Prokletý maturiťák

Když se spojí několik amerických autorek, aby dohromady vytvořily jedno dílo, nemusí to dopadnout vždy dobře. I dvojice občas mívají problém se společnou tvorbou. Když ale každá dostane svůj osobní prostor, aby tvořila podle své libosti, to je potom něco úplně jiného.

Prokletý maturiťák

Před námi tedy leží Prokletý maturiťák, sbírka povídek z prostředí amerických středních škol z per pěti autorek: Stephanie Meyer, Meg Cabot, Kim Harrison, Michelle Jaffe a Lauren Myracle. Každá z nich se svého příběhu chopila jinak, ale v podstatě na jednom se shodly všechny: jak má z dívčího pohledu vypadat ten správný maturitní ples.

Jen si to představte – pozve vás váš vysněný partner, máte na sobě úžasné šaty, které vám závidí všechny ostatní dívky, a právě vstupujete do (podle vás trapně a nevkusně) vyzdobené tělocvičny střední školy. V „sále“ se to hemží tančícími páry a každý si hledí svého. Ale právě v momentě vašeho vstupu na vás všichni zírají, protože takto dokonalý pár ještě nikdy neviděli!

Jenže jakmile se do toho vloží třetí osoba, ta osoba shůry, která tahá za nitky osudu, může se maturiťák pořádně zvrtnout.

Úvodní povídka, Likvidátorčina dcera od Meg Cabot, je bohužel tím nejslabším, co ve sbírce můžeme najít. Hlavní hrdinka se snaží zachránit svou kamarádku před všemocným upírem a zároveň se pokouší zjistit co nejvíce informací o své zmizelé matce. Ta se podle všeho nechtěně připojila na temnou stranu a dívka se ji snaží najít a zachránit.

Povídka v knize nesedí. Už když ji začnete číst, je to, jako byste se najednou ocitli uprostřed knihy, o které nevíte vůbec nic. A taky se nic dalšího nedozvíte. Cabotová se pravděpodobně snažila vytvořit nezávislé dílo, které by zavánělo tajemnem, a všichni by se zajímali o to, co se z toho vlastně vyklube. Vůbec se jí to ale nepovedlo a její povídka je naprostý chaos.

Prostředí maturiťáku je zde zcela zbytečné. Příběh by se mohl odehrávat úplně jinde a nikdo by si toho nevšiml. Pokud se náhodou stane, že se v ději začnete orientovat, zjistíte, že je naprosto předvídatelný a plný dopředu známých a trapných situací.

Zato Kytička na ruku od Lauren Myracle naopak patří k tomu nejlepšímu, co se ve sbírce nachází. Frankie má sen. Dostat se na maturitní ples za každou cenu, s tím pravým klukem a v těch správných šatech. Všechno se ale zvrtne právě díky záhadné kytičce na ruku, zbrklosti hrdinky a několika přání.

Tato povídka je jediná, která nemá nijak otevřený konec, se kterým by se dalo dále pracovat. Kytička na ruku je zkrátka obyčejný příběh, který se do podobné sbírky opravdu hodí. Přečtete si několik stránek, na kterých se autorce povedlo vykreslit všechny postavy, necháte se příběhem příjemně vystrašit a konec.

Následuje Madison Averyová a smrťák od Kim Harrison. Zde je maturiťák místem, kde všechno začíná, a příběh se potom vyvíjí v úplně jiném prostředí.

Po dočtení povídky je zcela jasné, že to není vše, co nám Madison může nabídnut, a že její příběh bude rozhodně pokračovat. A opravdu bude, Harrisoná napsala trilogii*„Madison Avery* a tato povídka je tzv. dílem 0,5 této série.

Autorka píše poutavě a její povídka se dobře čte, ale je zde nasázeno příliš mnoho různých možností příběhu, které mají budoucnost někde jinde. Jakoby nám Harrisonová říkala: „Kupte si moje knihy, tohle je jenom ochutnávka, bude toho víc!“

Jako další přichází Michelle Jaffe s nejdelší povídkou ve sbírce, Přísně tajné. Miranda má zvláštní superschopnosti, s jejichž pomocí bojuje se zlem a pomáhá ostatním. Mimo školu si přivydělává jako řidička a její zvláštní příběh začíná podivnou jízdou.

Tato povídka je zajímavá a vtipná, nejen v dialozích, ale i ve vyprávěcích částích. Celý příběh je ale kostrbatě poskládaný dohromady, jak se autorka pokoušela dát dohromady něco zvláštního. Na jednu stranu se jí to opravdu povedlo, na druhou tu najdeme několik nesrovnalostí, které ji kazí.

Sbírku uzavírá povídka Peklo na zemi od Stephanie Meyer. Hlavní hrdinka, démonka Sheba, má za úkol maturiťák co nejvíce zničit. Donutit kamarády, aby se pohádali a možná i poprali, rozbít několik vztahů a obličejů… taková normální démonská prácička.

Tato povídka je dějově nejzajímavější, protože sledovat, jak je jedna démonka schopná zničit celou skupinu lidí, je vážně zábava. Problém zde ale nastává v počtu postav, které jsou pro tento úkol potřeba. Na maturitním plese je normálně hodně lidí a i v povídce je dost těch, kteří jsou pro její děj důležití. Proto je škoda, že autorka nezvládla přeskakování z jednoho vypravěče na druhého, protože tím způsobila prazvláštní chaos.

A protože je to Meyerová, musí i zde zachránit situaci „něco“ jako láska. Bohužel je to ale tak předvídatelné, že je to čtenáři jasné okamžitě.

Celkově povídky působí dobře, protože díky tomu, že se jedná o sbírku, můžete prostě jednu z nich vynechat a vrhnout se na jinou. Žádný problém. Velká nevýhoda ale je, že ne všechny působí jako obyčejné povídky, ale právě jako prology k něčemu většímu, co nás možná ještě čeká. A právě to jim uškodilo.

Kniha se hodí pro mladší čtenářky, které si libují v příbězích podobného typu, protože jejich reakce na to, když léty zkušená a nelítostná démonka skončí v náručí poloanděla, je „ááách.“

Když se holka chystá na maturitní ples, je s tím pokaždé spousta starostí. Musí sehnat šaty a boty, aby byla co nejhezčí nebo aspoň co nejoriginálnější. Musí zajít ke kadeřníkovi a vymyslet parádní účes. A nakonec je nutné sehnat to, s čím je obvykle největší problém – správného kluka. Ono totiž nejde být hvězdou plesu, když má člověk vedle sebe toho největšího losera z celé školy! Ne, na tak důležitou událost, jako je maturiťák, je nutné si obstarat přinejmenším slušný doprovod. Ten kluk nemusí být nutně nejkrásnější, ale měl by být aspoň zajímavý a zábavný. A pochopitelně se vám musí vyrovnat vlastnostmi a schopnostmi, abyste vytvořili správný pár – protože o to přece jde, že ano? To poslední platí zejména pro případ, že máte nadpřirozené schopnosti jako Mary. Nebo když toužíte po někom, kdo vás pořád tak nějak přehlíží, a proto si musíte pomoci kouzly. Nikdo nechce dopadnout jako Madison, která zvolila špatně, zaplatila za to životem a teď se snaží uniknout temné magii svého tanečníka… Zkrátka a dobře, najít správného partnera je démonicky těžké, ale naprosto nezbytné, protože v opačném případě vás čeká… prokletý maturiťák! (anotace)

  • Autorky: Stephanie Meyer, Meg Cabot, Kim Harrison, Michelle Jaffe a Lauren Myracle
  • Překlad: Hana Čapková
  • Forma: paperback
  • Počet stran: 208
  • Cena: 229 Kč
  • Vydalo: Domino, 2011

Také si přečtěte:

První recenzi na Prokletý maturiťák (Jana Jůzlová)

Četli jste tuto knihu? Nezapomeňte ji u nás ohvězdičkovat a napsat k ní komentář!

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď