Dracula

Dracula
  • Autor:
  • Nakladatelství: Dobrovský
  • Cena: 199 Kč
  • ISBN: 978-80-7390-045-8
  • Vyšlo: 8. 10. 2013
  • Žánr: horor
  • Provedení: váz.
  • Autor obáky: Jiří Miňovský
  • Počet stran: 398

Nejslavnější hororový příběh popisuje formou dopisů, deníkových záznamů a novinových výstřižků popisuje děsivé věci, které se odehrávají v blízkosti tajemného maďarského hraběte. Jak odhalí právník Jonathan Harker, s hrabětem není vše v pořádku. V ohrožení se ocitá i Harkerova snoubenka Mina, proto přijíždí profesor Van Helsing a začíná hon na upíra. * Kniha byla nesčetněkrát zfilmována, nejslavnější adaptace pocházejí z let 1931 (Tod Browning, hlavní role Bela Lugosi) a 1992 (F. F. Coppola, hlavní role Gary Oldman).

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. To Podchaljuzni
    Tak teď už asi ano. Nová verze? 🙂

  2. Nebyl Maďar, že by byl Číňaň nebo Vietnamec? Ti jsou v každém státě:DDD

  3. Maďar?
    Vzhledem ke střídání státních útvarů v dané lokalitě se to těžko konkrétně určuje, ale vzhledem k dlouhověkosti upíra připadá v úvahu i tohle národnostní zařazení – jen jako jedno z mnoha. Sedmihradsko (Transylvánie) bylo po většinu své existence součástí Uherska – i v době napsání románu. Rumunsku připadlo až po I. světové válce. Dracula byl tedy formálně Maďar, tedy přesněji občan Uherska, alespoň z hlediska státní příslušnosti v době, kdy se román odehrává. Sedmihradsko bylo v historii několikrát samostatným knížectvím s velmi pestrým národnostním složením, mimo jiné i s německou a českou menšinou, reálné určení národnosti by tudíž mohl být problém.

  4. Navíc románový Dracula – na rozdíl od historického – NENÍ Valach. A nesídlí v Transylvánii, ale (v nejlepším případě a s přimhouřením oka) na jejím nejsevernějším pomezí… V dobách, kdy k Československu patřil i kus Ukrajiny, to od jeho hranic bylo jen asi sto kilometrů. A ano, tehdy už to bylo Rumunsko, ale předtím hezkých pár století Království uherské. Ba co víc, v době, kdy tam Jonathan Harker měl cestu, byl jeho hostitel nejen Maďar, ale taky Rakušák – respektive občan císařství Rakousko-Uherského…

  5. Občan R-U být klidně mohl, ale rodem to byl Valach.

  6. Valach narozený v Sedmihradsku
    Takže si to shrneme. Ten skutečnej byl Valach, narozenej v Sedmihradsku a tamní domorodci ho za upíra nepovažujou, románovej (upír) je z Uherska – tedy formálně Maďar. Z hlediska státoprávního uspořádání byli Maďaři oba, přesněji občané Uherského království (resp. Rakouska – Uherska). Národnost nechť si každý vybere dle příslušných národopisných studií.

  7. Tenkrát se nějaké “občanství” nebralo moc vážně. Draculovi předci i on sám byli chvíli vazalové uherského krále, chvíli tureckého sultána, chvíli samostatní… Vždy však byli pány Valašska. Prostě Valaši.

  8. Odkud ten chlap vlastně teda byl…?
    Podchaljuzin :
    Vlašsko a Valašsko…

    Vlachy, Vlašsko Severní Itálie.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_historick%C3%BDch_zem%C4%9Bpisn%C3%BDch_n%C3%A1zv%C5%AF

    Valašsko je hornatá oblast v nejvýchodnější části Moravy
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Vala%C5%A1sko

    Valašsko (rumunsky Țara Românească nebo Valahia) je historická země na jihu Rumunska
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Vala%C5%A1sko_(Rumunsko)

    Jedno vím jistě – domů bych ho nechtěl! :-))

  9. My jsme Valaši, chlapci jako fík a náš kapelník, sú strýc Drakulík!

  10. Obálka
    No, to nic nemění na tom, že ta obálka je šílená 🙂

  11. Podchaljuzin:
    Já si to myslel! 🙂
    A ti naši valaši ti jsou taky s nimi nějak propjatí, nebo to je úplná náhoda?

  12. to KarelC
    Příbuzní. Máš to ve svém vlastním odkazu B 🙂

  13. Podchaljuzin:
    Mohl bych vlastní odkazy alespoň číst, že? 🙂
    Díky-. Já to nějak přeskočil.

  14. Horní Uhry
    Uhry bývala dost populární líheň postav.
    Nikola Šuhaj má při svém návratu domů společníka jménem Uhrín a Jánošík měl zase mezi hornými chlapci jistého Uhorčíka. Občas přemýlím, zda ti dva vážně oba existovali, nebo u Šuhaje ten společník dodatečně vznikl na základě Jánošíkovy legendy.
    Ostatně i Šuhaj a Jánošík mají některé společné prvky…

Zveřejnit odpověď