Reportáž z Cravataconu

Před dvěma roky se objevil na severní Moravě nový con, a přestože jeho počátky byly poměrně tvrdé, organizátoři to nevzdali, a tak i letos se minulý víkend více než stovka fanů opět vydala do Nového Jičína. A ani mrazivé počasí jim nemohlo zabránit v tom, aby si užili hromadu zábavy.

Oproti minulým rokům došlo k jedné výrazné změně, protože se nespalo v budově SVČ Fokus, kde se odehrává celý con, ale v nedaleké tělocvičně. Tím došlo k uvolnění další místnosti, kterou obsadila nová linie s krycím názvem Šopák, určená pro ty z přednášek, které se nevešly nikam jinam. Mezi další nováčky v programu patřily samostatné sekce vyhrazené pro Warhammer a Historii, mezi stálice na Cravataconu naopak patří Anime a Doupě a linie pro příznivce počítačových her, které i letos vévodili vývojáři z českého herního studia Bohemia Interaktiv.

Aby návštěvníci nemuseli pořád nečinně sedět a poslouchat, nebyla nouze ani o nejrůznější workshopy (od pletení kroužkové zbroje a šerm až po irské tance) a soutěže, jejichž vítězové si z galavečera odnesli zajímavé hmotné ceny. Pokud by vám to ovšem bylo málo, pak vězte, že nechyběl ani tradiční turnaj v DrD nebo turnaje v Osadnících z Katanu, Magicu nebo Warhammeru. Samozřejmě bylo k dispozici i DDR, Wii a prostor pro volné hraní deskových her.

Z přednášek musím vyzdvihnout Damovo vtipné povídání s názvem X a jeden důvod proč nesnáším Star Wars, které jako obvykle velmi pobavilo, nebo maximálně erudované vystoupení Františky Vrbenské (která si tak může odškrtnout další položku ze seznamu conů, na kterých se neobjevila. Zajímalo by mě, jestli jí tam vůbec ještě nějaký zůstal…) šité přímo na míru Cravataconu. Kde jinde byste se totiž dočkali pojednání o tom, jak se hrdinové oblékají a zda-li do jejich výbavičky patří i kravata.

Jak vidno, con se posunul zase o kousek dál a přitom si zachoval opravdu pohodovou a přátelskou atmosféru. Ale jako všude, i zde by se dalo najít několik chybiček, jako byla třeba poměrně nízká teplota v tělocvičně, kde se spalo, nebo fakt, že Warhammerovská linie lehce utrpěla absencí svého vedoucího, jenž byl přepaden zákeřnými školními povinnostmi. Pravda, s tím mohli orgové jenom máloco udělat, ale na jejich triko už padá vina za ztrátu textu k divadelní hře, jež měla být součástí galavečera. Takový důležitý spis přece musí být zálohovaný, neboť jak praví klasik, co se může pokazit, to se taky pokazí. Naštěstí to galavečeru nikterak neuškodilo, protože se fanové s pomocí bufetu s pestrou nabídkou nápojů zabavili sami.

Fotil Randalf, celou fotogalerii naleznete zde.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. Fotky
    Pěkný report, orgům se bude líbit ;)Fotky jsou dostupné na FB i bez přihlášení -http://www.facebook.com/album.php?aid=2030394&id=1579342533&l=b24295e3ae

Zveřejnit odpověď