Scott Pilgrim 3 – Nekonečný smutek

Scott Pilgrim chodí s Ramonou Flowersovou. Jenže na to, aby si právoplatně mohli užívat jeden druhého, je potřeba porazit sedm Ramoniných zlých bývalých kluků. Dva už jsou minulostí, třetí ho čeká právě teď. A co čert nechtěl, třetím Ramoniným ex je Todd Ingram, který v současné době hraje v kapele The Clash at Demonhead, se kterou zpívá zase Scottova ex, Envy Adamsová. Připočítejme si do toho ještě Scottovu další bejvalku, středoškolačku Kudlanku Čau, bubenici kapely Sex Bob-Omb Kim Pineovou, se kterou Scott taky kdysi něco míval, a hláškujícího spolubydlícího Wallace Wellse a máme jistotu, že se následujících dvě stě stránek Scott vážně nudit nebude.

Scott Pilgrim 3
Scott Pilgrim 3
Scott Pilgrim 3
Scott Pilgrim 3

Má to těžké, ten Scott, vážně. Nejenže se musí zabývat Ramoninými zkrachovalými vztahy, ale i svými, i když, upřímně řečeno, za to si může jen a jen sám. Kudlanka Čau z nouze zakotvila u Scottova kamaráda Mladého Neila, Kim Pineová se tváří, že ji dávný rozchod se Scottem vůbec nevzal, a z Envy Adamsové se pro jistotu stala supermrcha s nosem pořádně vysoko. A navíc ten Todd, pitomec na entou, basák The Clash at the Demonhead a vegan. Právě díky veganství dokáže ovládat supersílu, která mu umožní například zbořit celé nákupní centrum anebo své milé vyjádřit svou lásku velmi neortodoxním způsobem. Nebo si myslíte, že díru do Měsíce umí udělat kdekdo?

Ano, na první přečtení se shrnutí děje podobá nějaké nablblé soap opeře pro mládež, rovnice ona má ráda jeho, on miluje jinou a jejich různé odvozeniny, ale dejme si k plusovým znaménkám kresbu Bryana Lee O´Malleye, popkulturní hlášky a konstrukci příběhu ne nepodobnou starým dobrým arkádovým hrám. Co kluk, to level výš, Scott za každý scoring dostává odměnu (poražení bývalí se efektně rozsypou na penízky, rozblikají se bonusové body a v tomto díle Scott dostane i atraktivní bonus!). Fanoušci hrávající za svého nevinného mládí gamesky od Super Maria po Tekken musí řvát nadšením. Ve třetím díle není tak atraktivní boj Scotta s Toddem (ten finální se mimochodem sfoukne celkem rychle), ale bitka mezi Envy a Ramonou. Ono takové kladivo na supermrchy, které si Ramona schovává v kabelce, není k zahození. Slečny jsou na sebe navíc úplně stejně surové jako pánové a konečně uvidíme, jaké to je omlátit někoho o strop. Nejlepší postavou celého příběhu ale nejsou ani Scott, ani Envy, ani Ramona, ale úžasný, poživačný, sarkastický a neuvěřitelně hláškující Wallace Wells, Scottův homosexuální spolubydlící. Každé okénko s ním je jednoduše požitek.

A kdyby náhodou byl příběh obsažený v této knize někomu málo, tak na závěr následuje malá přehlídka Scotta a spol. v rukou jiných výtvarníků a kvíz ohledně událostí z prvního a druhého dílu. Kdybyste náhodou nevěděli, kdo, s kým, kde a kdy – a to nemusíte mít handicap jen z toho, že jste si koupili třetí díl jako první – pak už to budete vědět stoprocentně. Jen tajemství, kdo je sakra ten Gideon, zůstane asi neodhaleno ještě pár dílů.

Pořád se něco děje… Nová přítelkyně Ramona Flowersová Scottovi dost komplikuje život. Jeden po druhém se objevuje jejích sedm ďábelských bývalých kluků a Scott s nimi musí bojovat o právo s Ramonou chodit. Todd Ingram, expřítel číslo 3, má navíc na Scotta další páku: chodí s jeho někdejší životní láskou! Envy Adamsová zlomila před rokem a půl Scottovi srdce. Teď je zpátky na scéně i se svou zkázonosnou art-rockovou kapelou The Clash At Demonhead. A chce, aby jim Scottova kapela za dva dny předskakovala – přesně tolik času má Scott na to, aby se utkal s Toddem, definitivně se přenesl přes rozchod s Envy, zajistil, aby s ním byla Ramona dál šťastná, odrazil návrhy bývalých holek a nacvičil nový setlist. Nenechte si ujít nejnovější díl grafického románu na pokračování, který The Globe and Mail označuje za „kanadskou odpověď na Pancéřovou holku!” (anotace)

  • Scénář: Bryan Lee O’Malley
  • Kresba: Bryan Lee O’Malley
  • Formát: paperback
  • Počet stran: 192
  • Cena: 199 Kč
  • Vydal: BB/art, 2011

Vendula Brunhoferová (redaktor)

vlcacka@atlas.cz

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď