2. ročník soutěže O Dračí řád

Online magazín MFantasy vyhlašuje 2. ročník literární soutěže O Dračí řád! Soutěž, která v loňském roce přilákala téměř 60 zájemců o literární trofej, je zpět. A s několika vylepšeními, která by měla přinést velké výhody pro soutěžící.

Dračí řád 2011

Můžete se těšit na slovní hodnocení povídek, které v drtivé většině soutěží chybí. Každý z autorů dostane na svůj e-mail vyjádření všech porotců, které mu pomůže zlepšit se víc než jakékoliv bodové hodnocení, pořadí nebo ocenění. Mezi členy poroty tentokrát nezasednou jen redaktoři webzinů, ale i redaktoři českých nakladatelství vydávajících fantasy. Máte tedy větší šanci, že některému padnete do oka a ti vyvolení možná budou mít v budoucnu snazší cestu k vydání svých prací. A nebo od nich dostanete cenné rady pro další psaní, protože to oni rozhodují o tom, co stojí za vydání a co ne.

A co dál? Soutěž bude tentokrát anonymní. Jde o opatření spíše preventivní, avšak opatrnosti není nikdy nazbyt. A kromě toho je nově upraven i způsob hodnocení, aby nemohlo dojít ke shodnému umístění povídek. Další drobné úpravy pravidel byste neměli výrazně pocítit, doporučujeme však pozorně si pravidla pročíst. Když už si dáte práci s psaním povídky, byla by škoda zahodit šanci na výhru kvůli formalitám.

A ještě jedno malé překvapení. Vítězné povídky letošního ročníku se mohou dočkat zveřejnění ve sborníku, pokud se sejde dostatečné množství kvalitních prací a všechno „klapne“. O důvod víc pustit se do psaní, co říkáte?

Za MFantasy přeji úspěšnou tvorbu a hodně štěstí v našem literárním klání!

Ondřej Hawk Páleník, šéfredaktor MFantasy

Uzávěrka: 31. 12. 2011

Vyhlášení výsledků: červenec 2012

Ceny: Ceny budou upřesněny zhruba během dvou týdnů. Zatím prozradíme, že se můžete těšit na bohatou nadílku knih, nějaké předplatné, nějaké volňásky a samozřejmě na Dračí řád! Výherci budou předběžně informováni, aby se mohli dostavit na předávání cen. Autoři nejlepších povídek mohou také dostat nabídku pozice v redakci.

Způsob hodnocení: Porota, jejíž členové budou odtajněni koncem září, tentokrát poskytne soutěžícím kromě bodového hodnocení a možnosti účastnit se workshopu i zpětnou vazbu ve formě slovního hodnocení. Každý ze soutěžících tak bude vědět, proč neuspěl nebo kde jsou jeho silné stránky.

Pravidla:

