Speciálové – Scott Westerfeld

Utopický svět plný radostí a krásy se vrací v románu Scotta Westerfelda už potřetí. Jak však již víme z minulých dílů, nic není tak krásné, jak se na první pohled zdá. Nahlédneme tentokrát pod roušku temné stránky dokonalých bytostí trošku hlouběji?

Speciálové - Scott Westerfeld

Tally se vrací a s ní i celá její parta z minulého dílu: Řezači, manipulativní Shay, dokonce i polomrtvý Zane. Potíž je v tom, že Tally a spol. vstoupili do řad krásných bojovníků zvaných Speciálové. A aby toho nebylo málo, jsou speciální i oproti běžných Speciálům. Elitní jednotka mezi elitou, vycvičená k životu v divočině.

Jak je již dobrým zvykem, Tally má opět vymytý mozek a bez většího přemýšlení poslušně maká pro zlovolnou doktorku Cableovou, potírá revoluci a všechno, co není tak dokonalé jako ona, se jí hnusí.

Ve městě se ale začíná dít cosi divného, rebelové podle všeho rozšiřují mezi běžné krásné (prázdné kebule) léčbu, která jim vrátí rozum; z nemyslícího stáda se pomalu stává stádo myslící. Útěky do divočiny jsou čím dál častější. Je tedy na Tally a její družině, aby se vydali také do divočiny, vypátrali město povstalců a zatnuli revoluci jednou provždy tipec.

Povědomé? Jistě, Speciálové jsou totiž téměř to samé jako Krásní. Vzorec se opakuje téměř dokonale: Tally má vymytý mozek, Tally jde do divočiny, Tally potká rebely, Tally se vyléčí… dobré dvě třetiny knihy zabírá její putování divočinou, ke konci se odehraje jakés takés vyvrcholení, ale trochu to vypadá, že byl autor lehce zoufalý a ukončil to, jak ho zrovna napadlo, aby to měl rychle z krku. Pardon, už mi to prostě nepřijde psané s láskou.

Zároveň se dozvíme jen velmi málo o světě, ve kterém se příběh odehrává; všichni na to čekali první i druhou knihu, že se nelogičnosti nějak vysvětlí, ale v tomto ohledu třetí román poněkud zklame. A dává jasně najevo, že nemá ani zdaleka zájem být něčím víc, než jen zábavnou knihou pro děti.

Což o to, čtivé to je. Scott Westerfeld neztrácí nic ze svého vypravěčského umu. Akce švihá, má to spád, dokonce ani Tallyino stostránkové putování přírodou nevyznívá nudně, je to prostě čtení, které vás do sebe vtáhne. Čtení na jedno dvě odpoledne, přičemž za další dva dny si už na to ani nevzpomenete.

Právě tak musíte ke třetímu dílu série Oškliví přistupovat; nedá vám to víc než zábavu na pár hodin. Některé knihy pro mládež jsou taky jen zábava, ale přesto si z nich odnesete něco víc: prima hlášky, pocity návratu do dětství, chvilkovou bezstarostnost, zamilujete si ty malé prevíty alias hlavní hrdiny. Tady ne. Dětem se to líbit bude, fanouškům série snad také, ostatní si z toho odnesou pocit, že Scott Westerfeld to umí i líp. Mnohem líp.

Speciální případy – z těchto dvou slov běhá Tally mráz po zádech ještě dnes, kdy už není vzpurnou ošklivou. Speciálové byli vždy jen tajemnou a zlověstnou šeptandou. Krásní, silní a závratně rychlí. Mohli jste prožít celý život, aniž byste je potkali. A teď je Tally jednou z nich: bojovníkem, stvořeným k udržování pořádku v dokonalé a krásné budoucnosti. Síla, rychlost a jasná ostrost vědomí jsou tím nejlepším, co Tally dosud zažila. Kdesi hluboko v nitru však stále doutná vzpomínka na něco jiného. Je snadné ji potlačovat dokud Tally nedostane šanci zlikvidovat vzbouřence z Nového Kouře jednou provždy. Ocitne se před poslední, rozhodující volbou: má naslouchat nejasné vzpomínce, nebo splnit úkol, pro který byla naprogramována? (anotace)

  • Speciálové
  • Autor: Scott Westerfeld
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • Série: Oškliví 3
  • Forma: paperback
  • Počet stran: 296
  • Cena: 269 Kč
  • Vydal: Triton, 2012

Také si přečtěte:

Recenzi na první díl, Ošklivé
Recenzi na druhý díl, Krásné

Četli jste tuto knihu? Podělte se o názor. Speciály si můžete zakoupit v našem e-shopu s 15% slevou.

Petra Babuláková (redaktorka)

petra.babulako­va@fantasypla­net.cz

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

1 komentář

Zveřejnit odpověď