Bratrstvo krve 1 – Hustej nářez – Kotleta František

Nejočekávanější kniha posledních dvou let v československé fantastice? Kulhánkova Výhlídka na věčnost, říkáte? Omyl! Podle posledních průzkumů se jí stal Hustej nářez od Františka Kotlety. A rovnou vám můžeme prozradit jednu věc – jedná se o akční vypalovačku se vším všudy, která se nemá rozhodně za co stydět.

Kotleta František - Bratrstvo krve 1 - Hustej nářez Rok 2020
Noční můra pro upíry

Vítejte v roce 2020 ve světě, který ovládá všemocná mimozemská entita zvaná Kartani. Ti před lety přiletěli na modrou planetu, zotročili si lidstvo a stali se vládnoucí rasou. Jenže to má háček. Před nimi tu tajně vládli upíři.
A ti se s porážkou ani odchodem do exilu nehodlají smířit. Dlouho se nic neděje, jen sem tam mezi nimi dojde k nějakému střetu. To vše jen do chvíle, kdy to ufoni přeženou a vyhladí upírskou radu, jejíž sjezd se koná v Itálii.
Což se stane katalyzátorem příběhu nazvaným Hustej nářez. Jedním z přeživších masakru a zároveň hlavní postavou románu je Jan Bezzemek. A jelikož nemá zrovna nic lepšího na práci, sebere všechny zbraně a vydá se na lov nepřátel, na němž nebude nouze o vystřílené nábojnice ani kopu hlášek.

Pan K. přichází
Nevíme, jestli je to muž, žena, nebo 15letej klučík, ale píše skvěle

Zní vám tohle všechno povědomě? Pokud patříte mezi fanoušky české fantastiky, konkrétně mezi fanoušky kultovního autora Jiřího Kulhánka, pak vás musel první odstavec bodnout do očí. Ne, neradujte se – autorem knihy není Jiří Kulhánek, nýbrž jiný spisovatel, jehož příjmení ovšem také začíná literou K.
František Kotleta. Muž (nebo to je žena schovávající se za mužský pseudonym?), o jehož prvotině si všichni dlouhou dobu mysleli, že se jedná o pouhou fabulaci.
Jenže Hustej nářez skutečně vyšel. A z Kotlety se tak stal asi nejzáhadnější spisovatel česko-slovenské fantastické scény. Spekulace tak nabraly ještě na větší síle a všichni si pokládají jeden a ten samý dotaz: „Kdo je Kotleta ve skutečnosti?“
Obávám se, že na to v mé recenzi odpověď nenajdete. Ale zase se tu dozvíte odpověď na jinou, o poznání zásadnější otázku: „Jaká je vlastně kniha?“

Akční vypalovačka jak se sluší a patří
Nevhodné pro zastánce světového míru

Předně vás musím varovat. Vy, kteří nesnášíte pohled na krev a násilí, na knihu raději vůbec nesahejte. A to nejen kvůli tomu, že hlavní hrdina je upír, ale protože se zde násilím a střelným prachem rozhodně nešetří. No fakt – ukažte mi nějakou novější knihu, která začíná mlácením hajzlíka v prasečáku mezi výkaly.
A ještě jedno varování: milovníci originality by po titulu rovněž neměli sahat. Hustej nářez se totiž řídí klasickým motivem pomsty – takže příznivci new weirdu a dalších moderních proudů by se tu mohli nakazit poctivým brakem.
Čím ale mohl autor šetřit, je množství sexuálních scén. Nejsem žádný velký vyznavačem mravnosti, ale na tak tenkou knížku jako je tato jich prostě je moc. Jinak nemůžu v rámci akčního žánru knize prakticky nic vytknout.
Jako v každém akčním fláku, i tady je sympatický hlavní hrdina (Kotleta vypráví v ich formě, takže se do něj snáz vcítíte) a parťáci, kteří by s ním šli vypálit třeba peklo. Akce je taky zvládnuta dobře a tempo je prostě a jednoduše vražedné – což je jeden z největších kladů. Takže žádné zadrhávání, žádná vata. Přímé a rychlé jako rána pěstí. Což má za následek, že knihu přečtete za pár hodin a budete se modlit, aby vyšla dvojka co nejdřív.
Dvojka? Cože, ono to má víc dílů? Uklidněte se a zhluboka se nadechněte. Nemusíte se vůbec ničeho bát. I přes fakt, že se jedná o první díl plánované trilogie, má jednička vlastní příběh s uzavřeným koncem. Akorát hlavní dějová linie se táhne do dalších částí, v níž se dozvíme, jak to s hrdiny vlastně bude dál pokračovat.

