Legenda o Ráhovi a Mudlech – Stouffer Nancy K.

Neříkám, že bych neměl rád pohádky. Mám, jen jsem z nich už vyrostl. A kdyby tato kniha měla dvakrát tolik stran, nevím, nevím, jestli bych se odhodlal ji přečíst. Podívejme se ještě jednou na román, který vyvolal otázky ohledně autorství Harryho Pottera.

Stouffer Nancy K. - Legenda o Ráhovi a MudlechDěti určitě budou mít radost, že písmenka jsou velká, v knížce najdete i jednu kartičku z vedlejších postav (těžko říct, jestli je jich víc a jsou náhodně vloženy do knih) a ke konci knihy je i několik pěkně vyvedených obrázků, které zobrazují určité momenty příběhu. Pokud se náhodou ztratíte ve jménech, o čemž ovšem pochybuji, protože jich není tolik, tak v závěru je rejstřík veškerých postav. Dětem to možná pomůže.

A o co se vlastně jedná? V minulosti byla atomová válka a bohatší vrstva obyvatel nasedla do lodí a uprchla na druhou pevninu. Většina chudáků, která zůstala, zemřela. Ovšem někteří přežili. I když poněkud v jiné formě, formě Mudlů. Citace z knihy: „Mudlové vypadají jako děti – jsou malí, křehcí a mají velké holé hlavy. Dlouhý čas žili v temné zemi, obestřené purpurovými mraky, přes které neprosvitl ani jediný paprsek slunce.“ Abyste si je dokázali lépe představit, pomůžou hodně obrázky a pocit, který jsem z nich získal, je komičnost a milost.

No a do této země se dostanou dvojčata, která  svá vlastní matka (lidská) raději poslala po řece pryč, než aby musela zemřít v další válce, která se rozprostřela i na tomto druhém kontinentu. Cestu přes moře překonají za pomoci mořských zvířat a nakonec doplují do země Mudlů. Ti jsou rozradostnění a zlatou šperkovnici, kterou mají mezi sebou a která v sobě ukryla světlo slunce, nechají vynést na svou věž a konečně mají nádherný den. Rostliny rozkvetou, zvířata začnou pobíhat a vše je veselejší. Dvojčátkům dají jméno Ráh a Zyn. Ti budou společně prožívat dětství, ale v pubertě dojde ke změně. Nebudu to dále rozepisovat, snad jen naznačím, že dětská závist dokáže mnoho.

Kniha je opravdu zvláštní, svému dítěti bych ji asi i koupil, ale pravděpodobně bych ji nečetl čtyřletému synovi, protože několik zmutovaných bytostí, různé názvy, které dítě stěží pochopí a docela netypický přístup oproti různým princům a drakům může být překážkou. Na druhé straně, když to přečtete svým synům, kteří se neustále popichují, věřím, že toho na chvíli nechají, protože konec na ně zapůsobí. Jména všech Mudlů jsou velice zvláštní a vystihují charakter. Např. Pahejl, Nárazníček, Kotlet atd. Překlad je velice dobrý, všiml jsem si asi jen tří chyb, a překlad pěti a půl stránek veršovaného příběhu Rybářská past, to muselo zabrat spostu velmi dlouhých hodin…

Co říct víc, myslím, že pokud v této knize nebude hledat člověk nad deset let nějaká moudra a skrytá tajemství, není to pro něj. Určitě se nad tímto dílkem dá zamyslet a popřemýšlet o životě, ale pochybuji, že je to tak myšleno. Spíše Legendu kupte pro své ratolesti a třeba se z nich později stanou vášniví čtenáři fantasy :-).

Dávám: Pro děti 8/10       Pro dospělé neurčeno

Recenze převzata z časopisu Ramax.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

Zveřejnit odpověď