George R.R. Martin, Gardner Dozois, Daniel Abraham: Hon na lovce

Hon na lovce je názvem tří slov. Shodou okolností jsou pod knihou podepsány tří jména, které už v žánru fantastiky něco dokázala. Dozois je věhlasný tvůrce antologií. Martin se u nás proslavil vytvořením jedné z nejzásadnějších fantasy sérií naší doby. A Abraham zase prokazuje dnes a denně, že je jedním z nejnápaditějších jmen posledních let, ať už se to týká fantasy nebo scifi. Tahle kombinace osobností snažících se o naplnění jedné knihy nemůže dopadnout jinak než dobře.

Hon na lovce

Univerzum, do něhož nás autoři zavádí, je velmi realistické. Aby lidé byli schopni opustit sluneční soustavu a navštívit hvězdné systémy, na nichž je život, musí jim pomoci vyspělá rasa Enyánců – berlička ve sci-fi často používaná, avšak přesto ji trojce autorů zvládla napsat s invencí. Člověk je totiž používán Enyánci k osidlování nebezpečných světů, kde by mimozemšťané mohli přijít k úhoně.

Není proto podivné, že planetu Sao Paulo s dravou džunglí osidlují lidé z lidské džungle Třetího světa. Lidé, kteří jsou pokřiveni chudobou a bojem o život.

A takový je i hlavní hrdina Ramon Espejo, člověk bez ryzích lidských vlastností, zato člověk přizpůsobený k tomu, aby přežil v tom nejdrsnějším prostředí. Rád si zahřeší, no a když se napije, můžou mu bouchnout saze a může někoho zabít.

Nechce se mu ale čelit trestnému právu, a tak uniká do divočiny. Objevuje rasu mimozemšťanů, kteří se schovávají před Enyánci, a je jí přinucen pronásledovat muže, který by mohl místo ukrývajících se prozradit. Nic však není tak, jak by zdánlivě mohlo být…

Hlavního hrdinu nebudete mít rádi. Už jen proto, že se v něm snoubí až příliš mnoho vad charakteru. Často se vám nebude líbit ani jeho jednání, i když v některých momentech přece jen nějaké kladné body dostane. Kniha je pak často paradoxně o tom, že právě ty špatné lidské vlastnosti pomáhají člověku přežít ve světě mnohem vyspělejších mimozemských ras.

Kapitolou samo osobě je pak vytváření mimozemšťanů. Autorům šlo o to, vytvořit jinozemce tak, aby byli natolik odlišní od lidí, aby vzájemné porozumění dalo co největší námahu, což je další realistický prvek. Za zmínku stojí i to, že knihu přeložil Milan Žáček, což je jen a jen dobře, protože barvitá mimozemská džungle si přímo žádala přeložení novotvarů, se kterými si překladatel poradil bravurně.

Na konci knihy jsou pak dva dodatky. Prvním z nich je doslov, v němž proběhne vysvětlení, jak příběh vznikal, jenž se sám stává zajímavým příběhem o tom, jak a proč kniha spatřila světlo světa až po třiceti letech od rozepsání. Druhý je pak rozhovorem s autory o vzniku románu a rozkrývá autorský proces vytváření knihy.

Hon na lovce je „sci-fíčko“, které by vás nemělo minout. Anotace knihy mimo jiné říká: „…román o útěku a přežití, který klade odvěkou otázku: Co nás doopravdy dělá lidmi?“ A má pravdu víc, než u anotací často bývá zvykem.

Nakladatel: Laser-books

Překlad: Milan Žáček

Počet stran: 352

Cena: 289,– Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď