Megapolis

Megapolis
  • Autor:
  • Nakladatelství: Triton, E. F.
  • Cena: 189 Kč
  • ISBN: 80-239-2479-6
  • Vyšlo: 13. 12. 2010
  • Žánr: Fantasy
  • Provedení: brož.
  • Autor obáky: Jan Doležálek
  • Počet stran: 216

Megapolis – město zdánlivě bez konce, obydlené lidmi i Figurami: Sherlockem Holmesem, bankéřem bankéřů Conanem, ninja želvami i jejich úhlavním nepřítelem Trhačem a dalšími. * Figury s městem spolu hrají podivnou hru o vlastní duši, hru, jejíž pravidla dokonale nezná ani její rozhodčí. * M. M. Dexter je soukromý detektiv, jedna z Figur, obyčejný člověk až na jediné: Musí přijmout každého klienta ochotného zaplatit požadovanou částku. To ho někdy staví proti vlastním přátelům, po bok těch, které nenávidí. Někdy je snazší umřít než žít dál. * Pitoreskní, bizarní, paranoidní svět – nevhodné pro ty, kteří mají rádi Medvídka Pú, vhodné pro ty ostatní.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. četl jsem starý vydání. Je v tomhle něco nového mimo obálky?

  2. nové vydání
    Hrozně moc jsem doufal, že pár povídek do nového vydání přibude… Vlastně proto jsem si nekoupil původní vydání. Říkal jsem si, že časem se počet povídek zdvojnásobí a bude z toho solidní knížka.
    Tohle má aspoň supr obálku, takže do toho půjdu. Věčná škoda toho nevyužitého potenciálu.

  3. fajn čtení
    Je to prima čtení, pro ty co to ještě nečetli, o čemž silně pochybuju, vřele doporučuji. Klasická samoserka do MHD, která bezva čistí hlavu. Akce, hlášky, akce…co si víc přát 🙂

  4. co byste chtěli? je to Žamboch a prachy z toho bude mít tak jako tak. Akorát je prostě smutný, že už nějakých pár let stojí na místě a dál a ne a ne se pohnout z místa. Pořád ta samá šablona, pořád píše o tom samém. Chtělo by to změnu…

  5. změna
    Změnu? A čeho změnu? Žambocha čtu pro to, že píše tak jak píše. A to místo, kam se dle mě dostal, je přesně to místo, kde má být.

    Nechci aby MŽ začal psát jinak a něco jinýho.

    Chci aby MŽ posedla těžká grafománie a zvládal toho napsat minimálně dvakrát víc než do teď… 😉

  6. jenže to je prostě nuda. Na co číst knihu od spisovatele, který tě už prostě nemá čím překvapit? na druhé straně to ale chápu – Jiří Kulhánek si to dovolil jednou a byl za to málem ukamenován.

  7. Žamboch píše pořád to samé ?
    Nevím o jaké Žambochovi je řeč, ale toho co čtu já Miroslav Žamboch http://www.miroslavzamboch.cz/ tak ten má takovej záběr, že pochybuju že tu je někdo v ČR podobný.
    Na ostřích čepelí
    Líheň
    Seržant
    atd…

    vše diametrálně odlišné knihy a až na Líheň (pro mě) všechno nadprůměrné tituly. Na ostřích čepelí řadím mezi vůbec to nejlepší co sem kdy z fantasy četl.

    Ano Kulhánek se opakuje a vykrádá, i když je mi to u něj putna, protože je to prostě sranda a nic od toho nečekám, ostatní vykrádají Kulhánka, protože se to prostě pak prodá, ale Žamboch je trochu jiná liga, co umí napsat hodně různých žánrů.

  8. Herne
    ale já nemluvím o kulisách, já mluvím o příbězích. Ty jsou všechny na jedno brdo. Na začátku osamělý zjizvený drsňák, co se neplete do problémů ostatních (což se časem změní) jde sám proti všem a za pomocí boucaček nebo mečů všechny parchanty vymlátí. Spousta osudovosti, romantiky, bla bla bla. U pár knih dobrý, ale pak dost nuda.

  9. Dex: tak ho prostě nečti ty troubo, kdo tě nutí? 🙂 Ty tvoje výlevy jsou teprve ta pravá nuda.

  10. trouba? určitě jsi nikdy nečetl nic lepšího než Žambocha, když ho tak bráníš. Mimochodem, ten tvůj koment je opravdová nuda 😉

  11. Dex: nebráním, je mi úplně jedno 🙂 Jen nepochopím blbečky tvého typu, co čtou tak vysoce hodnotnou literaturu, že pak musí chodit do diskuzí pod knihu, kterou by si nikdy nepřečetli a blít tam stejné kraviny jako ty 🙂 A to kontra, o které se snažíš je legračně ubohé, tví rodiče byli evidentně sourozenci.

  12. mimochodem, proč se hned musíte všichni uchylovat k nadávání? já tu pouze říkám svůj názor. A kde jsi přišel na to, že čtu vysoce hodnotnou literaturu? 😉

  13. MichaelS
    To Joker … taková hezká věcná diskuze. Trouba, blbečci Dexova typu, blít stejné kraviny, a ještě si schladit žáhu rovnou na rodičích. Udělalo ti to aspoň dobře?

    Jinak do značné míry s Dexem souhlasím, sice si Žambocha kupuji, téměř nikdy mě nikdy nějak vyloženě neznechutí, ale to zacyklování tam cítím také. Což nic nemění na tom, že konkrétně Megapolis se mi líbí velmi, a pro toho, kdo ještě nečetl, jsou to opravdu dobře investované peníze.

  14. Dex
    Jsem trochu zmatený. Takže detektivky jsou nuda? Evidentně ano. Páč někdo spáchá zločin, někdo jiný se ho snaží odhalit a na konci je, v drtivé většině, zločinec potrestán.
    Prostě furt ten samý příběh, dle stejné šablony. Že to vůbec někdo čte… 😉

    Nebo že by to bylo jinak? Že by čtenář mohl být nadšen obsahem knihy, i když může předem odhadnout výsledek? Pro mě je MŽ mistrem svého oboru a jeho knihy čtu právě proto, že je příběh vystavěn tak, jak je vystavěn.

    No a Dexovi názory mi přijdou podobné, jako kdybych dorazil na sraz milovníků dechovky a začal tam do lidí hučet, že ta hudba za nic nestojí, že už bylo všechno dobré napsáno a že by radši měli poslouchat jazz. Asi bych tam dostal na budku. A právem. 😉

  15. drahý Dardalione, ale i detektivka se dá napsat originálně 😉
    A já neříkám, že Miroslav Žamboch nepíše špatně, to vůbec ne. Píše hodně poutavě. Akorát že prostě píše pořád o tom samém a už se dál literárně neposouvá, což je u něj fakt škoda.
    a myslel jsem si, že tohle je stránka o fantasy, sci-fi a hororu, tak kde jinde bych měl říkat svoje názory? na fanouškovské stránce akvaristiky?

  16. Dex
    Nepopírej sám sebe. Psal jsi, že pokud se stavba příběhu opakuje, což v detektivkách zpravidla ano, tak je to po pár knihách nuda. Pokud si nepamatuješ co jsi napsal, tak si to můžeš nejdřív přečíst.

    Také se na mě nepovyšuj používáním oslovení “drahý”. Je to stejně trapné, jako když se někdo uchýlí k nadávkám.

    Spíše jde o to, že furt píšeš o nějakém posunu. No já dost dobře nechápu, kam se má autor z vrcholu ještě posunout.

    A přesně pro to, že jsou tyto stránky věnovány tak širokému záběru, tak si může každý vybrat co se mu líbí.

    Já nechodím psát negativní komentáře ke knihám o kterých předem vím, že nejsou určeny pro mě. Četl jsem první díl Stmívání. Prostě ze zvědavosti. Přečetl jsem, poznal že to není pro mě a tím to hasne. Nebudu chodit ke každému novému dílu psát, že je to furt to samý a pořád ta samá nuda.

    Tvoje komentáře nejsou žádným přínosem. A zvláště ne u této knížky. Povídky z Megapolis jsou naprosto odlišné od všech ostatních autorových knih. Stavba příběhu, tak jak jsi ho už jednou popsal, zde vůbec neplatí. Proto je vidět, že jsi tyto povídky nečetl.

  17. Smutné na tom všem je, že Dex vůbec nevolá po tom, aby se Mirek dal na postmodernistické levicové rebelující psaní řízlé existencionálním poselstvím a společenskou kritikou s lyrizujícími přesahy. Nechce po něm, aby opustil žánr i podžánr. Jen prosí Mirka, aby přestal být nejlepším z Moravanek a stal se zase Bregovičem. Aby přeskočil svou laťku. Překonal svůj svěťák. Chce být Mirkem znovu překvapován, ne pouze uspokojovat svou fyziologickou potřebu číst. Za tohle dostal sodu on i jeho rodiče z jedné vody?

    A od koho už by měl tohle chtít, než (bez ironie) jednoho z nejtalentovanějších a nejpracovitějších autorů u nás?

    Ale tohle si musí Mirek Žamboch rozhodnout sám, co je jeho prioritou.

    PS: Nemyslím, že diskuse pod knihou kteréhokoliv autora na FP opravňuje autorovy fandy k tomu, aby ji prohlásili za vlastní sraz.

  18. to Dardalion
    No, myslím, že mícháte hrušky s rajčaty. Znám mnoho různých typů detektivních příběhů v literatuře i filmu a je to stále detektivka. Různé postavy, různá pojetí, různé motivace, různé charaktery.

    Autorský posun znamená: “OK, tohle zvládám bezpečně. Pojďme to celé zkusit jinak.” Je to asi jako když Miéville opustil Bas-Lag a napsal Unlundun a hned po něm Město a město.

    A je-li Mirek na vrcholu – co když jen přes mlhu obdivovatelů nevidí, že o kousek dál ten kopec stoupá vzhůru? Vyleze na Sněžku a nezkusí ten Everest?

    Osobně mi přijde tragické, smíří-li se autor ve třiceti, že vlastně už nemůže dát víc a začne svou tvorbu sekat jako konzervy. Ačkoliv na tom není existenčně závislý.

  19. Dardalionovi:
    a že jsou tvé komentáře nějak přínosné 🙂
    a myslel jsem, že není zakázané svůj názor, ale jak tak koukám, tak asi je. Ale já tě chápu… takže tuto diskuzi považuji za uzavřenou. Vy si čtěte svého několikrát zrecyklovaného Žambocha a já taky půjdu za svým. Přeji hezký večer

  20. Nez neco vypustim, tak se zamyslim (aspon trosicku) … pro Dexe
    >Akorát je prostě smutný, že už nějakých pár let stojí na místě a dál a ne a ne se pohnout z místa. Pořád ta samá šablona, pořád píše o tom samém. Chtělo by to změnu…

    Megapolis, podle toho co jsem nasel, je jeden z nejstarsich publikovanych textu MZ (http://www.neknihy.cz/user/recenze.asp?id_knihy=52&app=1512010503)

    Posledni vydani se od toho z roku 2000 zrejme v necem odlisuje. Nicmene neni divu, ze na nejmin 10 let starem textu neni videt vyvoj 🙂

    Radim

  21. to Radim Sypták
    K zamyšlení – a neberte to jako flame o MŽ, nýbrž jen jako poznámku k udržení logické argumentace v diskusi:

    Nemůže být PRÁVĚ skutečnost, že má deset let starý text takto plodného autora podobné znaky jako jeho pozdější dílo důkazem autorské stagnace?

    Myslím, že reagujete na něco a argumentujete něčím, co Dex vůbec neřekl – Dex nikde netvrdí, že považuje knihu za novou, přičemž vaše reakce vychází právě z tohoto předpokladu.

  22. Dexi: Pláčeš hochu na špatném hrobě. Jak vidíš, spousta lidí chce pořád to samé a také to dostává. S tím už asi nic nenaděláš.

    Když jsem dospěl do stádia, že jsem dokázal slušně odhadnout co vše se bude dít a jak to dopadne (Drsný spasitel), tak jsem přestal Žambocha kupovat a je to.

    Dardalion: Co to sakra je s tou detektivkou? To teď jsou žambochovy knihy nový žánr, žambochovky?, že je srovnáváš nikoli s vývojem jiného autora, ale spíše celého žánru? To trochu smrdí.

  23. to standa.e
    >reagujete na něco a argumentujete něčím, co Dex vůbec neřekl
    Kdyz to ctu tak asi jo :). A jak jsem psal, priste se zamyslim nez neco vypustim :).

    >Nemůže být PRÁVĚ skutečnost, že má deset let starý text takto plodného autora podobné znaky jako jeho pozdější dílo důkazem autorské stagnace?

