Rozhovor s Richardem A. Knaakem

Přinášíme rozhovor s Richardem A. Knaakem, americkým autorem fantasy, publikujícím od roku 1987. Proslavil se sérií Diablo a Warcraft pro firmu Blizzard nebo cyklem DragonLance.

hp_scanDS_93316153948

1. Před nedávnem u nás vyšla nová kniha ze série Dragonrealm – Páni draků. Nejprve jsem si myslel, že je to novinka i ve světě, ale našel jsem na internetu informaci, že to vyšlo už dávno a je to zařazené mezi “PDF Série”. Jak to teda je? Tato kniha předtím nebyla ve fyzické podobě?

Ve skutečnosti vyšla novela s názvem DragonMaster. Když přišel čas, abych trilogii napsal, musel jsem se věnovat původním postavám, které titul označoval. Tímto vznikly dva podobné tituly.

2. V sérii Dragonrealm mi chybí jedna podstatná věc. Mapa světa. Existuje nějaká? Neumím si bez ní dobře představit rozložení světa. Na internetu se nějaké dají najít, ale nevím, zda jsou pravé.

První tři americké kolekce mají mapy. Navrhnu vydavatelství Fantomprint, aby je zahrnulo, pokud budeme spolupracovat na knize DragonThorne (následovně po TurningWar).

3. Umíte mi lépe přiblížit přeměnu lorda Tezerenee na oblak (anebo jak to nazvat) opakující slovo „Tzee“? Úplně správně jsem tomu neporozuměl, ale je pravda, že už je to nějaká doba, co jsem to četl.

Klan Tezerenee velmi využíval draky pro své potřeby. No, svět nepovažoval Vraady jako celek za správné a nepřijal je a proto se začali měnit. Barakas se ukázal dost silným nato, aby se této změně bránil, no jeho mysl se roztříštila a změnila ho na skupinového tvora. „Tzee“ je vše, co zůstalo z jeho identity jako lorda Tezerenee. Je to fragment vzpomínky, která se váže k tomu, co z něj zůstalo.

4. Mnoho draků se už v knihách ukázalo, ale Hromový drak z Wenslis je stále více-méně tajemný a neutrální a objevuje se jen minimálně. Seznámíme se časem více i s tímto drakem? Ovšem, jen pokud už taková kniha neexistuje, jen není vydaná u nás…

Je v PDF novele „Storm Lord“, která vyšla ve sbírce vydavatelství Fantomprint. Náznaky jeho činnosti jsou v knize Shade. Pravděpodobně se s ním ještě střetneme.

10623514_965648830127552_9005482724684129305_o

5. Jste velmi známý psaním knih pro Blizzard. Jaké je s nimi jednání? U nás jsme zvyklí, že knihy pro ně nejsou podstatné a než se něco pohne, tak se čeká i roky. Blizzard je tím ale všeobecně známý, že jim vše trvá extrémně dlouho.

Rád bych s nimi spolupracoval i v budoucnu. Vidí věci trochu jinak, to ano. No je to přeci jen jejich věc, jak se rozhodnou.

6. Můžete nám i něco říci o připravovaném filmu? Vyjít má už brzy (na blizzardovské poměry pozn. red.) ale informace prakticky žádné, trailer asi v nedohlednu. Aby to nakonec nebylo odložené….

Já sám do toho nevidím, ale myslím, že něco málo jste už mohli vidět na Blizzconu.

7. Začal jste i s psaním Dragonlance série. Dragonlance mám velmi rád a Legenda u Humovi byla má vůbec první kniha z tohoto světa, kterou jsem četl. Dodnes mi zůstala v srdci, jako jedna z nejoblíbenějších knih, jakou jsem kdy četl. Budete ještě přispívat i do této ságy? Bojím se, že Dragonlance je už mrtvý a duo Weis and Hickman novými knihami už nepřispějí….

Je to smutné, ale Dragonlance momentálně hybernuje. Všichni doufáme, že se vrátí, ale vše záleží na vydavatelovi.

8. Jste autor převážně známý psaním knih pro jiné světy jako např. pro Blizzard. Je v plánu i nějaká další vlastní série, jako je Dragonrealm? A naopak, nechystáte se i na něco nového mimo Diabla, World of Warcraft, popřípadě pokud se vrátí, tak Dragonlance?

Mám něco nového a pracovní název je PROJECT DRAGON´S REQUIEM. Vydavatel dospěl k závěru, že může vyjít limitované vydání. Doufám, že se k světu Blizzard vrátím a také k sérii Dragonrealm. Moje tři moderní fantasy knihy budou znovu vydané v lednu vydavatelstvím PERMUTED PRESS. Nejprve elektronické vydání, potom knižní omnibus. Doporučím čtenářům, aby to k vydání navrhli svému oblíbenému vydavatelství.

9. Čítal jsem o Vás, že k fantasy a k psaní Vás přivedl autor Roger Zelazny a jeho Amber. Já jsem tuto ságu ještě nečetl, ale už asi rok po ní pošilhávám. Dokážete mě na ni správně navnadit?

Určitě bych to doporučil. Je to fascinující série s rychlým tempem, plná intrik a fantastiky.

Článek vznikl ve spolupráci se serverem www.fantasyknihy.eu

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

3 komentářů

  1. Amatér
    To čo za diletanta robil tento rozhovor?!? Napríklad otázka č.3.

  2. Podivně strukturovaný, nikam nevedoucí, objem otázek (občas opravdu stupidních – viz mapa; koho to prokrista zajímá?) třikrát převyšuje odpovědi. Plus nějaký zdůvodnění? Jen tak bez kontextu rozhovor s trivialistou Knaakem? Nobody cares about this dude. Nobody.

Zveřejnit odpověď