Nastupovat, prosím: Kluci, pozor, zelená!

Ta krabička od pohledu vypadá jako že se v ní ukrývá dopravní škola pro děti. Pamětníci si díky ní možná vzpomenou na dávnou knihu a seriál Kluci, pozor, červená! – nicméně nechť setřou sentimentální slzu a začnou pečlivě studovat plány města, neboť tohle je ve skutečnosti tvrdá přepravní škola pro dospělé.

Rozhovor se spisovatelem Přemyslem Krejčíkem o fantastice, životě, vesmíru a vůbec

Osobnost Přemysla Krejčíka v sobě snoubí spisovatele fantastiky a muže, který se tomuto žánru věnuje i v teoretické rovině. Má fantastika své místo ve světě literatury? A co v akademickém světě? Tyto a mnohá další ožehavá témata nakousl Přemysl Krejčík s rozvahou sobě vlastní – a přináší k mnohokrát omílaným otázkám několik zajímavých argumentů!

Přemysl Krejčík – monografie Budovat ráj – Bourat peklo: Odraz totality v utopii, dystopii a dieselpunku

Přestože se spisovatel Přemysl Krejčík věnuje společenské próze (Srab, Malej N.Y.), není čtenářům fantastiky neznámý. V nakladatelství Host mu vyšel v roce 2021 dieselpunkový román Čokoláda pro wehrmacht, v nakladatelství Epocha povídkový sborník Kybersex 2016 a jeho povídky najdeme nejen na stránkách časopisu Pevnost, ale také ve sbornících a antologiích Jiný kraj (Golden Dog 2023), Hlubiny města (Epocha 2023) a dalších. Tato recenze se však bude věnovat jeho odborné práci Budovat ráj – Bourat peklo.

Kód Mýtina: LitRPG po česku

Žánr LitRPG se v Čechách pomalu, ale jistě zabydluje a získává silnou čtenářskou základnu. Kód Mýtina je odpovědí na zahraniční překladová LitRPGčka a přináší nejen české reálie, ale v několika aspektech také svěží vítr do tohoto žánru.

Lovci monster: Fantom: V Čechách nám strašit nebude!

Strašidla, děsové a běsové mají v Čechách tradici. A myslíte, že si toho někdo ze zahraničních spisovatelů všimnul? Světe div se – i když jich nebylo mnoho, odpověď zní ano. Mimo jiné třeba Larry Correia, autor populární akční série Lovci monster s. r. o., který ve své knize stvořil českou jednotku lovců nazvanou Fantom. A pak Fantom začal žít vlastním životem. Jakub Mařík s Martinem Fajkusem dali dohromady celou sbírku povídek o českých lovcích z per ryze českých autorů, což je něco, co nám bez přehánění závidí celé početné Correiovo fanouškovské univerzum!

Pevnost 03/2023

A je tady další číslo Pevnosti, tentokrát s pořadovým číslem tři. A jaká je březnová nabídka? Inu, jako obvykle výživná a dostatečně pestrá, aby nikdo ze čtenářů neostrouhal a neodešel s prázdnou. Některé sekce jsou tento měsíc možná štíhlejší než obvykle, ale to ani v nejmenším nevadí, jelikož množství kompenzuje kvalita kousků, jimž věnovala pevnostní posádka pozornost. Pokud pochybujete, pak se připojte k menšímu prolistování tohoto čísla.

1 2 3 848

Nové knihy v eshopu