), musí mít zálohy a musí se pokud možno chovat ofenzivně. Na jednoho aktivního vojáka v poli, musí dřít nejméně tři civilisté v zázemí. To je minimum.

    to gurp: Nabídnu vám vlastní scénář obrany v roce 1938: Mobilizace proběhla a máme milion mužů ve zbrani. Ti ovšem brání území, které nám z hlediska mezinárodního práva již NEPATŘÍ!!. Jinými slovy jej okupujeme. (Viz Mnichovská dohoda). Hitler zatlačí na Británii a Francii. Ti proti nám zavedou sankce. (Jdou Adolfovi na ruku, což už ukázali během Mnichovské konference.) Polsko a Maďarsko si chce rovněž přihřát polívčičku a žádají navrácení dalších našich území. Na Slovensku kulminují separatistické tendence. Ekonomika (prakticky ve stále doznívající recesi) se začíná hroutit. Proradní Němčíci mezitím podporují místní proněmecký odboj a zahajují četné provokace. (Podobně jako později v Gliwicích). Stalin se směje a bezohledně si bere vše na co si vzpomene – nikdo mu nic neřekne – všichni se soustředí na krizi ve střední Evropě, kde jacísi Češi nechtějí přijmout mír a bouří se proti rozumným dohodám velmocí. Vrchní velení armády je rozhádané, politická situace typicky nestabilní – udržet Slovensko vojensky, nebo jej pustit?
    Hitler za moudrého přitakávání Britů a Frantíků zvolna mobilizuje a vesele zbrojí. Později se domluví se Stalinem na tajné dohodě, kde si tu podivnou českou kotlinu rozdělí i s Polskem. (Pokud tedy se mezitím nerozpadneme ekonomicky, nebo nepobijeme navzájem v občanské válce). A teprve Polsko bude příčinou prohlédnutí VB a Francie a vypoví válku Hitlerovi. Je září 1939 a začíná 2.světová válka. Pro nás se nezmění vůbec nic!!!!!

  38. to KarelC: Když ty pořád čekáš takovou tu válku jak za krále Holce, když byla za groš ovce. Na to, co přijde, stačí molodcům pár dní výcviku. Zde není ani tak potřeba vycvičených profesionálů, ale obrovská masa odhodlaných bojovníků a také bojovnic! Ano, i ženy se budou muset zapojit, nechtějí li být otrokyněmi německých mohamedánů! Jako když staříček Jemlichaj bojovali u hor Fung Pung proti Číňanům! Myslíš, že měli nějakých záloh? Cha! Prostě se pořádně napili vodky a rozstříleli a rozšavlovali Číňance na cimper camper! A kdyby nejhůře bylo, car vší Rusy jistě pomůže, jako v Sýrii! Nesmíš nad vším tak špekulovať, to přesně dělají Němčíci, a podívej se, kam se prošpekulovali! Jsou v hnoji a zakrátko jim to tam bude bouchat každičký boží den! Oni se jim mohamedáni za pomoc náležitě odvděčí, pěkně po mohamedánsku!

  39. to Podchaljuzin: Když já budu zrovna ten blbec, kterej vás bude v nějaké polní MASH sešívat dohromady! Tak chci alespoň pro sebe nějakou tu jistotu, že tam nějaké to zázemí bude! A jak je znám, tak mi přišijou plukovníka a hodí mi to tam celé na krk. A to je i pro vaše dobro! S kvalitní polní nemocnicí je šance vrátit tě do té první linie několikrát, tak si to můžeš patřičně užít!

    A car není dobrý příklad! Ten ty Japončíky u Port Arthuru neporazil! A mimo jiné i proto, že neměl dostatek záloh. To Žukov byl onačejší bohatýr! U řeky Chalchyn jim to natřel tak, že se jim protáhly nejen ksichty, ale i oči mají od té doby šikmější. A ten právě zálohy měl.

    Je potřeba chovat se ofenzivně! Zaútočit po celé délce fronty a kde dojde k průlomu, tam nahnat zálohy! Takže alespoň deset obrněných a třicet pěších divizí si držet bokem. A totální vzdušná převaha je samozřejmost. Zničit je pěkně na letištích, ještě před vyhlášením války. Jo – v tom nás proškolili ti proradní Němčíci.

    Mimochodem – co jsi dostal zajímavého pod stromeček? ( Ačkoliv vlastně na tebe je ještě brzo. Pardon…) 🙂

  40. to KarelC: Sešívat netřeba, stačí polít vodkou a vypálit žhavou větévkou 🙂 Jinak myslím, že car je dobrý příklad. Podívej, jak dostal Krym! Prakticky bez výstřelu! Ba, není nad ruskou maskirovku! Co se dárků týče, u nás na vsi slavíme všecko! Ale již léta netrávím Vánoce doma, ještě abych u pece a plotny stál! Po hotelích jezdíme. A letos jsem pěkný dárek obrdžel! Okultace a jiné povídky se to jmenuje, pěkné, strašidelné, doporučuji! A co ty? Jak tě znám, bez komiksu se to neobešlo!

  41. Když to bych si ten komiks musel naložit sám. 🙂 Nebudu tě obtěžovat hejnem různých šálek, čepicí, trenýrek, fuseklí, triček, svetrů, tepláků, spodků, svršků a jiných propriet, jenž se obvykle nacházejí v obchodech, kam zdravý muž dobrovolně nepáchne a vzpomenu snad jen vynikající monografii Václav II (Libor Jan) a z Taschenu knihu Lesbians for Men. ( Ale ta nebyla pod stromkem, neb u nás byli rodiče z obou stran a ženě to připadalo nevkusné, tak mi ji dala tajně až druhý den. 🙂 )

  42. To zní velice zajímavě!! (musím mít) A jsem rád, že tady konečně začínají dávat i knihy z Volvoxu.

  43. Moc hezké, chlapci. A teprve kdybyste tu knížku četli, to by bylo!, Mimochodem, já tedy jo.

  44. Napřed jí musím ve velkém městě zakoupiti, pak teprv při lahvičce můžu čísti! A jak se ti tleta kniha líbila, dobrý člověče?

  45. Samozřejmě o knize,, která je v nadpisu. Tedy zopakuji, nadpis je už hodně daleko :-)) … Věrni zůstaneme. Já byl spokojen. Vybroušené dialogy, zpřesněné realie a asi polovina věcí zcela nová. Nicméně, nepřátelé časovek si na své nepřijdou :-))
    Tedy, zase je to jen pro specialisty, kteří se rádi nimrají v každém detailu vojenských reálií či možností jiného vývoje na křižovatkách dějin.

Zveřejnit odpověď