Ateliér špičatých klobouků: Škola čar a kouzel trochu jinak

Je tomu už několik let, kdy byl svět naposled masově uchvácen příběhy o čarodějnických učních, a magie byla populární jak mezi fanoušky literatury, tak těmi filmovými. Je pravdou, že popularita žánrů přichází a odchází ve vlnách, přičemž ona současná je zastoupena filmovými a seriálovými zpracováními komiksů. Čas od času se však na scéně objeví osvěžení v podobě žánru či tématu, jež nám připomene jednu z věcí, které máme rádi, ale momentálně jsou uloženy ve spodní přihrádce paměti. V našem případě se tomu nyní děje díky prvnímu svazku mangy Ateliér špičatých klobouků, který v češtině poprvé vydalo nakladatelství Crew.

Vyprávění sleduje dobrodružství a životní cestu Coco, mladé dívky, jež si ze všeho nejvíce přeje stát se čarodějkou. V rámci příběhu je však známo, že se čárům nemůžete naučit, nýbrž se s nadáním pro ně už narodit. Nezbývá jí tedy, než se alespoň kochat pohledem na svět plný magie, a své milované zázraky sledovat pasivně. Tedy, alespoň do okamžiku, kdy její dům navštíví čarodějnický učitel, jenž v Coco magické schopnosti přeci jen vycítí, a po sledu nečekaných událostí ji přijme jako jednu z učednic do „Ateliéru špičatých klobouků“, své školy čar a kouzel. Protagonistka se však musí již od počátku potýkat s množstvím překážek, a to nejen z toho důvodu, že se stala žačkou v poměrně vyšším věku, než je to obvyklé.
Přítomný svazek není výjimečný jen a pouze co se svého vlastního a originálního světa týče, nýbrž i ve způsobu, jakým se zde čáry provozují. Není třeba slov ani složitých formulí. Namísto toho postavy kreslí komplexní symboly speciálními pery a inkoustem, probouzející požadované efekty k životu. Je tedy jasné, že pro řádné kouzlení není potřeba jen slušné porce nadání, ale i léta praxe a cvičení s perem, jež zde nahrazuje kouzelnou hůlku (jemné pohyby při samotném kreslení poté přirozeně zastupují mávání klasickou hůlkou).
Samotná autorka Kamome Širahama je na scéně mangy nepříliš obvyklým úkazem, neboť je známa nejen mezi fanoušky komiksů japonských, ale i těch amerických, pro něž nakreslila nejednu úchvatně vypadající obálku. Její talent se zcela pochopitelně odráží i v Ateliéru špičatých klobouků, v němž se má čtenář možnost kochat kresbami, jež ve správné míře odpovídají „klasickému“ stylu mangy, ale mnohým i vybočují, a navazují tak atmosféru v nejednom aspektu podobnou fantasy románům evropským.
Sečteno a podtrženo, Ateliér špičatých klobouků 1 je mangou nejen pro zasvěcené a dlouholeté fanoušky, ale i pro čtenáře, kteří nikdy žádný japonský komiks nečetli, a jako příznivci žánru fantasy se poohlížejí po médiu, v němž své oblíbené věci ještě neviděli. I oni se pak mohou na chvíli ztratit v originální kouzelné říši, a společně s Coco ji s nadšením objevovat a prozkoumávat.

Název: Ateliér špičatých klobouků 1
Autor: Kamome Širahama
Překlad: Anna Křivánková, Kristýna Metličková
Vydavatel: Crew, 2020
Počet stran: 212
Vazba: brožovaná
Doporučená cena: 199 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď