Pojďme stavět roboty s Velkou šestkou

Přiznejte se: kdo v dětství nestavěl roboty? A kdo i v dospělosti přemýšlí nad tím, jak by to bylo super mít technologie na postavení těch starých dětských nápadů? Snímek Velká šestka předvede všem hračičkům, jak se vyrábí roboti ve velkém. Hlavně jeden velký, tlustý a roztomilý zdravotník.

1

Studio Disney vytáhlo do kin s další animovanou novinkou. Po úspěchu s pohádkou Frozen se tentokrát zaměřilo na mnohem techničtější námět, který se podařilo zpracovat ku naprosté spokojenosti jakéhokoliv sci-fi fanouška. Snad každý kluk si v dětství hrál s roboty vyrobenými ze všeho možného. Snímek Velká šestka si bere za cíl tuto vášeň rozšířit a vizuálně zpracovat do zábavných i napínavých scén.

Dopředu je třeba říci, že byť by se tento snímek mohl zdát primárně určený pro dětského diváka, opak je pravdou. Filmaři vytvořili svět, ve kterém se pohybuje mladý geniální konstruktér robotů Hiro, za nějž by se nestyděl žádný autor hutného kyberpunku. Město Santokio je jakýmsi mixem evropské a asijské architektury, nad nímž se vznáší vzducholodě s turbínami větrných elektráren. Na tomto vizuálně uspokojujícím pozadí se odehrává sice jednoduchý, ale dobře napsaný příběh, ve kterém hraje hlavní roli pomsta, hledání sebe sama, boj s nedůvěrou a ztrátou milované osoby. Není to nic, co bychom už neviděli na plátnech stokrát, jenže snímek Velká šestka sází na jinou kartu, a tou jsou postavy.

Jak už název napovídá, hlavních hrdinů tu máme šest a jeden je divnější a geekovitější, než druhý. Puntičkářský Wasabi, neochvějně pozitivní Honey Lemon milující chemii a růžovou nebo Fred, který nic neumí, ale je to takový magor a milovník komiksů, že si jej divák oblíbí. Hlavně za jeho šetrnou recyklaci spoďárů. To je však úplný základ, jakýsi piedestal pro vrchol a hlavní důvod, proč tento snímek milovat. Tím je Baymax.

2

Baymax je robůtek k pomazlení, tlustý, nafukovací, bílý a štlááášně ložtomilý! Grafici v Baymaxovi spojili roztomilost koťátek s nevinností dítěte a starostlivostí maminky. Je tlustý, neohrabaný, a kdo viděl trailery, chápe, že z něj patrně bojovník proti tajemnému zločinci v masce kabuki nebude. Opak je pravdou. Hlavní hrdina Hiro každému ze svých přátel vyrobí nejenom spoďáry z uhlíkových vláken ale i celou zbroj a pustí se do boje. Vytvoří takové plyšové Avengers, kteří přes svou na první pohled směšnost umí ničit a vyhrávat. Film totiž nabízí i slušnou porci akčních, velmi dynamicky natočených scén, při nichž se divák bude vrtět na křesle, jak se bude spolu s hrdiny vyhýbat překážkám. To vše doprovází jedna komická scénka za druhou, v níž bránice dostává opravdu zabrat. Snímek nestojí jenom na vtipu, a tak se filmaři ani nesnažili vrazit jej nuceně do každé scény. Spíš přirozeně vyplynou ze situace a logicky má na nich největší podíl bílí tlusťoučký robot. Pravdou je, že nebýt dokonale zvládnutého Baymaxe, film by byl naprosto tuctový. Jenže se patrně nenajde nikdo, kdo by si nafukovacího zdravotníka neoblíbil na první dobrou. Jak se robot pohybuje, mluví, s jakou naivitou čelí krutému světu, jak odevzdaně si obléká zbroj a jak vtipně v ní vypadá… prostě Baymax je solidní pilíř celého filmu, který nezakolísá ani v jediné scéně. Naopak, je stále lepší a filmařům ani nedojde šťáva při vymýšlení originálních fórků. Nakonec dojde i na pořádnou rvačku, kdy Baymax ukáže i svou druhou stránku. A je to fakt nářez.

Na druhou stranu však většině diváků při závěrečných titulcích a čekání na scénku po začne vrtat hlavou, že se u filmu bavil, ale nikdo mu nevysvětlil několik zásadních dějových zvratů. Naštěstí je ale děj tak triviální, že si s tímto malým, leč otravným lapsem dokáže poradit a nezkazí to výsledný zážitek, který sází na základní emoce, vizuální hračičkovství a stavění neuvěřitelných robotů a zbrojí.

Snímek se promítá v kinech zatím pouze s českým dabingem a českou lokalizaci je nutno pochválit. Hlasy českých herců se svým originálům podobají, překladatel si poradil s převodem nepřeložitelných frází do češtiny velmi profesionálně, takže snímku nijak neublíží.

70%
Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

2 komentářů

  1. Byl jsem s malou dcerkou a moc se nám to líbilo. Baymax je skevlý, vyborne hlasky. Myslim, ze se povedlo dostat do toho dost emocí. A záporák byl, než se odhalil, skvele zly.

Zveřejnit odpověď