Tolkiencon 2013

Vy jste ještě nikdy nebyli na Tolkienconu? Akce, která původně vznikla jako jednorázová oslava 111. narozenin J. R. R. Tolkiena, kterou si však její návštěvníci natolik zamilovali, že vloni se slavilo jubileum a jeden rok dokonce byly její brány pro velký zájem otevřeny jen na pozvání? To musíte příští rok napravit! Pokusíme se vás nalákat zážitky, které bylo možné prožít letos. 🙂

Tolkiencon 2013

Pokud nejste zrovna zapáleným fandou Tolkiena, není to překážkou. Program se sice z větší části točí okolo Mistra a jeho děl, ale vždy se v něm najde i plno zajímavého na úplně jiná témata. Letos se tak mohli návštěvníci ve dvou paralelních liniích dozvědět něco o předsudcích o středověku, mikrosvětě částic či Karlovi IV. Tolkienovské pořady se pak točily (pochopitelně) hlavně okolo Hobita (promítání starších filmových verzí, úvaha o adaptaci) a také českém vydání Legendy o Sigurdovi a Gudrún, které zde bylo slavnostně pokřtěno a v následující přednášce se z něj četly ukázky.

Program Tolkienconu však zdaleka nebyl naplněn jen přednáškami. Jeho významnou část tvoří nejrůznější koncerty a hudební pásma, které výborně dotváří jeho pohodovou a oproti jiným conům tak trochu specifickou atmosféru. Fanoušky tradičně potěšil písničkář Laeg Mortemir, který představoval své nové cédéčko, Lennonka s nejen tolkienovskými písněmi či úžasné Falešné společenstvo s upraveným vystoupením o Númenoru. Příjemnou součástí programu byl i koncert Hlasů Středozemě se známými středozemskými melodiemi zahranými na harfu, housle, kytary a další nástroje a vystoupení německé kapely Fauns, která i v ořezané podobě bez bicích přinesla posluchačům příjemný zážitek.

Ani letos pak nechyběl workshop irsko-skotských tanců, na kterém jsme si tentokrát (snad proto, že byl přesunutý z pátku na sobotu) moc nepošlapali nohy. Skvěle si na něm zatančili i ti, co se účastní každý rok. Třešničkou na dortu pak byla sobotní noční taneční meditace, při které se návštěvníci mohli skvěle uvolnit. A samozřejmě se nezapomnělo ani na divadlo, o které se opět postaralo uskupení MOSĎŘaKŘ OO ORDURES UZP NPCh, které si tentokrát připravilo „Popelku – pohádkovou divadelní dekonstrukci, veršovanou, lehce potrhlou a s kung fu, s jen stopovým množstvím trpaslíků“.

Po celý con fungovala výborná Mírwenina čajovna, jejíž nabídka spolehlivě nahradila zakázaný alkohol, hráčský koutek pro početné potomstvo návštěvníků, deskoherna, tvůrčí dílnička a stánek nakladatelství Straky na vrbě.

Tolkiencon 2013 ozdobila i účast vzácných zahraničních hostů, především Alexe Lewise, bývalého předsedy britské The Tolkien Society, který si připravil přednášku nazvanou The nature of the One Ring.

Přečtěte si i reportáž z loňského ročníku.

Fotil Michal Kára, další fotky a reportáže najdete na webu akce.

Pavla Lžičařová (šéfredaktorka)

pavla.lzicaro­va@fantasypla­net.cz

Další články autorky

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď