Zabíječ bestií – Warhammer 5 – King William

Podruhé o Zabíječi bestií: V posledních dvou letech si přívrženci Warhammeru a zejména Gotreka s Felixem mohou mnout ruce. Polaris vydává další a další knihy Billa Kinga s železnou pravidelností. Snad by i jiná nakladatelství mohla následovat jejich příkladu.

King William - Zabíječ bestií - Warhammer 5Před Gotrekem stojí další meta v jeho snaze o heroickou smrt. Kislevské město Praag je obleženo hrůzu nahánějící hordou přívrženců bohů chaosu všeho druhu. Od mutantů a bestií až po válečníky chaosu, barbary a mocné čaroděje všichni touží po ničení a zabíjení. Na hradbách proti nim stojí nepočetní obránci v čele se svým vévodou, pár čarodějů a trolobijců v čele s Gotrekem a Felixem. Nemají naději, ale jsou odhodláni prodat své životy co nejdráže.

Ale i v Praag se tajně připravují skrytí uctívači chaosu, aby obleženým v tom nejméně v vhodném okamžiku vpadli do zad.

O čem bude Zabíječ bestií King naznačil už na konci Zabíječe draků, ovšem obležení Praag je opravdu ve velkém stylu. Na scénu kromě starých známých uvedl nové postavy, díky nimž získal děj na plasticitě a opravdovosti. A nové postavy se objevují nejen na straně dobra, ale i u jeho protivníků. Zde je působivý zejména velitel celé armády chaosu Arek Srdce démona. V pozadí ovšem za nitky tahají čarodějnická dvojčata, která se mihla už Zabíječi draků. Na opačné straně získává prostor jak kislevský vévoda tak i Ledová carevna, ta prostřednictvím Ulryčina otce Ivana Stragova.

Bitevní scény působí skutečně impozantně. Zlovolná kouzla se střídají s řevem šílených bestií; chladnokrevnost a klid, s jakých kislevský vévoda velí obraně města, se mísí s válečnými pokřiky trolobijců; třeskot mečů a seker a potoky krve, to vše dokázal King vtěsnat do knihy. A vše vrcholí skvělým závěrečným střetnutím hlavních protivníků – Gotreka a Areka. Ale nejenom popisy bojů čtenář je živ, autor mu nabízí i intriky a záškodníky vynořující se náhle z příkrovu noci. Kingovi hrdinové se nemohou cítit nikdy bezpečně. Musí se řídit heslem – Vždy ve střehu!

Zabíječ bestií je vyveden v mnohem temnějším duchu než předchozí autorovy práce. Je drsnější, krvavější a plný umírání. Někde v podtextu se pak skrývá něco, co navozuje u čtenáře neodbytný pocit, že všechno dopadne špatně. King dokáže skvěle vystihnout bezvýchodnost situace, přesto nenechá své postavy složit ruce do klína, přiměje je bojovat navzdory všemu a všem. Svým pojetím se tato kniha zatím nejvíce blíží tragice prvních povídek v Zabíječi trolů. K drsnosti a syrovosti celého příběhu velkou měrou přispívá i to, že se autor nebál některé z oblíbených trolobijců nechat zemřít. Samozřejmě, že hrdinskou smrtí!

Dokonce i na samotný Gotrek se změnil. Nijak zvlášť, ale přesto je to posun v jeho vnímání. Tváří v tvář moři vojáků chaosu ztrácí onu auru neporazitelného super bojovníka, kterého nic nemůže zastavit, a s ničím si nedělá problémy. Dokonce může být zraněn a jednu chvíli to s ním vypadá nahnutě! Jeho protivníků je totiž opravdu dost! A nebýt pomoci Felixe a dalších trolobijců …?

Přes všechno temné vyznění celé knihy, nechybí ani humor, často suchý a v hodně černé barvě. Obzvláště scéna v hospodě založená na Gotrekově „smrtelně“ vážném přístupu a celkový vyzněním situace je geniální. Rozhodně doporučuji nepřeskakovat.

Zatím poslední Kingova kniha publikovaná u nás má lehkost a šmrnc. Události se vrší jedna na druhou, děj plyne v rychlém tempu, není tu žádná „vata“. Příběh jsem četl jedním dechem. Už se těším na Zabíječe Upírů! Jsem zvědavý, co William King zase vymyslel.

Překlad je velmi lehce čtivý s minimem chyb. Redakční práce Polarisu byla odvedena velmi dobře. Grafika obálky je v obvyklém Warhammerském stylu, ovšem samotná ilustrace je od jiného autora, Adriana Smitha. Proti J. Gravatovi je jeho vidění Gotreka a Felixe méně schématické, a dodává zejména Felixovi punc větší opravdovosti.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. Souhlas
    Ano. Tuto serii ctu dil po dile a nezbyva mi nez souhlasit, ze kvalita me urcite vzestupnou tendenci a i zabavnost nezaostava. Doporucuji.

  2. Zas tak úplně nesouhlasím s tím, že sága má vzestupnou tendenci (spíš se drží na stejné úrovni, nebo trochu upadá), ale jinak je to opět čtivé, zábavné, nenáročné a je tam celá armáda pro G+F :o).

  3. No já souhlasim s Vinkim, první díl trolobijce byl asi nejlepčí :)))) jinak samozřejmě čtu jednim dechem:))

  4. vyslo to??
    A uz to vyslo, nebo ne? strasne sem se na to tesil, tak doufam ze uz je to venku a ve stredu si pro to asi pudu do knihkupectvi…Vyslo to uz teda vlastne?

  5. No jasne, ze to vyslo – na prelomu kvetna a cervna. Brzy vyjde i Hvezdny vlk (take od Williama Kinga, ale tentokrat z cyklu Warhammer 40 000) a vzapeti na to Zabijec upiru – preklad a prvni korekturu uz mame, takze jen co probehnou jazykove a typograficke korektury a tiskarna to vytiskne…Miroslav Kocian, POLARIS

  6. POLARIS
    Opravdu musím potvrdit, a znovu to uvést, že POLARIS odvádí v poslední době skvělou práci. Ze začátku se mi zdál jejich přístup jako “Je hele, to se jmenuje TROLLSAYER? Tak to bude asi fantasy… dobrý, to teď jede…” Ale v poslední době je cítit kladný vztah k věci a pravidelnost vydávání knih je opravdu mistrná práce společně se zlepšením překladů. Vzdávám holt POLARISU a nechť se dále věnuje své činnosti s takovou péčí a kvalitou.

  7. Zabíječ upírů
    Nevíte náhodou někdo o čem bude a kdy vyjde Zabíječ upírů?

  8. kniha
    Kniha je skvělá za pár chvilek v jednom, dni jsem se dostal skoro do půlky ,příběh je jako vždy svižný a skvěle se to čte , vždy mě mrzí že musím někm odejít a nedočíst alespoň další kapitolu , to se mi u mnoha knih nestává.Jediný mínus cena/počet stran ::( , ale s tím se holt musíme smířit.

  9. Zabijec upiru
    Zabijec upiru by mohl vyjit tak za dva – tri mesice (preklad je hotovy a prvni korektura take). Odehrava se castecne v Praag a castecne v Sylvanii, pravlasti to vsech upiru. Felix a Gotrek se v teto knize setkaji s novym nepritelem (prirozene s upirem) a z duvodu vice mene osobnich jej musi pronasledovat do jeho vlasti. Samozrejme, ze se zase hodne bojuje i caruje, ale jak to dopadne, to prozrazovat nebudu – King to prece jen umi vylicit lepe.

  10. slayer
    nevite negdo jestli se daj sehnat nekde vsechny dili? cet sem akorat troll slayera a to byl myslim 1.dil… diky za rychlou odpoved

  11. slayer
    nevite negdo jestli se daj sehnat nekde vsechny dili? cet sem akorat troll slayera a to byl myslim 1.dil… diky za rychlou odpoved

  12. Dá se sehnat
    Na fantasyshopu se dá sehnat celý Warhamer mimo Trolslayera.

  13. Ja to precet od dvojky do petky a zase nemuzu sehnat trolslayera.

  14. Upíři atd.
    Kdy vyjde Zabíječ Upírů a dotisk Zabíječe Trolů?Kvalita je dost dobrá, ale od WARHAMMERU vyšla kniha Ulrikova Kladiva a ta je vynikající… ( o něco lepší než Zabíječi )

  15. Hahaha, to nemuzes myslet vazne, zabijece nemuze nic prekonat!!!

Zveřejnit odpověď