    Tohle je strasne subjektivni. Kdyz to aplikujeme treba J.Vernea. Porovnejte si treba na ‘Pet nedel v balonu’ (1863) a ‘Cesta kolem sveta za 80 dni'(1873). Najdete spoustu podobnych znaku, ale muzeme podle toho rict ze autor stagnoval? Treba jo, treba ne… Urcite bych dokazal argumentovat za obe strany. Ja jsem ale strasne rad, ze obe knihy byly napsany. Jako kluk jsem je zhltnul. Takze zpet ke skutecnosti, ze podobne znaky v dilech spisovatelu muzou byt dukazem stagnace. Ano… muzou, ale nemusi a kde je ta hranice, to je na ctenari…

  24. Re: R. Syptak
    Ten Verne je dost dobry priklad. “Pet nedel” a “Cesta 80” maji sice podobne znaky, ale lisi se v mnoha dulezitych bodech, napriklad chovanim postav, vyvojem pribehu a podobne. Myslim, ze Dexovi vadi, ze nove Zambochovky jsou jiz tak hluboce sablonoidni, ze cloveka uz neprekvapi ani postavy, ani jejich hlasky, pri cteni posledniho Baklyho jsem mel neprijemne casto pocit, ze ctu jinou starsi Zambochovku. To se mi u Verna nestalo a precetl jsem Verneovek rozhodne vic nez Zambochovek.

    Pro mne to bylo jasne znameni, ze mam zacit Zambocha vypoustet. Nikterak to neresim, nebrecim kvuli tomu, autorovi nespilam, ale ano, Dex ma pravdu, je to stagnace. Takze prosim Dexovi nenadavejte za to, ze ma pravdu, pokud vam to nevadi, tak tim lepe pro vas, mate vic ctiva, ktere vas potesi. Konec koncu, porad je na tom Zamboch lepe nez Eddings, u ktereho jsem po pate knize uz nevedel, jestli ctu neco noveho, nebo zase neco jiz precteneho, tak spatne na tom se Zambochem prece jen nejsem.

    Ale priznam se, ze je mi ciste sobecky lito, ze me treba v tom Baklym nezkusil trochu prekvapit necim novym, urcite by to zvladl, pise moc dobre. Mozna je problem v tom, ze moc casto :-).

  25. Co chcete?
    Chcete změnu? Přečtěte si predátory. Tato kniha (dle mého soudu Mirkova nejlepší) se odlišuje od jeho “běžné tvorby”.
    Na druhou stranu i v pokračování příběhů o Baklym je vidět posun. Pokud někomu vadí že na začátku knihy je drsný bijec a na konci knihy je stále drsný bijec, tak nevím proč to čte. Pokud nemá autor hlavního hrdinu pohřbít, tak může jen docházet ke změně kulis a psychologickému vývoji postav, u Baklyho k tomu došlo, například povídka o jeho drogové závislosti a následné nové chuti k životu způsobené závislostí kterou nemůže naplnit, tak to pro mne osobně bylo novum. A pozitivní.

  26. to Zdenál
    co chceme? aby autor přestal s tou stagnací. Aby napsal nějakou pořádnou pecku, aby si čtenáři uvědomili, jak moc je šablonovitý a přestali ho plácat po ramenou, a říkali: Ještě několikrát stejný příběh akorát s jiným názvem.
    A jak říkám, Žambochův styl se mi líbí, jeho knížky mám rád, ale to jak stojí na místě a nikam dál nekráčí, je smutný.

  27. U této knihy ale je třeba říct, že zde je Žamboch svěží, neokoukaný, mladý a originální.

  28. Megapolis je spolu s Líhní IMHO to nejlepší, co Žamboch kdy napsal.

  29. ale já nemluvím o Megapolis, já mluvím o Žambochově tvorbě jako takové

  30. Tak, a všichni studenou sprchu, ručníkem vydrbat do červena a před spaním si přečtěte kousek Víly Amálky a žabky Márinky. Jasné?

  31. dotaz
    >Lorandel – 13. 12. 20:05
    >četl jsem starý vydání. Je v tomhle něco nového mimo obálky?

    >Dex – 13. 12. 20:48
    >jo, jako bonus ke knize dostanete nafukovacího Žambocha do vody.

    Ten nafukovací Žamboch do vody, jak je velký ? Potřebuji něco k vodě na léto, abych tím postrašil děti.

  32. to cpt Pirk
    Megapolis není “nafukovací Žamboch”, kniha má stejný formát jako JFK série a stejnou sazbu, tzn. velikost fontu, okrajů atd. Vzhledem k počtu normostran rukopisu to bylo nejlepší řešení. Zvolili jsme právě tuhle variantu před formátem ostatních Mirkových knih jako Čas žít, čas zabíjet atd, kde bychom v tomto případě sazbu museli trochu přifouknout, aby kniha vypadala jako kniha, nikoliv sešitek se hřbítkem půl centimetru:-))

  33. Zdunek: zato ty to tím svým tady fakt pozvedáš 🙂 Prostě tě sere, že nedokážeš být tak vtipný a nad věcí 😉

Zveřejnit odpověď