Jak si nejlépe udělat srandu z fenoménu Twilight sága?
Přečíst si Hustej nářez

Řada dnešních čtenářů si pod slovem upír představí Twiglight ságu s upírem Edwardem v čele. Na Kotletovi je vidět, že sleduje světové fenomény, a tímhle si párkrát vytře jistou partii těla.
Kdo by při dialogu, během něhož jistá postava pronese následující, nevybuchl smíchy: „Myslela jsem si, že být upírem je něco romantického. Něco jako Stmívání. U toho filmu jsem se ve třinácti poprvé udělala. Víš?“
A to se nejedná o jedinou narážku. Tam, kde autorka ságy popisuje pozvolné milostné vrkání, jde Kotleta rovnou na věc, či spíš do postele. Takže žádné milostné avantýry a řešení citů. Akce, příběh a sex. Prostě dobrá stará upírská škola jako v Bladeovi, který by měl z Bezzemkova počínání jistě radost. Rodiče se tedy nemusí bát, že by na potomstvo měl titul nějaký špatný vliv – černé gotik oblečení, propichování kůže, procházky při měsíčku ani touha bydlet v rakvi nehrozí.

Závěr
Doufáme, že jste čtení této recenze neutrpěli žádné zdravotní poruchy

Hustej nářez jest kniha, která potěší všechny skalní vyznavače české akční školy. František Kotleta ukázal, že psát umí a že se nemá rozhodně za co stydět. Jistě, s Jiřím Kulhánkem, Miroslavem Žambochem nebo třeba Štěpánem Kopřivou jej zatím ještě porovnávat nelze. Dobře, s Jiřím Kulhánkem i jo, protože autorova prvotina mi přišla mnohem lepší než mistrův poslední román Stroncium.
Každopádně má Kotleta skvěle nakročeno do první ligy. A je jisté, že za pár let začne sekat sekáčkem na maso do Kulhánkova trůnu krále české akční sci-fi a pokusí se z něj udělat rybí filety.
Hustej nářez pak nedoporučuji těm, co si chtějí zkrátit čekání na dlouho očekávanou Kulhánkovou Vyhlídku na věčnost. NE!!! Doporučuji ji především těm, kteří chtějí být na počátku odysey nového autora. Na počátku legendy zvané František Kotleta. Protože František Kotleta bude legenda, na to můžete vzít jed.

Řečeno jednou větou pro lidi, kteří předchozí odstavce vůbec nepochopili:

Takhle výborná akční jízda tu nebyla od Kopřivova Asfaltu.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

19 komentářů

  1. Joo, si vzpomínám jak se podobnou legendou měl stát M. Moudrý. A kam ten to svoje psaní dotáhnul…

  2. Porovnávat ty dva je hodně scestné. Moudrého Konec křížů jsem zahodil po padesáti stranách naprosto znechucen. Bratrstvo krve jsem přečetl přes noc naprosto nadšen.

  3. Mě to bohužel moc nenadchlo. Napsané to rozhodně neni zle, ale jednání postav mi přišlo na 700 let staré upíry stupidní a jak to s nima dopadne mi bylo vlastně úplně fuk. S politovánim tak musim konstatovat, že za ty peníze to nestojí 🙁 U pokračování budu hodně váhat.Stroncium mi připadá lepší.

  4. protože pro Sarden jste to měli recenzovat vy s Petrem, Petře :-))

  5. No, mě recenzák nedošel, stejně jako Dragon age. Pechy na mail neodpovídá, před dvěma týdny psal, že jede na dovolenou, ale že by tam byl tak dlouho?

  6. Renča: Kupodivu to nikdo z nás, kdo to ví, ještě nepíchl 🙂

  7. Doufám, že si to ti, kteří autorovu totožnost znají, ji ještě nějakou dobu nechají pro sebe. Takhle je to zábavnější 🙂

  8. Fakt je, že takhle je to sranda. Budeme věřit, že Franta je fakt řezník z Bruntálu, jo 🙂

  9. no, přečet jsem a nijak mě to nenadchlo. Totální vykrádačka Kulhánka v horším stylu, ani trochu originality. Začíná být poslední dobou dost přeupírováno, chtělo by to aby se autoři nebáli přijít s něčím originálním. Se Stronciem se nedá srovnávat, to mělo aspoň pořádnej příběh. A cena ? Za ty prachy to byly vyhozený prachy.

  10. Zrovna jsem to dočetla a je to geniální. Celou dobu jsem se při čtení usmívala. Musela jsem vypadat jak kretén 🙂

  11. no já to přečetl jedním dechem a je to víc jak solidní . Kulhánek je u mě bůh ale tady mu roste konkurence jen aby byl druhý díl taky tak povedený.

Zveřejnit odpověď