  • Prosíme, abyste si ve vlastním zájmu pozorně přečetli pravidla soutěže. Předejdete tak zbytečnému vyřazení nebo sníženému hodnocení vaší povídky.
  • Své povídky v českém nebo slovenském jazyce nám zasílejte na email soutez.mfantasy@gmail.com, kromě jména není nutné přikládat osobní informace. Své jméno nepište do souboru s povídkou, ale pouze do textu emailu, kam také napište název povídky.
  • Přijetí povídek nepotvrzujeme individuálně. Seznam přijatých povídek se objeví na MFantasy.cz.
  • Povídky posílejte jako přílohu ve formátu .doc (někteří porotci mohou mít problémy s formáty jako .docx nebo .odt, použitím vhodného formátu předejdete případným potížím při hodnocení). Soubor s povídkou pojmenujte názvem povídky.
  • Jediný povolený žánr v této soutěži je fantasy, před odesláním své povídky zvažte, zda tomuto žánru odpovídá. Neplatí ovšem, že čím „víc fantasy“, tím lepší umístění, pouze nechceme v soutěži čistou sci-fi atp.
  • Zaslat nám můžete pouze 1 povídku o maximální délce 36 000 znaků včetně mezer (20 normostran), čitelně naformátovanou (ideálně patkové písmo velikosti 12, rozumné okraje a řádkování). Mějte na paměti, že každý znak se počítá, včetně zbytečného oddělování textu řadou teček nebo hvězdiček. Před odesláním prosím zkontrolujte počet znaků v textovém editoru.
  • Soutěžní povídka se nesmí až do dne vyhlášení výsledků účastnit jiné soutěže, ani našeho workshopu.* Nesmí jít o povídky již zveřejněné (včetně publikace na internetu).
  • Povídky budou hodnoceny na bodové stupnici a při shodě bodů zvítězí povídka, která obdrží více maximálních hodnocení. Při shodě celkového počtu bodů rozhoduje počet bodů udělených předsedou poroty. Pokud ani tento způsob hodnocení nerozhodne, předseda poroty rozhodne dodatečným hodnocením.
  • Zasláním své povídky na náš email souhlasíte s jejím bezplatným zveřejněním na MFantasy.cz a ve sborníku. Zveřejněny budou jen nejlepší povídky.
  • Doporučujeme průběžně sledovat MFantasy pro informace o cenách a porotcích.
  • Povídky, které nedodrží pravidla soutěže, mohou být ze soutěže vyloučeny, a to i zpětně, pokud vyjde porušení pravidel najevo dodatečně. Pravomoc vyloučit povídku ze soutěže náleží organizátorovi.
  • Výherci mají právo na obdržení cen. Předání cen proběhne na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže. Při absenci výherce mu budou ceny zaslány na dobírku. MFantasy si vyhrazuje právo naložit s cenami jiným způsobem, pokud výherce neposkytne potřebnou součinnost, zejména pokud nesdělí na požádání bez zbytečného odkladu svoji adresu nebo odmítne ceny převzít.

*Toto nesympatické pravidlo je nepříjemnou nutností. Z pohledu soutěžícího možná nelogické, ale brání, aby soutěž zahltily povídky, které jinde neuspěly, nebo hůř, které někde uspěly. Stejně tak ze soutěže vylučujeme povídky, které již v minulosti zhodnotili naši redaktoři ve workshopu a pomohli tak k jejich zlepšení.

Případné dotazy směřujte na soutěžní e-mail nebo do komentářů na MFantasy.cz, Váš dotaz může zajímat i ostatní.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

12 komentářů

  1. Učasť
    Zúčastním sa už len kvôli tomu slovnému hodnoteniu od poroty.

  2. Slovní hodnocení má i Vidoucí a je to jejich nejlepší vlastnost. Občas se u toho sice hystericky směju (když mi jeden porotce napíše, že je to blábol, a druhý hned za ním, že je to nejlepší věc, co kdy čet), ale veskrze je to skutečně velká pomoc autorovi. Zvlášť takovému jako já, co nemá možnost jezdit po literárních workshopech a marně čeká na to, až někdo vymyslí workshop korespondenční…

    Škoda jen, že sci-fi mi jde o tolik líp než fantasy:(

  3. Škoda jen, že mi jdou spíš horory a drasťárny. 😀
    Slovní hodnocení by bylo fajn, přece jen by to pro mě bylo něco jiného než pivní cancání kamarádů v hospodě. Tam se konstruktivní kritiky člověk tak nějak nedočká. 😀

  4. Už jste se toho někdo účastnili? Potřeboval bych nějaké doporučení.

  5. horor
    Kadet: těžko soudit podle takového popisu, ale řekl bych, že ano 🙂

  6. Slovní hodnocení je nápad okopírovaný od Vidoucích, kteří mimochodem taky přijímají i delší texty a širší rozsah žánrů (fantasy, sci-fi, horor). Bohužel Vidoucí měli před čtrnácti dny uzávěrku, takže až za rok. 🙂

  7. 36000 znaků! To je peklo! Nemůžu v takovém rozsahu nic vymyslet. Stačím tak akorát napsat-přišel, viděla a byl to elf!

  8. rozsah
    Tiež som mal problém narvať poviedku do predpísaného rozsahu, tak som niečo vypustil keď to inak nešlo

  9. To já bych se vešla jedině že bych vypustila celý příběh XD

  10. Mě se ten rozsah nezdá špatný. Já se do něj v pohodě vejdu dvěma povídkama, co už sem napsala. Ted se jen rozhodnout, kterou poslat.

Zveřejnit odpověď