Kotleta zve na Příliš dlouhou swingers party

Sex, magie a démoni. Ikonický bruntálský řezník přichází na vánoční trh s paranormální detektivkou, kde však bude rozepnuto mnoho knoflíků u kalhot, než bude pachatel dopaden. Kniha není žádná rychlovka, ale pořádně hutné počtení, které stydlivější povahy budou
schovávat pod polštář.

Příliš dlouhá swingers párty 1

Na úvod si položme otázku: co prodává? No jistěže sex, a tak se s potvrzením Freudových teorií setkáváme na každém kroku. Je však málo autorů, kteří si soulož v přímém přenosu troufnou napsat do svého textu. František Kotleta se s tím nepáře a bere čtenáře na Velmi dlouhou swingers party, což není žádný prodloužený víkend pornoprůmyslu, ale další z titulů vydaných nakladatelstvím Epocha, pod nímž je bruntálský řezník podepsaný.

Překvapivě jde o samostatnou knihu obsahující pětici volně propojených povídek. Ani Kotleta neodolal trendu moderní doby, kdy se povídkové knihy neprodávají tak dobře jako romány, a tímto oslím můstkem dal čtenáři pocit uceleného díla. Jednotlivé texty jsou uzavřenými kapitolami, které však na sebe čím dál více navazují, takže čtenář by neměl číst na přeskáčku. Ostatně, on si to ani nedovolí. Není to dáno tím, že by Kotleta osobně přiložil řeznický sekáček k intimním partiím každého čtenáře, který by se o to pokusil. Ale kniha od první stránky čtenáře pohltí, že bude jen poslušně obracet list za listem. První kapitola je však jakýmsi rozjezdem, a to nebezpečně pomalým a umolousaným. Hlavní hrdina vypadá jako naprostý ubožák a on to taky ubožák je – vysokoškolský doktor živořící z grantů v 1 + kk. Veteránům Kotletových knížek tu bude chybět divoká akce, sex a pár superborců. Tady autor čtenáře „zklame“, ale jenom proto, aby nevykrádal sám sebe a přinesl publiku originální román. Hlavní hrdina není do jisté míry nesmrtelný upír ani mocí prastarých bohů nasáklý bojovník, ale prostý vědec, postupně pronikající do magie. Kotleta v knize spolu s hrdiny formuje detektivní kancelář, která řeší pro kriminalisty „nevysvětlitelné“ případy. V tomto ohledu autor vytváří jedinečný pohled na magii, která v našem reálném světě existuje, ale vnímá ji jen pár jedinců a ostatní spíš zavile odmítají uvěřit, že by to bylo možné. Magie prostě není selanka a i náš postupně sílící doktůrek se raději kopne do zadku, než aby po ní sáhl. Občas ale holt musí.

V tomto směru je Kotleta originální, stejně jako jeho partička hlavních hrdinů, z nichž si sympatie získá každá. Nicméně o originalitě paranormálních detektivek by se dalo pochybovat, protože podobný trend už nastavila série Kladivo na čaroděje. Je vidět, že se nám pomaličku autoři odklání od upířin na sto způsobů a migrují do rybníčku paranormálních detektivek. Opět tu však máme problém, že nádržka naší fantastiky je malá a kaprů hodně. Kotleta si však v tomto připodobnění nachází své právoplatné místo a Příliš dlouhá swingers party není jen dalším dílem série Kladiva na čaroděje, ale svébytný román napsaný řemeslně zručným autorem.

A pak tu máme sex. Divoký, nespoutaný, netabuizovaný sex, kdy Kotleta postupně pouští z uzdy své libido a erotika začíná houstnout rychleji než těsnící pěna. V některých scénách sice dělá autor z hlavní postavy bujného nadsamce, ale ve většině případů se drží a nepřekročí tenkou hranici mezi fungující erotikou a laciným pornem. U čtenáře sem tam vyvolá lehké šimrání v podbřišku, ale nijak jej nepohorší.

Ve výsledku tu máme opět o trochu jiného Kotletu, než v předchozích knihách. Akčních scén razantně ubylo na úkor detektivního příběhu. Autor se nijak nepáře s magií a jeho jednoduché, naprosto tendenční podání čtenáři postačí, aby ji bral jako přirozenou součást světa. Příliš dlouhá swingers party tak (literárně) uspokojí mnoho čtenářů, kteří hledají opravdu nenáročné, oddychové a dynamické čtení, které si nehraje na žádnou vysokou literaturu a drze to o sobě přiznává.

