Služebník temného boha – John Brown

Cizím národům se vždycky těžko věří, zvlášť když se mezi nimi pohybují lidé, kteří ovládají podivuhodnou a mocnou magii. A co víc, když vám svou magií dovedou sežrat duši. Pak je logické, že začnete zakazovat, vyhrožovat, manipulovat, šířit paniku a pořádat hony na čarodějnice. V takovém světě se žije těžko všem. Svoboda neexistuje, šíří se rasová nenávist, strach proti vám může obrátit vlastního bratra a do toho všeho se vkrádá uvědomění, že požírači duší nejsou jen dávná legenda.

Služebník temného boha

Mladý Talen patří ke koramitskému národu, ze kterého měli požírači duší vzejít. Proslýchá se, že se opět vrátili a zemí se rozšíří panika. Talen se při cestě do města na trh přesvědčí, jaké to je stát se jedním z podezřelých, když padne do spárů jedné zfanatizované skupině „lovců čarodějnic“. Poprvé se zmatenému chlapci sice podaří uniknout, události však nabírají spád a brzy se ukáže, že snad žádný Koramita není ušetřen podezření. Hony na čarodějnice zmiňuji schválně, protože právě tak to v kraji začne vypadat: počáteční nedůvěru, že se děje opravdu něco zlého, střídá zoufalství, protože najednou je pozdě před zfanatizovanými davy žoldáků uniknout. Na soudy a prokazování neviny se nehraje. Půjdou po vás jen proto, že jste Koramita. A během tohoto šílenství proniká Talen se svými přáteli hlouběji do tajemství vlastního národa i děsivých požíračů duší.

John Brown vytvořil zajímavý a propracovaný svět s mnoha odkazy i na naši historii (osidlování Nového světa, hony na čarodějnice), výborný koncept magie, pohrál si se zápletkou, kniha má dokonce i obstojné završení, na to, že se jedná o první díl trilogie. Je to schopný vypravěč co se týče popisů a bohatosti jazyka a na knize je vidět, že si ji necucal z prstu, ale že je promyšlená.

Nicméně ať to zní skvěle, jak chce, Služebník temného boha má i svoje mouchy a má jich poměrně dost. V úvodu knihy se na čtenáře vyvalí přehršel informací ohledně světa a reálií, které není schopen vstřebat. Fikční svět je dost pestrý a bohatý a ono to prostě nejde vysypat z rukávu desítky jmen, názvů, klanů, reálií a vzájemných vztahů na pěti stránkách a čekat, že to člověk pobere. Postupně do toho čtenář vnikne, po několika desítkách stránek se začne i orientovat, ale na úvod, který má člověka oslovit, se dívám s nelibostí a přiznávám, že jsem se spíš děsila, co mě čeká dál.

S následujícími událostmi je to jako na horské dráze. V jednu chvíli jsem nadšená a všem okolo líčím, jakou čtu super knížku. Brzy zjišťuji, že se děj už dlouho nikam neposunul a že se u toho nudím. Za chvíli mě to zase vcucne. A po pár skvělých scénách dalších třicet stránek rozvleklé nudy. Chtělo by to proškrtat o čtvrtinu a ani bych necekla.

A konkrétně by to chtělo proškrtat (vnitřní) monology hlavního hrdiny. Talen, ač se ho autor očividně snažil vykreslit jako bystrého vesnického hocha (takového toho „chcípáčka“, který sice moc síly nepobral, ale agresivní tupohlavy stírá břitkými poznámkami), vyšel mu ale ňoumovitý trouba, kterému se čas od času podaří dobrá hláška nebo scéna. Pak tam vystupuje příšera, která žera lidi a má víc charakteru než všechny ostatní postavy dokupy. Ty ostatní postavy také nestojí moc za řeč. Jsou tam, nejsou nesympatické, dá se o nich číst. Když je sežere příšera z lesa, je vám to fuk.

Služebník temného boha mi vychází jako takový neurážlivý nadprůměr. Zajímavý svět, propracovaná zápletka, neokoukaná magie, ale autor občas není schopen udržet spád vyprávění a vdechnout do postav trochu jiskry. K přečtení doporučuji, následnou koupi bych zvažovala. Nezaslouží si, aby se ztratila v záplavě jiných knih, které vychází, ale na žádný piedestal slávy se nevyškrábe. Služebník temného boha je vlažná láska.

Život kolonistů na nově osídleném území většinou nebývá lehký, tím spíše, když se jedná o členy porobeného národa žijícího v područí vítězných kmenů. Jako by nestačil samotný boj s neznámým prostředím plným odkazů dávné minulosti a nutnost čelit nájezdům barbarských Kostěných obličejů, Koramité v Nové zemi musí nyní čelit dalšímu problému – obvinění, že se mezi nimi nacházejí požírači duší. Ve světě, ve kterém žije mladík Talen, mohou být dny lidského života sklízeny, kupovány a kradeny. Pouze Obdaření, kteří vládnou jednotlivým zemím, a požírači duší, zvrhlé bytosti sloužící Temnému bohu, které kradou duše lidem i zvířatům, znají tajemství této moci. Nyní se však Obdařený v Talenově zemi ztratil a požírači duší volně chodí mezi lidmi. V houstnoucí atmosféře podezřívavosti a rasové nesnášenlivosti nezbývá Talenovi nic jiného, než svést nelehký boj s vlastním nitrem i bezprostřední hrozbou smrti. Polapený v síti lží a prastarých tajemství musí teprve přijít na to, kdo je tím skutečným nepřítelem… (anotace)

  • Služebník temného boha
  • Autor: John Brown
  • Překlad: Ľudovít Plata
  • Série: Temný bůh 1
  • Forma: paperback
  • Počet stran: 440
  • Cena: 369 Kč (v našem e-shopu již za 314 Kč)
  • Vydal: Laser-books, 2012

Četli jste tuto knihu? Nezapomeňte ji u nás ohodnotit a napsat k ní komentář!

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď