Komiksový mikroskop – The Fall of the House of Usher

Není to tak dlouho, co jsme se společně podívali na adaptaci básně hororového mistra a jednoho z průkopníků detektivního žánru Edgara Alana Poea jménem The Conqueror Worm. Zhruba po půl roce vychází za mořem další adaptace, a tentokrát půjde o jednu z nejznámějších povídek The Fall of the House of Usher.

The Fall of the House of Usher

Příběh je jednoduchý. Vypravěč, kterým je jakýsi jednooký potulný mnich, možná taky vágus, těžko říct, nám přináší příběh muže jménem Allan, který se vypravil za svým starým přítelem Roderickem Usherem. Důvodem této cesty je naléhavá zpráva, kterou právě od Rodericka dostal. Po nepříliš příjemné cestě dojede Allan konečně k domu, který se nachází v zamlžených močálech, a když do sídla Usherů vstoupí, čeká ho nemilé překvapení v podobě vstupní haly plné mrtvol, a to rozhodně ne čerstvých. Zpanikaří a vrazí do sochy, která na něj spadne a úderem do hlavy ho omráčí. Když se probere, leží v posteli a neví, jak se do ní dostal. Vydá se tedy hledat svého přítele a záhy ho najde, jak skicuje svou sestru Madeline. Allan postupně zjišťuje, že malování se stalo pro Rodericka smyslem života a obsesí, která sahá až za hranice zdravého rozumu.

Tomu, kdo zná předlohu od E. A. Poea, dozajista neuniklo několik zásadních rozdílů. Autor Richard Corben přidal prvky tvorby obrazů, které bychom mohli spojit spíše s Obrazem Doriana Graye, ale Corbenovo mistrovství je právě kresba, a tak se rozhodl povídku adaptovat poněkud volněji a můžu říct, že to komiksu jen prospělo. Z každé stránky na vás dýchá hororová atmosféra tak silně, že zasáhne i váš sluch a čich. Jakmile se čtenář dostane ke scénám, kdy Roderick Usher maluje, přichází opravdová mistrovská díla ve využití komiksových možností. Corben zde vytvořil doslova obrazy v obrazech.

The Fall of the House of Usher je prvním sešitem ze dvou a já se už dnes nemůžu dočkat pokračování. Rozhodně doporučuju všem a především těm, kteří Richarda Corbena neznají nebo si myslí, že jim jeho styl kresby nevyhovuje. Ukrátíte si tím čekání na komiks Ragemoore, který také ilustroval a který vyjde (doufejme, že brzy) i u nás.

Vojtěch Rabyniuk (redaktor)

vojta.rabyniuk@fan­tasyplanet.cz

Přečtěte si také minulé díly Komiksového mikroskopu.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

14 komentářů

  1. Ragemoor
    Ahoj Vojto, tvé články o komiksech, které léta sbírám, pravidelně čtu. Chtěl jsem se tě zeptat na zmíněný Ragemoor. Jak se ti tento komiks líbí? Corben v něm exceluje barevnými obálkami, o tom žádná, vnitřek ladí na atmosférickou strunu a je vyveden černobíle. Nicméně mi příliš nesedí efekt, kterým je každá stránka prohnaná – něco jako americká retuš, až lehké máznutí… Dost mi to kazí zážitek. Když porovnám obrázky na obálce a potom vnitřek, tak jsem lehce zklamán… Jaký je tvůj názor na toto dílo? Jinak Corbena mám opravdu rád.

  2. Ragemoor
    Ragemoor vychází koncem května, CC dokonce chystá limitku.

    Jinak tohle je jeden z těch komiksů, ke kterým se musím dostat, klidně i v digi verzi.

  3. Tohle vypadá rozhodně zajímavě a byl bych rád, kdyby to vyšlo i česky 🙂 Na Ragemoore je taky vysloveně těším.

  4. Ragemoor (to Anonym)
    …právě s ohledem na tu limitovku se ptám. 2.000,- Kč mi za 112 černobílých stran (víceméně) přijde opravdu hodně. Ano, balení obsahuje spoustu pěkných věcí okolo atd., ale přece jen. Mám hlavně problém s tím, že mi rozhodně nepřipadá, že by tohle Corbenovo dílo zasloužilo takhle exkluzivní limitovanou edici. Existuje spousta majstrštyků prověřených léty, které se stále (pro svůj úspěch) dotiskují. Ragemoor je rok starej komiks. Přijde mi to dost drahé a to píšu jako majitel limitovky Drsné školy.

