2050: Příběh pro budoucí i současné pokolení

Originální románek pro mládež, který dá někomu hodně a jiného akorát tak hodně rozčílí. Na obálce by mělo být varování: „Jen pro přemýšlivé, vyvolené a osvícené!!!“

2050Ladislav Zelinka je autor vcelku neznámý a ačkoli tato kniha není prvotinou, dala by se za prvotinu považovat, jelikož jeho předchozí díla seženete jen velice těžce. Trochu jsem pátral a zjistil jsem, že jeho asi tři knihy vyšly nejspíše v hodně malém nákladu a nikdy nebyly v široké distribuci. Dají se sehnat na stránkách časopisu s podivně dlouhým názvem Ve hvězdách & Lidový léčitel, pro který autor píše i články.

Docela jsem se tedy divil, že dostal tento mladý spisovatel důvěru nového nakladatelství Černý Drak, pro které je nepochybně úspěch prvních knih životně důležitý. Říkal jsem si, že ta kniha musí stát za to. A stojí za to? Už teď je mi jasné, že vzniknou dva silné tábory čtenářů, které budou mít dvě jasné odpovědi: „Stojí!“ a „Nestojí!“.

Dalo by se říct, že je kniha pro někoho kontroverzní až nečitelná. Pro koho je tedy čitelná? Komu se bude líbit? Tento útlý románek (spíše novela) je zaměřený na užší skupinu čtenářů, což jde poznat už z anotace (mimochodem skvělé anotace). No a pokud člověk není alespoň trochu ekolog (nejlépe pak vegetarián), pokud nemá alespoň trochu odpor ke všem těm ipodům a podobnému elektronickému svinstvu, co nás obklopuje, a pokud žije v iluzi, že média nejsou cenzurována, tak se mu kniha nejspíš nebude líbit. Já naštěstí v iluzi nežiji a „konspirační“ teorie, kterými se kniha okrajově zabývá, tak trochu sleduji. Závislost lidí na technice mě také děsí. Vegetarián sice nejsem, ale tímto slibuji autorovi, že o tom alespoň začnu přemýšlet. O tom totiž kniha je. Má nás donutit přemýšlet.

Pokud hledáte knihu k zamyšlení, tato je ta pravá. A vůbec se nemusíte bát toho, že je určena dětem a mladistvým. Myslím, že je určena pouze těm hodně inteligentním dětem (v anotaci stojí trefně „indigové“ děti), protože děti rozhodně nemohou vstřebat všechny informace z tohoto příběhu, který se na první pohled tváří jako holčičí románek, ale pod povrchem je v něm ukryto hlubší poselství. Je čitelná všem věkovým kategoriím, pokud je člověk přístupný její agitaci. Mě si kniha rozhodně získala, ačkoli je napsaná lehce amatérsky.

Výhrady mám k horší stylistice a celkově naivnímu jazyku autora. Naivní, jednodušší psaní ovšem nejspíš k yong adult literatuře patří, takže těžko říct, nakolik je v tom záměr a nakolik je to nedostatečná „vypsanost“ spisovatele. Pak mi ještě vadil krátký rozsah knihy, s čímž trochu souvisí i poslední výtky. Napětí mohlo být lépe vystupňované a zápletky mohly být složitější. Místy to vypadá, že se autor trochu topí ve vlastním textu, neví, o čem chce psát, a mnoho témat jen tak nakousne a nedokončí. To jsou však mouchy, které nedospělá hlavní cílová skupina snad neuvidí.

Nebudu tu zbytečně spoilerovat o ději, jelikož anotace říká vše potřebné a ten zbytek si musíte přečíst. Jen zmíním, že svým závěrem si tento originální románek vyloženě říká o pokračování, které bych si docela rád přečetl, pokud by bylo dospělejší, vyzrálejší a lépe rozpracované. Hlavní hrdinka Aneta mi totiž přirostla k srdci. Navíc je Aneta kočka, ať už míním modelku z překrásně udělané obálky nebo tu z neméně povedených vnitřních ilustrací ve stylu japonského anime.

Pokud máte doma přemýšlivé děti, vřele doporučuji pořídit jim pod stromeček právě tuto knihu. Jistě jim toho dá víc než většina bezduchého young adult mainstreamu. Stejně tak by ji měli číst rodiče. Věřím tomu, že pokud brožura zabloudí do rukou babiček, i ony si v ní díky přirozenému odporu ke všemu přetechnizovanému najdou jisté zalíbení. Jak už jsem zmínil výše, je to čitelné všem generacím.

Kniha bude mít díky svému tématu své skalní příznivce i odpůrce. Mně se docela líbila a oceňuji její výchovný potenciál, který stojí v ostré opozici proti tomu, jak naši mládež vychovává konzumentský systém. Více takových knih a lidstvo snad jednou prozře (jen kdyby byly napsané vyzrálejším stylem, který uspokojí i rozmlsané náročnější čtenáře). Autorovi moc děkuji za snahu změnit svět a Černému Drakovi ze srdce přeji, aby mu tento riskantní krok vyšel a aby svá černá křídla pevně udržel na českém trhu ještě hodně dlouho roztažená.

Ladislav Zelinka – 2050: Příběh pro budoucí pokolení
Vydal: Černý Drak, 2016
Obálka: Roman Koňařík
Ilustrace: Roman Koňařík
Počet stran: 140
Cena: 188 Kč

Hodnocení: 65 %

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

2 komentářů

  1. Co to je “konzumentský systém”? Pokud vím, tak děti vychovávají rodiče a škola. Většina bezduchého young adult mainstreamu jede na vlně ekologismu, kydání špíny na ďábelské korporace a na “systém” (viz collins nebo bacigalupi) a soudě dle recenze ten “originální románek” nepředstavuje žádnou změnu.

  2. Pavel: to je asi ironická recenze – usuzuju podle “překrásně udělané obálky” a dalších indicií.

Zveřejnit odpověď