Ten, kdo vchází do tvých snů

Trpíte také občas nočními můrami? Radujte se! Možná se totiž objeví tajemný krasavec, který vstoupí do vašich snů a před nočními můrami vás zachrání. A navrch se vám třeba bude věnovat i v dobách, kdy zaručeně bdíte. Sny jsou přece od toho, aby se plnily, ne?

První díl série Strážci snů s podtitulem Zrada je pro Jasminu Petlach prvotinou. Kniha naláká zasněně vypadajícím obalem a zajímavou anotací, ze které kouká slibný námět. Nenechte se však bezhlavě vtáhnout do snových dobrodružství, tedy alespoň pokud nejste beznadějným romantikem (ideálně ženského pohlaví)!

Copak to tu máme?

Pokud začneme od příslibů, které kniha dává, pak můžeme zodpovědně říct, že jsou splněny. Autorka má fantazii, a příběh o tom, kterak moc zla roste a nekalé síly vstupují do lidských snů, aby s nimi musel tajný spolek strážců snů bojovat, je sice lehce ošoupaným klišé, ale má potenciál.

Tahle póza autorce sluší. Snové scény mají atmosféru, lehce hororový nádech, spád a dramatičnost. Navíc poskytují prostor pro neomezenou fantazii, kterou autorka dokázala využít.

Jenže když řekneme A, musíme zákonitě říct i B – a to je provedení celého příběhu. Tady se už dostáváme do vcelku vyhraněného typu literatury. Spousta romantiky okořeněné erotikou (a mnohdy je poměr i naopak), sošní muži, žádoucí ženy… Prostě červená knihovna, která pravověrné milovníky fantastiky nepotěší.

Ačkoliv by to člověk neřekl, konečný mix vcelku funguje, ale snové scény jsou v menšině a cyničtější čtenář se k nim nejspíš nepročte. Takže radši upozorňujeme ještě jednou: Zrada je určena spíše dámám s lehce pubertální duší nebo beznadějným romantikům!

Muž jejích snů

Hlavní hrdinkou příběhu je Izabela, asistentka módní návrhářky. Maká jako šroub, uznání žádné, ale v branži je ráda a práci proto obětuje osobní život. O to víc je s podivem, že jednoho dne potká při náhodném výletu do klubu krasavce, se kterým během pár dnů veškerý dosavadní život opustí. Tenhle chlapík má proklatě široká záda, pekáč buchet na břiše, voní a na čele má napsáno „Můj idol“.

U Izabely i Gabriela, jak se onen krasavec jmenuje, následně dochází k zamilovanosti a odkrvení mozku, což autorka přetaví v množství romantických a také erotických scén. A jak známo, psát vkusnou erotiku je asi nejtěžší součástí literárního řemesla.  Jasmina Petlach to zvládla, sice se silnou vrstvou patosu a obdivného vzdychání spojeného s hormonálními výlevy, ale zvládla. Romantika působí trochu prvoplánověji a dost zpomaluje děj. Všechny ty žhavé hodnotící pohledy jak skvěle Gabriel vypadá jsou spíše lascivní než sexy, a člověk rychle získá dojem, že hlavní hrdinka zakysla v pubertě a sní o sexu s princem na bílém koni.

Nechybí ani nejlepší kamarádka, nákupy, trapasy, zkrátka všechny ty „holčičí věci“, které fungují v seriálech a k podobně laděným příběhům neodmyslitelně patří,

Vím, že teď celou věc trochu zlehčuji, ale mozky postav se dostávají v některých scénách totálně do polohy vypnuto, hlavní hrdinové mají zamilované růžové brýle, zkrátka slaďák. Na druhou stranu u čerstvě zamilovaných je tohle chování normální a dokážou přehlédnout i zjevné věci, takže postavy jsou s přimhouřeným okem uvěřitelné. Navíc s přibývajícími stránkami vztahy gradují, situace houstne a celý příběh drží pohromadě mnohem lépe.

Na první pokus

Jak jsme již zmínili, je Zrada autorčinou prvotinou. A nevypsanost je z knihy zřetelná. Řešení má jméno lepší redakce, protože některé scény působí až příliš naivně, některé stylisticky neobratně a některých se opakují slova… Čímž se oslím můstkem vracíme k tomu, že paradoxně nejlépe jdou autorce svižné akční scény s temnějším nádechem, které nejsou svázané dosavadními mantinely příběhu (a které pohříchu dostávají dost málo prostoru na úkor romantiky).

Jasmina Petlach není špatnou vypravěčkou, i když forma občas pokulhává za myšlenkou. Bohužel s tempem příběhu příliš pracovat nezvládla. Celkově je kniha průměr; nelze hovořit o propadáku ani výjimečném talentu. Chápu, že recenzent není cílová skupina, ale i on si v knize našel svoje, což je v podstatě pochvala!

Škoda, že první díl Strážců snů je určen relativně úzké čtenářské skupině, protože hororově-fantastická složka není vůbec špatná. Jen ty kulisy zkrátka… Ano, své čtenářky si tahle kniha jistě najde, o tom nepochybujeme, a ty budou zajisté spokojeny.

Jasmina Petlach: Zrada (Strážci snů I.)

Vydaly: Knihy s úsměvem, 2020

Obálka: Ing. Mgr. Petr Kleiner

Počet stran: 224

Cena: 269 korun

Foto: www.knihysusmevem.cz

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď