Žáby v mlíku - Drnek Jan

Žáby v mlíku – Drnek Jan

V roce 2007 se na knižním trhu objevila objemná kniha s divoce zbarvenou obálkou a podivným názvem Žáby v mlíku. Šlo o paralelní dějiny ČSR od známého plzeňského trampa a monarchisty Jana Drnka. Původní cena kolem 450,- Kč, ne zrovna lákavá obálka a dost netradiční rozměry patrně způsobily, že na Aukru se dal ještě v květnu 2011 tento zajímavý spis sehnat kolem 160,- Kč i s poštovným, což je za 641 stran textu velmi slušná cena.

Žába a škorpion - Drnek Jan

Žába a škorpion – Drnek Jan

Nepopiratelný úspěch knihy Žáby v mlíku, pojednávající o alternativní historii událostí okolo klíčového roku 1938, si vynutil pokračování. Objemný druhý díl „žabího cyklu“ nese název Žába a škorpion. Na rozdíl od Žab v mlíku, které autor označuje za mystifikaci, nese Žába a škorpion podtitul Fantazie o jiné II. světové válce. Zatímco v Žábách byla popsána reálná historie, která se v jednom klíčovém bodě od naší reality oddělila a pokračovala paralelní cestou, Žába a škorpion je čirá fantazie, popisující logický vývoj dějin po válce, ke které ve skutečnosti nedošlo.

Žáby v mlíku

Žáby v mlíku

  • Autor:
  • Nakladatelství: Naše vojsko
  • Cena: 450 Kč
  • Vyšlo: 7. 11. 2007

Mystifikace Jana Drnka se vrací do záři a října roku l938, do zlomové doby, která osudově rozhodovala o dnešku. V období mnichovské dohody představovaly pojmy národ a republika klíčové hodnoty a rozhodování……

Číst více
Modely pro scifisty #73: letouny Mnichovské války

Modely pro scifisty #73: letouny Mnichovské války

Dnešní díl modelárny bude na pomezí reality a fikce. Jelikož si v těchto dnech připomínáme výročí Mnichovské krize, nelze znovu nevzpomenout na vynikající knihu Žáby v mlíku od Jana Drnka. Ač se nejedná o novou záležitost a zdálo by se zbytečné se k ní znovu vracet, nemohl jsem si pomoct. Ten příběh je prostě fascinující. Příběh o tom, co by se stalo, kdyby československá armáda odmítla kapitulovat a namísto poslušného přijetí potupné mnichovské dohody se rozhodla bránit republiku proti všem.