Nebezpečné vize – Ellison Harlan

Každý, kdo se třeba jen okrajově zajímá o historii science fiction (nebo chcete-li spekulativní prózy), narazí dříve či později na věhlasnou antologii Nebezpečné vize, sestavenou v druhé polovině šedesátých let Harlanem Ellisonem. Kniha vzhledem k množství originálních a od klasické SF té doby odlišných povídek vyvolala rozruch ihned po svém vydání a velice záhy se s jejím jménem začalo spojovat slůvko „legendární“. Od loňského roku se s tímhle kusem historie může seznámit i český čtenář.

Nebezpečné vize

Nebezpečné vize

  • Autor:
  • Nakladatelství: Laser
  • Cena: 329 Kč
  • ISBN: 80-7193-184-5
  • Vyšlo: 14. 1. 2005

Jedna z nejoceňovanějších antologií science fiction, která ve způsobila převrat a v otevřela cestu modernímu pojetí SF. Dával jí dohromady Harlan Ellison a obklopil se výkvětem tehdejší sci-fi – namátkou R. Silverberg, P.……

Číst více

Profil: Zelazny Roger (1937 – 1995)

Na Fantasy Planet se tento týden odehraje ve znamení Rogera Zelazneho. Před recenzemi jeho knih dejme nejdříve prostor zevrubnému slovníkovému heslu z připravovaného druhého dílu Šustovy teoretické knihy o angloamerických spisovatelích fantastiky.

Rudý posuv – Sarrantonio, Al (ed.)

To, že nelze dvakrát vstoupit do téže řeky, víme už nějaký pátek. Přesto je tu něco, co nás k tomu stále ponouká. A tak se Al Sarrantonio rozhodl přivést na svět sborník povídek, která by byla dnes pro žánr SF tím, čím byla v letech šedesátých sbírka Harlana Ellisona Nebezpečné vize. O tom, jak se zadařilo, si můžete počíst ve sbírce Rudý posuv (český vydavatel se rozhodl sbírku rozdělit na dvě části, druhá ponese název Modrý posuv).

Ceny Akademie SFFH za rok 2004

O víkendu se uskutečnil tradiční veletrh Svět knihy a v jeho programu bylo opět předávání cen české Akademie SFFH. Předávalo se již podesáté, ale rozhodně nešlo o zaběhnutou rutinu. Za rok se totiž přihodilo několik podstatných změn.