Sága 2: I klišé může být nádherné

Na druhou knihu populární komiksové série scénáristy Briana K. Vaughana a kreslířky Fiony Staples jsme si museli počkat celých dvanáct měsíců. Ale vyplatilo se to. Prakticky na rok přesně tu konečně máme jeden z nejočekávanějších komiksových titulů letoška.

Sága 2Nebudu vás napínat. První díl Ságy v nás nechal takový dojem, že jsme o něm loni psali hned dvakrát. Druhý pak dokazuje, že pokud jste v té záplavě sérií vsadili i na tuhle, udělali jste správně.Ten komiks prostě a jednoduše šlape.

Přitom v podstatě nepřichází s ničím novým. V Sáze je trochu z Hvězdných válek, špetka z Hry o trůny, ždibec z Potomků lidí, hrst z Jodorowského… Střet světa magie a světa techniky? To už tu bylo několikrát. Zamilovaná dvojice ze znesvářených „rodů“? Shakespeare by mohl povídat. Romea a Julii jen nahradil Marko s Alanou. Když jsme u toho, on ani ten Shakespeare nebyl zrovna originální. Jen uměl mistrně převyprávět to, co sám někde po cestě vstřebal. A takový talent má v podstatě i Brian K. Vaughan.

Marko, Alana a jejich malá Hazel jsou i nadále na útěku před válkou a oběma bojujícími stranami, jimž ani trochu nevoní skutečnost, že někde vesmírem pluje důkaz o tom, že obě rasy spolu můžou žít v lásce, sexu a také ve svazku rodinném – i s potomkem. V tomto směru Vaughan příběh mnoho nepopostrčil. Spíše jej rozšířil do stran. Přidal některé nové postavy (za zmínku stojí především návštěva Markových rodičů), flashbackovými scénami přidal něco do komplexity charakterů starých a nechal je si prostě povídat a vzájemně interagovat. A ono to vlastně tak nějak stačí.

Jeho scénář je totiž tak neuvěřitelně vyvážený a zábavný, že se s ním jen málokdo může poměřovat. Vaughan umí pracovat s akcí a dynamikou, skvěle ji vyvažuje emocemi, a každá jediná postava je sama o sobě výsostně zajímavá – a že jich je! V Sáze navíc můžeme obdivovat jeho dechberoucí imaginaci, nádherně zhmotnělou kreslířkou Fionou Staplesovou.

Sága vás nestaví před hutné filozofické otázky, nepotřebujete kvůli ní doktorát ze sociologie či politologie. Jedinými nad-myšlenkami v ní jsou „vykašleme se na rasismus“ a „vykašleme se na války“, což vlastně dnes není nic nového stejně jako příběhové prvky. Ale v případě Ságy to nakonec ani trochu nevadí, je hlavně o odpočinku, zábavě a troše toho rozplývání se.

Takže nezbývá než doufat, že na další knihu nebudeme muset čekat celý rok.

Sága 2

Scénář: Brian K. Vaughan

Kresba: Fiona Staples

Vydal: BB Art, 2016

Počet stran: 152

Cena: 399 Kč

Hodnocení: 90 %

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď