Nejlepší fantasy MMORPG, za která platit nemusíte

Už dávno je pryč doba, kdy byly MMORPG hry dostupné pouze lidem, kteří mohli a chtěli platit měsíčně čtyři stovky za předplatné. Většina produkce už se přesunula do vod free-to-play, kam se snáze nalákají hráči, kteří jsou poté ochotní si připlatit, ať už za kosmetické změny, zrychlení expení, nebo třeba bonusový obsah.

The Lord of the Rings Online

LOTRO, jak se fenomenálnímu online RPG ze Středozemě zkráceně říká, už je tu s námi zhruba 6 let. Za tu dobu nabobtnalo do obrovských rozměrů, graficky trochu zestárlo a stalo se dostupným zdarma. Mezi hrami v našem výběru je však Pán Prstenů jediný, který si nechává za část obsahu platit. Free-to-play hráči si tak nemohou užít některá rozšíření, ale pořád jde o zábavu na měsíce, nebo spíše roky pravidelného hraní. To vše v kůži oblíbených ras i povolání, které se ve Středozemi vyskytují.

LOTRO stahujte zde

TERA

TERA je pravým opakem LOTRO i RIFTu, o kterém píšeme níže. Zakládá si hlavně na dvou kvalitách: dokonalém grafickém zpracování a moderním akčním soubojovém systému. Přesto jde o pravověrné MMORPG s hromadou questů, otevřeným světem, rozmanitými rasami a povoláními. Právě na hrách TERA a RIFT můžeme vidět, jak se za posledních pár let MMO svět změnil. Obě hry startovaly jako ambiciózní konkurenti WoW s předplatným, ale obě skončily jako free-to-play. RIFT reprezentuje ještě tradiční větev, zatímco TERA přináší do epických MMORPG moderní prvky, tedy zejména akční souboje, ve kterých jsou schopnosti hráče neméně důležité, než schopnosti postavy.

TERA stahujte zde

RIFT

Největším vyzyvatelem World of Warcraft měl být RIFT. Se svým tradičním pojetím soubojů (targetováním a mačkání klávesových zkratek skillů), hezkou grafikou, vynikajícím systémem povolání a některými neotřelými prvky (vylepšování postavy přes duše a náhodné questy díky interdimenzionálním trhlinám, riftům) se mu to mělo podařit, ale západní MMORPG jsou po vyčerpání od WoW jaksi bez dechu. To nic nemění na tom, že si u RIFTu, který je komplet zdarma, užijete přinejmenším stejný kopec zábavy, jako ve veledíle od Blizzardu.

RIFT stahujte zde

Nezaujal vás náš výběr? Podívejte se po jiných MMO hrách, které vám třeba sednou více.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

6 komentářů

  1. Článek tak trochu o ničem…navíc tu chybí docela podstatné tituly z MMORPG světa, jako je Neverwinter online, Guild Wars nebo Aion, popř. jak píše kolega AoC a SW…slabé, hofdně slabé

  2. Mně tu zase chybí Secret world. Sice to není klasická fantasy a má pár svých much, ale atmosféra a proměnlivost světa je strhující, navíc ve které jiné hře musíte v rámci jednoho úkolu s pomocí netu luštit Ceasarovu šifru, hrátky se světlem a srovnávat změny egyptských hyeroglyfů?

  3. A ja by som pridal Runes of Magic. Obrovský svet, plno questov, dobrý endgame… čo viac si priať.

  4. Ano, Secret World je báječná temnotemná konspirativně-lovecraftovská záležitost se spoustou záhad a logických hádanek, rozhodně doporučuju všem, které tahle problematika baví!

    Z ne-fantasy okruhu mě zaujala ještě MMORPG-střílečka Firefall. Místo brnění jsou tam “létací” robotické obleky, přičemž si můžete vybírat z různých modelů a měnit tak svůj styl hry. Je to zatím jen beta, ale je zadarmo a je k sežrání. 🙂

    RIFT je v podstatě World of Warcraft zasazený do světa na způsob Warhammeru. Není to špatné, ale nějak mi to nic nového nedalo. Grafika je hezká, ale Warhammer Online je zábavnější.

    U LOTRO je potřeba pečlivě vybrat server, některé jsou už úplně mrtvé. Pokud přijdete do Hůrky a tam nikdo, jděte radši na jiný server.

    TERA zaujme soubojovým systémem a poněkud úchylným designem postav, ale jakmile opustíte úvodní ostrov, je to docela nuda. Zóny jsou obrovské a skoro prázdné, nikde nikdo není a všechno je strašně daleko od sebe.

    SWTOR je “Knights of the Old Republic 3” s přilepeným multiplayerem. Mě to nezklamalo, protože přesně to jsem od té hry chtěl :-), ale spousta lidí je kvůli tomu dodneška naštvaná.

    Aion snad radši nebrat. Ta hra je tak ukrutně nudná, že to vyloženě fyzicky bolí. A to jinak vydržím ledacos.

    —-

    A vůbec, kupte si Guild Wars 2. Platíte jen za klienta, hraní je pak navždycky zadarmo. Měsíce a měsíce zábavy za pár stovek. 🙂

Zveřejnit odpověď