70 %
  • František Kotleta: Příliš dlouhá swingers party
  • Nakladatel: Epocha, 2014
  • Obálka: Luis Royo
  • 288 stran, 279Kč (ve Fantasy Shopu již za 237Kč)
Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

9 komentářů

  1. FK
    Parádni oddechovka . Františkovi díky za předčasné vánoce,musím se ti nějak revanžovat.

  2. Děkujeme za pěknou recenzi, jen upozorňujeme na pár chybiček – kniha se jmenuje Příliš dlouhá swingers pArty (ne pÁrty), což je v textu vícekrát. A v prvním odstavci asi tohle mělo být taky místo Velmi dlouhé …, když je to s velkým V. 🙂

    Ale hlavně – kniha obsahuje pět, ne čtyři povídky.

  3. Jiné, ale dobré
    Ta kniha je o něco jiná než předchozí “kotletovky”. Nejspíš tím, že je povídková. Ale furt je to pecka čtení.

  4. Vepřový…
    Parádne som si počítal, oddýchol a zasmial. Podobne ako pri Perunovej krvi, hoci je pravda, tá bola o niečo akčnejšia. Apropó, keď som začal čítať úvodné 4 riadky (zvýraznené) tejto recenzie, tak som si skoro pripadal, ako by ju písala študentka katolíckeho gymnázia prvého ročníka, ktorá sa pri počutí slova sex päťkrát prežehná a ešte si vypláchne ústa svätenou vodou. Ale ja si pod pojmom sex v knihe a jeho prípadného popisu ” in action” predstavujem niečo ako obraz od špičky maliarskej palety ako sú napríklad Da Vinci, Rembrand, či ďalší velikáni štetca a palety, to čo bolo vtipne popísané v knihe ako sex a rozepnutí mnoha knoflíku je len náčrt uhlom prváku z Umprumu. A nech už píše pod umeleckým pseudonymom František Kotleta a ešte s krajším vyfabulovaným životopisom hocikto, tak mu to brko po papieri píše aspoň podľa mňa zatracene dobre a aj – teda aspoň mne – sa dobre číta. Nech nás poteší aj ďalšími svojimi výtvormi čo najskôr

  5. Magie je dílo ďáblovo, říkal to pop od nás ze vsi! To bylo kázání v neděli poté, co Iglan Tlapič se pokoušel magii dělat a démony vyvolávat. Jak byl ale opilý, špatně si kruh svěcenou křídou nakreslil, nebožák kraje netrefil! Sotva počal vyvolávat, přiletěl ukrutný démon a tak strašně zařval, že si Tlapič v tu ránu šaravary znečistil! Pak ho ten démon popadl, v hnoji vyválel a nabodl na vahadlo u studny! A tak ho tam ráno dobří lidé našli, posraného, hnojem obaleného a nabodnutého! A to z toho měl, že čáry provozoval! Inu, jak se říká: Kdo s magií si zahrává, zadnici všanc vydává!

  6. to Podchaljuzin:
    Ale zase mu precizně zamasíroval hemoroidy! A nevíš, možná si to i přál. Jen špatně vysvětlil intenzitu terapie. Balneologie byla již jakýsi bonus navíc pro váženého klienta.

  7. No ano
    první dvě povídky jsem už znal, ale stejně jsem si to s chutí zopakoval. Dobře se to čte, kvalita je vyrovnaná, můj vkus nikde nepřekročen (ach ano, tohle je hoodně individuální).
    Takže Kotletovky jsou už docela zavedená značka, ne? Když už Mistr K. píše dost pomalu :-))

  8. Orlando City SC, who make their expansion debut in MLS next year, unveiled their inaugural 2015 “wholesale football shirts”:http://www.tiagoo.com home kit on Wednesday morning at an event held at the University of Florida Health Cancer Center at Orlando Health.The jersey, made by adidas as are all the uniforms in MLS, also features sponsor Orlando Health across the “cheap soccer jerseys uk” front, three stripes down the sleeve, a gold trim and the phrase “This Is Orlando” on the necktape as a nod to the supporters’ groups.To recognize the club’s history, the jersey will also feature the old OCSC logo “football shirts”:http://www.tiagoo.com on the inside of the jersey underneath the current MLS logo. In addition, there’s a 3D crown above the words “Orlando City” on the back of the “fake swiss watches”:http://www.fakeswisswatches.com, highlighting the club’s USL championship titles.A few years ago, a mashup of “cheap soccer jerseys”:http://www.soccerjerseys.org.uk and soccer uniforms seemed pretty far-fetched.The two get-ups, after all, are markedly different, with the NBA’s loose-fitting tank top standing in contrast to soccer’s tighter, sometimes collared short-sleeve shirts. Yet in 2013, the NBA revealed a bold line of “replica watches for men”:http://www.replicawatchesmen.com/ Christmas Day jerseys that looked very similar to those worn on the pitch.

Zveřejnit odpověď