Avatar J. Camerona: Příručka pro přežití – Wilhelm Maria a Mathison Dirk

Pokud bych chtěl být hodně stručný a trochu nespravedlivý, tak bych napsal, že jde o další typickou encyklopedii popisující univerzum úspěšného filmu. Ale vzhledem k tomu, že v popisu práce stručnost nemám a spravedlivý pohled bych mít měl, tak se pokusím ukázat, čím Průvodce pro přežití na Pandoře vyčnívá.

Wilhelm Maria a Mathison Dirk - Avatar J. Camerona: Příručka pro přežitíUž na první pohled se vám může zdát jasné, co je tahle kniha zač. Prostě další z dlouhé řady komerčních vývarů snažících se vyždímat nějaké další dolary z fanoušků úspěšných filmů. Ti jsou totiž jasná cílová skupina číslo jedna, protože příznivci Zelených nejsou dostatečně početní, aby měli nějakou zajímavou tržní sílu. Poslední volby jsou mi toho svědkem. Ale dost už bylo politiky a povzdechů nad marketingovými vychytávkami, pojďme si raději popovídat o knize.

Potěší fakt, že je vytištěná na kvalitním papíře a doprovázena řadou skvělých ilustrací, ale přece jenom i přes jejich nespornou kvalitu jde oproti filmu o zážitek vizuálně poněkud skromný. Navíc to není u podobných publikací nic výjimečného. Mnohem více potěší stylizace do samizdatu odbojové skupiny, snažící se bojovat s všemocným konsorciem RDA. Ta je podpořena hned na několika úrovních od „ohnutých“ a „potrhaných“ rohů po poznámky dopsané lidskou rukou. Paradoxní je fakt, že zprávy o tom, jak to vypadá na Zemi, byť velice skromné, jsou zajímavější než popisy exotického světa Pandory.

Ten se totiž po podrobnějším zkoumání nezdá ani zdaleka tak nápaditý jako ve filmu. Čím více toho přečtete o Na´vi, tím více si uvědomíte, že to jsou jenom trochu vylepšení a na modro obarvení indiáni. Podobný pocit budete mít i u velkého počtu dalších druhů živočichů obývajících Pandoru, jako třeba bizonů – šturmbulů nebo pancířáků – koní.

Zato jiné potvorstvo je zase možná až příliš bizarní, jako nejlepší příklad rozhodně poslouží vrhač, který k lovu používá svou hlavu-mládě ve tvaru šipky, kterou vystřelí na svou oběť a tělo potom pouze dojde ke své hlavě a hody mohou propuknout na plno. O mnoho lépe na tom je kupodivu rostlinstvo, u kterého se podařilo autorům více popustit fantazii.

Na účet Cameronova megalomanství pak můžeme přihodit i přehnanou velikost většiny tvorů, protože všechny druhy, které se těm našim alespoň vzdáleně podobají, jsou tady větší než na Zemi, aniž by to mělo nějaký smysl.

Nejzajímavější částí je stejně kapitola úvodní, která popisuje Pandoru jako svébytný svět nebo možná raději měsíc, abychom byli přesní. Nikdy bych neřekl, že geologie a astronomie může být taková sranda. Dokonce je to o hodně zábavnější čtení než o lidské technice a zbraních. Jde jasně vidět, že autory více zajímá ekologie a biologie, kde přece jenom mohli mnohem více popustit uzdu své fantazii než v záležitostech technického charakteru, jak to bývá ve science – fiction zvykem. Na úplném konci pak můžete najít krátký rejstřík a několikastránkový slovníček na´vijštiny. Jde ale jenom o pouhá slovíčka, takže žádnou propracovanou lingvistickou příručku alá Tolkienova elfština neočekávejte.

Při sledování filmu mě to vůbec nenapadlo, ale po přečtení tohoto průvodce jsem si uvědomil, že univerzum točící se kolem technikou zničené a korporacemi ovládané Země a o záchranu panenské čistoty bojující Pandory by mohlo velice dobře posloužit jako podklad pro nějakou hru na hrdiny. Pro takové hraní by byla tato příručka vskutku nepostradatelná. Stejně tak si ji určitě nenechají ujít zarytí příznivci Avatara, ale s tím se tak nějak počítá. Pro zbytek čtenářstva může jako doporučení sloužit profesionálně odvedená výprava knihy a propracovaný ekologický systém, který najdete jenom málokde. Pravda, je sice místy dost děravý a ne vždy úplně hodnověrný, ale jiná alternativa mě momentálně prostě nenapadá.

Jan Červenka (redaktor)

jan.cervenka@fan­tayplanet.cz

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

3 komentářů

  1. Avatar sice není úplně moje kafe, jenom jsem si z filmu zapamatoval, že ti Na´vi jsou v průměru vysocí 3 metry i víc, proto i zvířata zde jsou značně zvětšená, protože pokud by jejich kůň byl velký jako náš kůň, posloužil by leda jako hračka, tolik jenom ke zvětšování….

  2. ja jen jesty je to pravdě jako jestly se to může to všechno stat??

  3. Jako může ale až bude technika na to doletět dál do vesmíru S Lidskou posádkou

Zveřejnit odpověď