Pevnost 08/2022

Prázdniny jsou sice v plném proudu, ale redaktoři Pevnosti nezahálí a i během dovolenkové sezóny přináší pěknou nálož knižních, filmových a herních tipů. A jako obvykle si každý v srpnové nabídce najde to své.

Seriálové a filmové léto

V srpnu se můžete těšit třeba na seriálové zpracování Gaimanova Sandmana. Od Martina Kužela se dozvíte, jak celý tenhle komiksový fenomén započal, a jaká byla cesta od komiksu k jeho seriálové podobě. Do seriálových vod zavítal i Daniel Storch, který vám poskytne základní info (kde se natáčelo, herecké obsazení, co očekávat od příběhu…) k novému počinu ze světa Her o trůny, Rodu draka.

V srpnové filmové nabídce na vás čeká Jiří Pavlovký s recenzí nejnovějšího příspěvku do nejznámější dinosauří ságy Jurský svět: Nadvláda. A protože má Jirka rád komiksovky, tak servíruje i hodnocení nového Thora s podtitulem Láska jako hrom. Hororové fanoušky potěší Vendula Kreplová s pokračováním povedeného hororu Sirota s podtitulem První oběť. A nakonec je tady ještě Karel Ryška s článkem věnujícím se fenoménu Predátor. V jeho textu se dozvíte všechno od oblíbeného prvního dílu přes nepovedené pokračování, crossover s xenomorfy, díl s Adrienem Brodym až po nový přírůstek Prey.

Srpnová knižní nabídka

V knižní rubrice si můžete přečíst článek o Rogerovi Zelaznym, o němž se rozepsal Jiří Popiolek, který vás vezme na výlet napříč tvorbou tohoto spisovatele od Prokletého Dilvishe, přes Podvržence, Nesmrtelného, sérii Amber až po nový kousek s názvem Poslední odbočka na Babylon.

Fantasáky by mohla zaujmout Monika Dvořáková s young adultovkou Uchvatitelé říše Victorie Aveyardové. Scifisty určitě zaujme recenze Michaely Merglové na román Klára a Slunce od Kazua Ishigura. Českou sci-fi zastupuje space opera Hvězdolet Vltava Tomáše Lipnera, který okomentoval Wojta Běhounek. Mimoto se můžete dopřát i srpnovou sci-fi povídku Martina Paytoka s názvem Hrdinové federace. Pokud byste ale radši českou fantasy, tak si přečtěte Napiš mne a zemři! od Milana Petráka.

Do českých luhů a hájů můžete vyrazit s Martinem Bečvářem (s kým jiným, že), který juknul nejen na tetralogii Centrální impérium Jana Kotouče, ale také prostudoval fantasy dystopii-detektivku Sladké sny Kateřiny Huňové.

Pokud byste ale raději něco krvavého, pak vsaďte na Martina Bečváře a jeho recenzi komediálně laděného hororu Mageřina od Carltona Mellicka III. Pokud čtete Pevnost pravidelně, tak moc dobře víte, že cokoli od tohoto spisovatele je šílená a krvavá jízda pro vyvolené. Jestli ale dáváte přednost klasické podobě hororu, tak mrkněte na Muzeum snů Glena R. Krische, které zhodnotil Lumír Havlíček. Hororový příběh na vás čeká i v podobě přílohy, jíž je tentokrát román Nelly Černohorské s názvem Oko čarodějnice.

Nebo byste raději nějakou tu apokalypsu? Pokud ano, tak vsaďte na Pavla Suchého, jenž se povídal na postapokalyptický román Ke světlu od Andreje Djakova, prvním díl Petrohradské trilogie, náležející do Universa Metra 2033 Dmitryje Glukhovského.

Komiksové potěšení

V komiksovém okénku se můžete těšit například na mangu Tokyo Revengers, o níž se rozepsal Michal Tesáček. Krom toho se tento redaktor podíval i na příběh věnující se islandským Vikingům v kousku názvem Psanec. Pokud máte rádi příběhy z divokého západu a rádi byste viděli nějaká ta kovbojská dobrodružství, pak se spolehněte na recenzi Wild West od Jakuba Zahradníka. Fanoušci superhrdinů si můžou od Jakuba také přečíst recenze Harley Quinn 2: Harley ničí vesmír a Wonder Woman 6: Kosti.

Videoherní rubrika pod vedením Karla Kališe tentokrát přináší akční záležitost Fire Emblem Warriros s podtitulem Three Hopes a plošinovky Klonoa Phantasy Reverie Series a Sonic Origins.

Jestli ale dáváte přednost deskovkám, tak by vaší pozornosti neměla uniknout Věc. A ano jedná se o kousek inspirovaný stejnojmenným filmem s Kurtem Russelem. Od Jakuba Zahradníka se dozvíte, zda je tenhle kousek pro vás tím pravým. Případně ještě můžete zavítat za Filipem Gotfridem, jenž vám představí Messinu 1347, v níž se jakožto majitel venkovských pozemků lámete hlavu nad tím jak přetrvat morovou ránu.

Ani v srpnovém čísle samozřejmě nemůže chybět nějaká ta historická lekce. Františka Vrbenská vypráví o Dahomejských Amazonkách, velice zajímavá kapitola afrických dějin. Do novodobé historie můžete zaplout s Tomášem Bandžuchem, který se rozepsal o Československé straně lidové a Bartončíkově aféře.

Srpnová Pevnost jako obvykle přináší kupu zajímavých tipů, mezi kterými si bezesporu každý najde to svoje.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 08/2022

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page