Komiksový mikroskop – Superman Unchained

Do kin vletěl Muž z Oceli rychleji než vystřelená kulka a nadchl miliony diváků. A se stejnou vervou se přiřítila i nová comicsová série od DC: Superman Unchained.

Superman Unchained

V Japonsku hleděl v malebném městečku Nagasaki jednoho krásného letního dne foku 1945 malý šikmooký chlapec na oblohu, kde letěl jediný velký letoun. Samozřejmě, že to řekl dospělým, ale je to přeci jen jeden letoun, nejspíš průzkumník. Pak letadlo vypustí bombu, ale ta se rozpadne a dolů se řítí jen postava… a tím skončil nejen tento den pro Nagasaki.

Nyní se zaměříme na současnost, kde náš hrdina Kal-el, známý též jako Superman, letí vší rychlostí vstříc obrovské stanici. Proletí skrz a začne ji trhat na kusy. Ne nebojte se není to nějaký rapl nebo periodicky se opakující dny hysterie a nervozity Kryptoňanů. Zmíněný satelit se totiž nekontrolovatelně řítí k povrchu Země, a pokud by dopadl svou stávající rychlostí do obydlené oblasti, bylo by to vskutku nemilé a smrtící. Samozřejmě, že náš hrdina vše zachrání, ale je tu jedna podezřelá věc. Tohle totiž není první objekt, který se zřítil. A jeden z nich se nenašel a to se Supermanovi nelíbí. A to, co najde dole? To najdete vy v prvním čísle Superman Uchained!

Jaká jsou největší pozitiva tohoto sešitu? Tak za prvé kresba Jima Leeho. Jasně, jasně… spousta lidí může namítnout, že jeho kresba je kýčovitá, ale s tím si můžete víte co! Jim Lee kreslí tak, jak by chtěl umět kreslit Liefeld. Akčně, precizně a kurevsky líbivě. Když k tomu přidáte fakt, že v tomhle sešitu je megastránka, která se dá použít i jako plakát, tak nejednoho fanouška momentálně přepadá nerdgasmus.

Plus číslo dvě je scénář. Už jen jméno Scott Snyder přináší velká očekávání. A ta byla naplněna. Samozřejmě, že pokud někdo nebude souhlasit, můžeme se o tom pobavit níže v diskusi, ale vezměme fakta. Dialogy/monology naprosto precizní, jasné a trefné. Nápad a pointa prvního čísla – jednoduše kulervoucí. A zároveň s pointou hodnou mistrů jako je Aaron, Brubaker a podobní přichází i clifhanger a ta chvíle němého ticha, kdy ihned toužíte po pokračování.

Suma sumárum máme skvělou kresbu, super scénář a vynikajícího hrdinu. Co chcete sakra víc?

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

2 komentářů

  1. Film se mi líbil, doma mám Utajený počátek (ještě jsem se k němu nedostal) a Superman mě nijak extra neláká. Ale tohle vypadá dobře.

  2. Superman Unchained
    Ahoj.Prosim te chtel bych se zeptat.Da se tenhle comics u nas nekde sehnat.Dik.

Zveřejnit odpověď