Moebiovy surreálie

Série Mistrovská díla Evropského komiksu se – logicky – věnuje frankofonnímu komiksu poměrně často, ku radosti fajnšmekrů a fanoušků. Ti si teďka mohli znalosti i sbírku rozšířit o jednu z nejvýraznějších legend žánru: Moebia.

Jean Henri Giraud, známý jako Moebius, u nás samozřejmě není neznámou, naopak. Coby ilustrátor prokázal svoje kvality nejčastěji při zhmotňování fantazií Alexandra Jodorowského (Incal, Andělské drápky, Šílená ze Sacre-Coeur), případně svých vlastních scénáristických vizí v kompletně autorských dílech (Arzach, Svět Edeny). Kniha Dlouhý zítřek a jiné příběhy nám pak ukazuje jeho génia a nespoutanou imaginaci na ploše kratších komiksových povídek. Přitom shrnuje velkou část Moebiovy komiksově-povídkové tvorby.

Dlouhý zítřek a jiné příběhy představuje čtveřici svazků/alb, svázaných do jednoho celku. Na jejich ploše je přitom poměrně zábavné sledovat, jak je s průběhem času Moebius výraznější a působivější co do vizuálního stylu, a ujetější, surreálnější a snad i příběhově prázdnější co do scénářů – jako by svoje nejlepší nápady vystřílel v dekádách dávno minulých. Zabrouzdává přitom také do vod fantasy či sci-fi.

Titulním a jedním z nejdelších příběhů je Dlouhý zítřek, sci-fi neo-noirovka, o které se dočtete, že sloužila jako inspirační zdroj pro vizuální podobu filmu Blade Runner – stejně tak dobře v ní ale uvidíte klidně i Pátý Element – Luc Besson Moebia bezesporu také četl. Určitě patří mezi nejlepší příběhy knihy, na Bílou noční můru ale rozhodně nemá – ta zaujme jak svým zpracováním a tvrdostí, tak i tématem, které nese.

Jestliže už jste měli co do činění s Moebiovou tvorbou, je vám nejspíše jasné, že je to četba spíše intelektuální a vyžadující zapojení mozkových šroubů než vyloženě odpočinková. Navrch pro plný prožitek je potřeba mít znalosti z (nejen) literární kultury, z prostředí frankofonního komiksu, kinematografie a podobně – zkrátka: Moebius vám nic nedá zadarmo. Někdy navíc jeho příběhy vedou „odnikud-nikam“, takže je náročnější se naladit na autorovu notu – mnohdy jako by s vlastním nápadem nedovedl pracovat až do úspěšného konce. Ve výsledku je tak pochopitelné, proč je Moebius legendou mezi ilustrátory, nikoliv mezi scénáristy. Přesto je zábavné sledovat jeho nápady, neotřelá vyústění a hlavně nemalou porci nadhledu a smyslu pro humor – nakonec, v několika příbězích najdete poměrně zdařilé parodie na jednotlivá žánrová klišé.

Co ale přímo potěší, jsou „bonusy“ – autorovy komentáře k jednotlivým albům a povídkám. Je potěšující mít k příběhům kontext, nebo naopak alespoň nějakou tu berličku vedoucí ke snazšímu uchopení a pochopení.

Tahle kniha je tak ve výsledku spíše pro fajnšmekry, fanoušky a ty, kteří si chtějí rozšiřovat vzdělání. Což rozhodně není bezvýznamné.

Dlouhý zítřek a jiné příběhy

Scénář a kresba: Moebius

Vydala: Crew, 2018

Počet stran: 220

Cena: 849 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď