Nový archiv FP anket

Abychom nemuseli výsledky anket psát do krátkých zpráv a byly snadno dohledatelné, zprovoznili jsme pro vás archiv anket, který naleznete pod odkazem v anketním okýnku (v pravém sloupečku úplně dole).

Představujeme: nakladatelství Planeta9

Devátá planeta, někdy též PlanetaX (X jako “neznámá”, nikoliv jako číslovka 10), hypotetická planeta, zatím neviditelná, se má údajně nacházet v oblasti Kuiperova pásu až někde za planetou Neptun, v temném kosmickém stínu. K mystice tušeného vesmírného tělesa se hlásí celá řada fanouškových uskupení. Jedno takové patří k nakladatelským benjamínkům, ale roste jako z vody. Už přes dva roky se pouští do vydávání jak klasické, tak i moderní sci-fi literatury.

FP novinky

Milí čtenáři, na podzim jsme si pro vás připravili několik novinek technického rázu. Tu první jste jistě nepřehlédli – nad nejnovějšími články je vytvořen prostor pro tzv. FP tip, jinak řečeno……

Polemika: Úvaha o nevděčnosti a lenosti

Polemika: Úvaha o nevděčnosti a lenosti

Jsme nevděční. My, fanoušci fantastiky. Důkazů jsou mraky a jistě budete mít svých vlastních příkladů dost. Pojďme se ale podívat na jednu speciální nevděčnost – na lhostejnost a na to, jak rychle zapomínáme na tradice. Může za to Facebook? Mimozemšťani? Nebo co sakra?

Vyhlášení literární soutěže Vidoucí 2011

Vyhlášení literární soutěže Vidoucí 2011

Vidoucí je literární soutěží elektronického věku. Hlasování probíhá na internetu a jeho veřejné části se může zúčastnit kdokoliv. Příspěvky hodnotí odborná porota, kterou tvoří redaktoři Pevnosti, členové klubů Palantír a Islington a pozvaní externí porotci. Hodnocení je dvoukolové a současně s druhým kolem probíhá veřejná anketa o nejlepší povídku druhého kola, jíž se může zúčastnit kterýkoliv návštěvník stránek.

1. Slet autorů fantastiky (PR)

SFK Avalon, Syndikát autorů fantastiky a časopisy Ikarie a Pevnost organizují ve dnech 8. – 11. 7. 2010 úplně 1. Slet autorů fantastiky. V rámci největšího českého conu Festivalu fantazie a jeho tradiční literární programové linie Avalcon. Pro autory volňásky, pro fanoušky podpisy a zábava!

Historie moderní fantasy #3: 1970-1976

Historie fantasy žánru byla s přibývajícími roky stále bohatší na přínosná a kvalitní díla, která by neměla uniknout pozornosti fanoušků i všech čtenářů dobré literatury. Martin Šust nadále svědomitě vybírá všechna zásadní díla, tentokrát z první poloviny sedmdesátých let. Tato doba je spojována s prvním komerčním vzestupem, který poté vyvrcholil na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let.