  5. K tomu malování – ono nejspíš nepůjde ani tak o “Obraz Doriana Graye”, jako o další Poeovu povídku “Oválný portrét”. Její námět je s “Domem Usherů” dost podobný a nebylo by to poprvé, kdy byly v adaptaci obě propojeny; vím, že už jsem to zažil v přinejmenším jedné filmové versi, jen si nevzpomenu, která to byla…

  6. Admin Walome (dříve jako Anonym, který zapomněl vyplnit tuhle kolonku :) ) napsal:

    to Corvus
    Mezi námi děvčaty, TAKOVOUHLE limitku by si zasloužila právě Drsná škola. Já právě do limitky Drsné školy nešel, protože mi přišlo, že je to za dost peněz málo muziky – na druhou stranu všichni asi víme, že hodnota limitovaných edic není v tom, co je její součástí, ale v tom, že je limitovaná – na Aukru se nedávno Drsná škola vydražila za 4500.

    2000,- za takovou limitku je podle mě slušná cena, já hádal 2500,- a podle mě to hodnotu bude mít časem ještě větší.

    Jo, to taková figurka majora Zemana za 3500,- , to je mega fail 😀

  7. To Corvus:
    Ad Ragemoore měl sem možnost vidět dílo na arších přímo z tiskárny a musím říct, že ať už to digitálně působí jakkoliv na papíře to rozhodně funguje. Já osoběn bych nelitoval jediné koruny za Ragemoore 🙂 Corben je vynikající kreslíř a mít ve sbírce takovýhel unikát jako je Limitka od CC se prostě musí každému sběratelovi líbit.
    Jinak díky za podporu 🙂

  8. Mistr Leonrad
    Leonarde samozřejmě máš parvdu 🙂 Vůbec sem si to neuvědomil, ale zěptně sem si znovu povídku přečetl a dokonce je tam přesně zachycena finální scéna ( ač s trochu jiným vztahem mezi modelem a malířem). Je vidět kdo je tu znalec 🙂 Díky za doplnění 🙂

  9. To Schramm:
    Tak nejsi asi jediný, kdo byse rád dočkal Corbenových adaptací poea v češtině a kdo ví, třeba vydají vAmerice nějaké souborné vydání až se sesbírá alespoň 5 sešitů a pak už to bude zase o krok blíž 😉

  10. Ragemoor – limitovka prodána za 52 minut!
    …ještě pár slov k Ragemoor: 52 minut stačilo na vyprodání všech sta limitovaných kousků! Oproti Drsné škole, která zmizela cirka za 5 hodin je tohle velice slušný výsledek. Ukořistil jsem číslo 4 a mám fakt velkou radost, do toho nakonec jít. Dvojka je sice opravdu velký peníz, ale tohle vydání půjde každým rokem hodně nahoru. Těším se na “show” na aukru, kde se objevují šílenci, kteří nevydrží a prodávají booky pod cenou už za cca měsíc, dva… Blázni. Raději hladovět, než prodat takový skvost!!!

  11. no nevím jestli pod cenou:) .. ale spíš to vidím jako že praktikují systém:”koupím dva, jeden prodám a pro sebe to mám pak vlastně zadarmo”… s tím, že je v tom určitý riziko.

  12. pro willise
    No, tak já myslím, že za takových 5 – 10 let se rozhodně Drsná škola nebo Ragemoor nebudou prodávat za 4.000,- Kč. Podle mě je to uspěchaný prodej. Nicmíně jako sběratelovi mi to, co jsi popsal, přijde jako pěkně neeticko-sběratelská sviňá#&@!. Za takovéhle vyžírky bych ty panáčky nechal pověsit za koule do průvanu (ať si o tomhle názoru každý myslí co chce). Holt v sobě nemáme žádnou sběratelskou čest 🙂 V kyždém případě vydání je to opravdu luxusní, i když jsem stejného názoru, že v této edici měl vyjít Hard Boiled.

  13. Hard boiled
    Nevím nevím přiznám se, že v tom velkém formátu by mi drsné Scifi kterým Drsná škoyl bezpochyby je asi vkožené luxusní/historické vazbě moc nevoněla naopak nějaký vystlaný steel box to by byla teprve věc, ještě tak aby panty byli jako dráty robotů, se kterýma se uvnite setkáme no no…to už toho chci asi fakt moc 😀

Zveřejnit odpověď