Infarkt pro knižní srdcaře

I Fantasy Planet se úzce dotýká současná situace (nejen) na knižním trhu. A tak jsme cítili potřebu připravit pro vás alespoň pár slov o tom, co se děje. Krátce, stručně a bez zbytečného patosu.

Nešlo si nevšimnout, že v posledních týdnech se v Čechách doslova zastavil život. Ne, nebudeme polemizovat s opatřeními, která byla učiněna. Chceme poukázat na to, že jsou zavřené obchody a velká část výroby.

Možná se ptáte: jak se celá situace dotýká Fantasy Planet?  Redaktoři mají čas sedět doma a načítat recenzní výtisky… A to je právě ono! Většina vydavatelství v současné době prochází obdobím těžké nejistoty v lepším případě, v tom horším pak rovnou existenční krizí. Prodeje strmě padají, což logicky brzdí nákup práv a vydávání nových titulů. Každý ekonomický subjekt se nyní snaží primárně zafinancovat sám sebe, takže ani překladatelé a další „nájemní“ pracovníci nemají jistotu, že dostanou zaplaceno. Na konci řetězce to znamená, že je samozřejmě pozastaveno i poskytování recenzních výtisků.

Pořád jsou tu ještě e-knihy, ale český čtenář je zvyklý na papír a nakladatel z jejich prodeje náklady na výrobu nemá šanci pokrýt. Máme i audioknihy – a navíc e-shopy fungují, ale ani tyhle prodeje v dané situaci nikoho nespasí. Říkejte si co chcete, knihy jsou prostě zbytné zboží, které nepatří mezi základní potřeby. Moc se jich nenajíte a v poměru cena/výkon vyhrává toaletní papír na celé čáře. Navíc – od šikovné prodavačky v knihkupectví často odcházíte o pěkných pár stovek lehčí než jste původně plánovali.

Je tedy na místě ze zeptat: je alespoň něco, co můžeme pro svého oblíbeného nakladatele udělat?

Ano, je tady taková drobnost – pokud kupujete knihu, kupte ji přímo na e-shopu svého oblíbeného nakladatele. Tím máte jistotu, že utržené peníze půjdou přímo jemu a ne distributorovi, skrz kterého se po nějakou dobu nemusí k příjemci vůbec dostat, což může být v dané situaci fatální. V současnosti navíc spousta vydavatelů nabízí všemožné slevy a akce, tak využijte příležitosti!

A vězte, že některé knižní distribuce (jmenovitě Euromedia, tedy Neoluxor a Knižní klub) si začínají vytvářet alibi proč pozdržet platby svým dodavatelům. Rozhodněte se moudře, komu své peníze chcete poslat!

My, redaktoři Fantasy Planet, vidíme za knihami především všechny ty úžasné a fantastické lidi, kteří pro svoji práci žijí a které živí. Lidi, kteří milují dobré příběhy. Byla by obrovská škoda aby, až se tohle všechno přežene, některá menší (a samozřejmě i větší!!) nakladatelství zanikla. Ukažte jim svoji přízeň. Děkujeme!

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď