Skalpy 8: Mrtvoly a hříchy

Abys byl spasen, musíš hřešit.
Poetický podtitul osmého dílu Skalpů napovídá, že i v indiánské rezervaci Prérijní růže občas lidé – hrdinové i padouši, pokud je od sebe dovedete rozeznat – hledají Boha.

Konec se blíží, Skalpy směřují do svého finále. Cítí to čtenář, který vnímá utahující se šroubky jednotlivých linií – a ti znalejší nebo chtivější informací vědí, že do konce zbývají pouhé dvě knihy. Jako by to však cítily i samy postavy komiksu Jasona Aarona, který každou další knihou dokazuje, že patří mezi to nejlepší, co tu v současnosti vychází. Moderní komiks, který nasytí intelektuála i konzumenta (a všechny mezi tím), nepotřebuje k tomu světy fantazie, superhrdinů v pláštěnkách nebo vize budoucnosti – stačí dobrý, silný příběh, zpracovaný skvělým scénáristou a nápaditými ilustrátory.

Po prvních dvou povídečkách, „Poznat barvu“ a „Noc, kdy padl jih“, které se točí okolo nových a „vedlejších“ postav (jakkoliv je agent Nitz důležitým článkem série a jeho cesta na dno a zpátky je zároveň melancholická i černohumorně zábavná) se vracíme zpět k hlavnímu příběhu. A pakliže jste se sérií po celý průběh, asi vás nepřekvapí, že Aaron nadále zdárně pokračuje v proměně vašeho vnímání toho, jaké vlastně jednotlivé postavy jsou a které si zaslouží vaše sympatie.

Záporáci postupně ukazují svoje světlé tóny, klaďasové naopak stinné stránky svých povah, kdo se zdál být sympaťákem, stává se nedůvěryhodným magorem a naopak. Stěna mezi těmi dobrými a temnou stranou síly je čím dál tím tenčí – a mnozí stojí přesně na pomezí. Skoro všichni přitom tuší, že světlé zítřky jsou jenom legenda. A že světlejší včerejšky jsou jenom lži, které sami sobě namlouvají. Jedním z těch, kterým jde hlava kolem, je rozhodně Dash. Vnitřně rozpolcen mezi pocity sounáležitosti s vlastním kmenem a pocity povinnosti vykonat rozkaz.

To, co Aaron předvádí, je vysoká škola scénáristiky. Jak citlivě obratně žongluje s osudy jednotlivých postav, posouvá jimi na šachovnici a připravuje si je na závěrečné tahy, to je radost sledovat.

Čtenáře až zamrzí, že se tahle hra chýlí ke svému konci.

Skalpy 8: Abys byl spasen, musíš hřešit

Scénář: Jason Aaron

Kresba: R.M. Guéra

Překlad: Štěpán Kopřiva

Vydala: Crew 2018

Počet stran: 156

Cena: 439 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď