Válečná lest – Šlechta Vladimír

Vladimír Šlechta je tvůrce několika světů,z nichž nejvíc v současné době letí Krvavé pohraničí. Tomuto světu věnoval několik knih a v nich dal život několika nezapomenutelným hrdinům. Jedním je i Roger Schnirega (čtěte přesně tak, jak je to psáno). Právě o něm je zatím poslední Šlechtova kniha – Válečná lest.

Šlechta Vladimír - Válečná lestPrvní, co věrné „šlechtofily“ zarazí, je změna vydavatele. Můžeme se pouze dohadovat, co bylo oním hybným momentem – a stejně tak se můžeme dohadovat, zda to byla výjimka, či se z výjimky stane pravidlo. A stejně tak je otázkou, jak (a zda vůbec) se to podepsalo na obsahu knihy.
Musím se přiznat, že ač jsem Válečnou lest přečetl se zájmem a rád, přeci jenom se na mém celkovém hodnocení objevují nějaké ty stíny.
Šlechta se nikdy netajil, že Roger Schnirega je jeho nejoblíbenějším hrdinou. Proto bylo pouze otázkou času, kdy mu věnuje celou knihu. Stejně tak oproti jiným dílům Krvavého pohraničí je kniha psaná v první osobě, z pohledu samotného Rogera. Jeho a autorův pohled na svět se však vůbec neliší – což nemusí být chybou na kráse, ale vytlouct by z toho šlo, myslím, mnohem víc.
V knize je šest povídek, povětšinou nových, jež jsou spojeny krátkými „mezitexty“. Ony „mezitexty“ jsou také poněkud ošidné; vždy jedna nebo dvě stránky vyplňují díry, které povídky nezvládly obsáhnout. Přišly mi místy i docela rušivé, místy zbytečné. Vždyť se to přeci dalo doplnit do povídek, citlivě a rozumně – zvlášť, když jde víc o povídkový román, než obyčejnou sbírku. Válečná lest je Rogerovým životním příběhem: počátek jeho kariéry, vzestup, pád a útěk do Šťastné náhody. I tohle město je nejspíše Šlechtovou srdeční záležitostí – pokud si dobře vzpomínám, v některém z rozhovorů uvedl, že celý sborník se měl původně jmenovat „Cesta do Šťastné náhody“ (či nějak hodně podobně).
V příbězích se setkáváme se starými známými, o kterých se buď hovoří, nebo se v ději dokonce i mihnou (a případně zemřou). Válečná lest nabízí další střípek Pohraničí, jež doplňuje pestrou skládačku světa, který Šlechta vystavil. A musí se přiznat, že jeho svět má sílu.
Ovšem jsou tu ty stíny, které jsem zmínil na začátku.
Než začnu rýpat – knihu jsem přečetl téměř jedním dechem. Rogera jsem měl také vždycky rád, možná mi přišel v záplavě Thompsonů a Backerů, kteří pro měďák zradí nejlepšího přítele, jako jeden z mála skutečně lidských lidí. Povídky samy o sobě byly zajímavé a sám bych si někdy přál utéct do pustiny, tam najít staré město, obsadit krásný a pohodlný dům a žít tam v poklidu daleko od hnusu a špíny světa. V tomhle ohledu mi Válečná lest zahrála na citlivou strunu a uvízla v paměti.
Bohužel – a to je prokletí slavných – má Šlechta podle mého na víc. Kdyby každá povídka odpovídala přísloví „každý pes, jiná ves“, nejspíš bych neřekl ani popel. Jenže Válečná lest je příběhem jednoho člověka – Rogera Schniregy. S jeho osobou jsou spjaty dějiny Pohraničí a to mu přesto nebrání zažívat i svá „malá“ dobrodružství (co je zneškodnění sta orků v porovnání s vyvražďovací válkou, která se odehrává v Gordonově zemi?). Čtenář se namlsává, děj graduje, blíží se okamžik nějakého rozhodnutí. Zestárlý, zatrpklý Roger, zrazený přítelem, který si brousí zuby na jeho ženu, pomalu hromadí emoce, které už už hrozí vytrysknout…
Jenže vyvrcholení se nedostaví.
Závěr poslední povídky je nemastný neslaný. V podstatě nijaký. Trochu moralizování v poslední větě ji nezachrání. A tímhle nemastným neslaným závěrem končí i celá kniha. A čtenář se ptá, čtenář křičí: kde je ten zbytek? I když – možná křičím sám. Jsem už takový, že se mi máloco líbí bez výhrad.
Ať tak či onak, Válečná lest je výborným čtením. Stojí za to po ní sáhnout a přečíst si ji – ať už svět Pohraničí znáte, nebo ne. Nicméně se tu nabízelo mnohem víc šancí, které Šlechta promarnil. Mohla to být totiž jeho nejlepší kniha – ale k tomu chybí několik pověstných krůčků. Takhle je prostě jenom dobrá.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. wartrick
    Vidím, že se recenze dostala do “top 10” a tak k ní ještě něco připíšu.Válečná lest nikdy neměla být nějakým „monumentem“, ale prostě jen knížkou, kterou bych si rád přečetl, kdyby ji napsal někdo jiný. Bohužel ji nikdo nenapsal a tak jsem to musel udělat sám. Sborník Válečná lest vznikl v roce 2003 (ano, čtete správně, skutečně v roce 2003), tehdy to vypadalo na (téměř) dva díly. Znovu bohužel – povídka Šťastná Náhoda, která měla být ukončením prvního dílu, se posléze zatoulala do sborníku Legendy české fantasy a autorská práva má stále ještě někdo jiný. A do třetice bohužel – ze strany mého dřívějšího nakladatele byl o sborník s Rogerem Schniregou vytrvalý nezájem. Jsem vděčný Robertu Pilchovi, že knihu vydal a že k ní pořídil úžasnou obálku.K neukončenosti: Válečná lest je sborníkem povídek z Pohraničí, který jsem dlouho sliboval, nic víc. Ono se ani nedá mluvit o neukončenosti, protože přijdou (doufám) další příběhy, které se budou o R. Sch. zmiňovat a ve kterých bude R. Sch. třeba i osobně vystupovat. Koneckonců – závěrečná povídka Válečné lsti je odrazovým můstkem k dalšímu románu.K Rogerově „neúčasti“ v Gordonově zemi – už je tam dost postav i bez něj. Navíc se v G.Z. vyskytují i ti, k nimž má R. Sch. ambivalentní vztah, například Thompson a nebo Rogerova „bejvalka“ Arietta. Je dobře že R. Sch. v Gordonově zemi není (s drobnou výjimkou v prvním díle) – nedělalo by to dobrotu.

  2. Re: wartrick
    Tak herdež,jak to vypadá s těmi Hořícími přízraky, ať už je vydá kdokoliv… ???

Zveřejnit odpověď